(10.10 hodin)

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já myslím, že všechno bylo řečeno. Ten návrh není nikterak kontroverzní. Potom v další rozpravě, podrobné, budou nějaké návrhy na zkrácení lhůty, ale to patří do rozpravy podrobné. Co se týče rozpravy obecné, já myslím, že všechno bylo řečeno.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já bych si dovolila to trošku upřesnit. Toto byla vaše zpravodajská zpráva, ještě nebyla rozprava otevřena. Až bude, tak bude otevřena pouze rozprava obecná. Beru tedy vaše vystoupení za vaši zpravodajskou zprávu a otevírám teď obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Já začínám nevycházet z údivu, protože mám pocit, že tady snad každý zákon, každá smlouva bude předkládána ve zkráceném režimu. Už v minulosti jsme měli problémy i v normálním čase, aby skutečně normy byly kvalitní. A dneska vláda, která hovoří o tom, že chce napravovat některé nedostatky v zákonech, tak tady předkládá jak na běžícím pásu návrhy na projednávání okamžitě a téměř bez projednání a teď i mezinárodní smlouvy, které - nevidím důvod, proč by měly být projednávány ve zkrácené lhůtě - se navrhuje, jak jsem zaregistroval od pana zpravodaje, že chce navrhnout ve zkrácené lhůtě.

Já jsem přesvědčen o tom, že by mělo proběhnout skutečně jednání vedení Poslanecké sněmovny a mělo by se o této situaci skutečně jednat, protože mám obavu, že tady ti Stachanovci, kteří chtějí co nejrychleji všechny zákony projednat, ať už leží nebo běží jakkoli, tak je potřeba, aby se tady skutečně zase přešlo na normální režim, aby byl prostor k tomu skutečně řádně projednat jednotlivé návrhy zákonů, mezinárodních smluv i další tak, jak to prostě náleží. A myslím si, že tahle praxe, která tady začíná být zaváděna vládními poslanci, by měla skončit, protože to skutečně je cesta k dalším a dalším nespravedlnostem a nedostatkům, které samozřejmě nebude možné v těch zkrácených lhůtách projednávat.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, pane poslanče, plně s vámi souhlasíme. Nicméně je třeba upozornit, že návrh je v souladu s jednacím řádem a jistě vás jiní kolegové přesvědčí v budoucnosti, že budou předkládat návrhy tak pečlivě, aby lhůty nebyly zkracovány. Je třeba k tomu přistupovat případ od případu.

Pan zpravodaj i pan navrhovatel se hlásil. Dohodněte se prosím o pořadí.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Vy jste to řekla za mne, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Pan zpravodaj má slovo.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já se omlouvám, já jsem tak nakvapno přiběhl a nechtěl jsem opakovat tu zpravodajskou zprávu, základní předkladatelskou zprávu pana ministra. Ale jenom chci říci větu, že rozšíření a ten proces hlubší integrace a vtažení zemí západního Balkánu do blíže Evropské unie, ať už v oblasti hospodářské nebo politické, byla jedna z velkých priorit české vlády napříč politickým spektrem. Já si myslím, že od levice řada kolegů, kteří mají k Balkánu vztah, po pravici, a je to dlouhodobá priorita české zahraniční politiky. Byla to priorita českého předsednictví, hlubší integrace zemí jak v oblasti ekonomické a politické západního Balkánu blíže k Evropské unii. Takže já si myslím, že to není smlouva v tomto smyslu zásadně kontroverzní a i ve 30denní lhůtě se jistě dá velmi seriózně takový návrh projednat. Ale obecný postup to jistě není. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nicméně, pane zpravodaji, jsme pořád v obecné rozpravě a ten návrh ještě nepadl. Mohl byste tedy... nebo pan navrhovatel... Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já si dovolím použít svého práva poslance Poslanecké sněmovny a navrhuji zkrátit lhůtu o 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Velmi pěkně děkuji za tento návrh. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Já jsem chtěl jen samozřejmě říci, že to není vázáno na tuto projednávanou normu. Samozřejmě, že pokud jde o Srbsko, tak bych očekával, že ta debata už začala uznáním Kosova, které samozřejmě je velmi kontroverzní, a myslím si, že to byl daleko závažnější krok, který jednostranně učinila vláda bez podpory například opozice v Poslanecké sněmovně v minulém volebním období. Ale šlo spíše o to, upozornit na obecný jev, protože musím říci, že jsem zatím nezaregistroval i v minulosti, že by každý zákon byl předkládán s návrhem na zkrácení, a samozřejmě s paní předsedající souhlasím, že to je v rámci jednacího řádu, ale nicméně musím konstatovat, že je to neobvyklé.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Ptám se, kdo další si přeje vystoupit v obecné rozpravě. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím. Závěrečná slova navrhovatele a zpravodaje nepředpokládám - ano, nejsou. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Já se vás ptám, má-li někdo jiný návrh přikázání dalšímu výboru. Není tomu tak.

 

Budeme hlasovat o přikázání výboru zahraničnímu.

Zahajuji hlasování. Ptám se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 48. Z přihlášených 170 poslanců 129 pro, žádný nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Další návrh, o kterém je třeba rozhodnout, je návrh na zkrácení lhůty o 30 dní.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 49. Z přihlášených 171 poslanců 105 bylo pro, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Můžu konstatovat, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu a lhůta byla zkrácena o 30 dní, a tím skončit projednávání tohoto bodu.

Pan poslanec Váňa má náhradní kartu číslo 9.

 

Nyní se vracíme do přerušeného tisku ze včerejšího dne, kterým je

 

7.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Jaroslava Krákory, Davida Ratha,
Lubomíra Zaorálka, Zdeňka Škromacha, Milana Urbana a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 9/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, ale poslanecké kluby ODS, TOP 09 a Věci veřejné podaly námitku proti tomuto postupu.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Bohuslav Sobotka...

A teď se ukazuje problém v tom, že pan poslanec Sobotka zde není přítomen. Někdo jiný z navrhovatelů se prosím ujme této role, znamená to pánové Krákora, Rath, Zaorálek, Škromach, Urban. Prosím, aby někdo z jmenovaných navrhovatelů se v zastoupení pana Bohuslava Sobotky ujal role navrhovatele a zasedl u tohoto stolku.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, kolegyně kolegové, dovolte mi s ohledem na tuto situaci požádat o krátkou 15minutovou přestávku na jednání klubu, tak aby zde byl přítomen jeden z předkladatelů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Tento návrh je zcela v souladu s jednacím řádem. Vyhovuji tomuto návrhu a vyhlašuji 15 minut přestávku. Přestávka skončí v 10.35 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.20 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP