(10.40 hodin)
(pokračuje Škromach)

Často se hovoří o účelnosti těchto poplatků, vazbě na Ústavu apod. Je potřeba znovu a znovu opakovat - a já myslím, že vláda včetně poslanců a poslankyň, kteří podporují tyto návrhy, by měli jasně říci: je to naše politické rozhodnutí, není to dáno seshora od Boha, ale rozhodli jsme se takto a chceme v tomto systému pokračovat. Ostatně, to není jediná přímá a rovná daň, byť ta rovnost je velmi pofidérní právě ve vztahu k relativnosti výše příjmů, kdy pro mnohé lidi se už stává zdravotnictví téměř nedostupné.

Očekával bych, že tady bude snaha určitým způsobem řešit dopady těchto poplatků, ale místo toho se ozývají návrhy na další tahání peněz z kapes nemocných. Já vím, že tady samozřejmě existují smlouvy v rámci volebních programů s vysoce příjmovými skupinami obyvatel, že na jejich daně nesaháme, že jim se pojištění nezvýší, ale pak chápu zde téměř nepřítomnou vládu - a jsem rád, že pan ministr zdravotnictví tady je a že přistupuje k těmto věcem velmi věcně. Za této situace samozřejmě nezbývá nic jiného, než vytáhnout další daně formou poplatků od lidí, kteří si to mohou nejméně dovolit.

Podobné snahy už tady zazněly například v souvislosti s povodňovou daní. Opět - každý zaplatí 100 korun měsíčně. Fajn. Ale jinak se na to asi bude dívat člověk, který bere 8 tisíc hrubého a má z toho uživit rodinu, a jinak se na to bude dívat člověk, třeba poslanec, který bere 50, 60, 80 tisíc, podle toho, jaké má služební příplatky. A jsou samozřejmě i vyšší příjmové kategorie. Podobně je tomu i v jiných věcech, jako je školné a další.

Jsme přesvědčeni o tom, že by měla být v těchto věcech vyšší míra solidarity, a proto navrhujeme právě zrušení poplatků, o kterých jsme přesvědčeni, že se neosvědčily. U mnoha lidí způsobují výdaje, které už jen těžko jsou schopni financovat.

Jsme přesvědčeni, že alespoň některé změny by výrazně prospěly. Dívám se tady na kolegy a kolegyně, poslance a poslankyně z Věcí veřejných, kteří ve svých předvolebních projevech hovořili o zrušení některých poplatků ve zdravotnictví. Já chápu, že v rámci současné vládní koalice možná museli z těchto požadavků ustoupit. Je otázkou, zda jejich svědomí jako poslanců tady bude důležitější než koaliční závazky v rámci vládní koalice.

Ale realitou je, že například několikrát už touto Sněmovnou zamítnuté návrhy na zrušení těch nejvíce amorálních poplatků, to je poplatků za recept - protože na jedné straně už tak se doplácejí doplatky na léky, které řekněme jsou, nebo nejsou přiměřené, ale to je věc spíše Ministerstva zdravotnictví, jak dokáže vyjednat ceny léků, které dnes v mnoha případech jsou v Česku dražší než v zemích, kde výdělková úroveň je výrazně vyšší, jako v Německu, Rakousku a dalších, kde zřejmě s farmaceutickými firmami umějí vyjednávat lépe. Poplatek za recept, to je něco, co je naprosto amorální, protože - co má regulovat? Lékař mi předepíše recept a já se mám regulovat tím, že ho buď hodím do koše, řeknu si, že ušetřím za položku na receptu, anebo si lék vyzvednu a ještě kromě poplatku doplatím cenu mnohdy za léky.

Je to podobné, jako kdybych šel do sámošky a prodavačka u pokladny mi řekla: no, máte tady rohlíčky, máte tady máslíčko, a teď ke každému ještě dáme přirážku 30 korun. Nezlobte se, ale co to reguluje? Vidím bývalého pana náměstka se usmívat. Nikdo to tady nevysvětlil! Regulace je tím, že ten recept hodím do koše? Že se nebudu se léčit? Nezlobte se, ale myslím si, že tohle je absurdum, které tady nikdo neobhájí.

Takže bych vyzval k tomu, abychom o tom aspoň vedli diskusi. Pokud chcete diskutovat, tohle je platforma. Máte hlasy na to, abyste to v dalších čteních neschválili. Ale je-li tady dobrá vůle tento problém řešit a napravit nedostatky, které byly dány nastavením systému, a netrvat za každou cenu i na tom, co je špatné - a já chápu, že třeba bývalý pan náměstek, dnes poslanec Šnajdr, nebude svoji práci samozřejmě hanět - ale jsou tady mnozí noví poslanci a poslankyně, kteří nejsou vázáni návrhy, které byly v minulosti učiněny, a mají možnost do toho aspoň mluvit.

Pokud se trochu posloucháme, vážené kolegyně a kolegové, poslanci a poslankyně, umožněte aspoň, abychom o této problematice mohli vést diskusi i v dalších čteních. Máte sílu to zamítnout, ale tím uzavíráte prostor i možnosti k vedení rozumné diskuse. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Dalšími přihlášenými jsou pan zpravodaj Boris Šťastný, pan ministr Kalousek. Technická, pan ministr Kalousek? Faktická. Prosím. Potom je ještě přihlášen pan poslanec Václav Votava. Pan ministr má slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Jenom stručnou reakci na obsáhlý výstup, kde pan poslanec Škromach řekl, že úplně jinak bude takzvanou povodňovou daň sto korun měsíčně platit ten, kdo bere 8 tisíc a živí rodinu, a úplně jinak někdo s vysokými příjmy. Ona ta povodňová daň není nic jiného než snížení slevy na dani o 1200 Kč ročně ze stávajících 24 840 Kč. Každý v téhle zemi ví, že ten, kdo bere 8 tisíc měsíčně, fakticky žádnou daň neplatí, to znamená, že nebude platit ani tu stokorunu. Ten, kdo živí rodinu, tak bude-li brát ne 8, ale 19 tisíc korun měsíčně a má dvě děti, tak také žádnou daň platit nebude, protože ty vysoké slevy na dani ho fakticky zbavují povinnosti zaplatit jakoukoliv daň, natožpak tu takzvanou povodňovou.

To ví v téhle zemi díky obsáhlé diskusi úplně každý. Ví to i pan poslanec Škromach. A přestože to ví, tak říká nepravdy a straší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP