(12.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já nebudu dlouze hovořit o tom, co se tu odehrávalo v minulém volebním období, ale chtěl bych upozornit na výstup pana premiéra, tehdy lídra ODS ve volební kampani, a taky na to, že vyhlásil třicet pět bodů, které chce splnit nová vláda už v prvních sto dnech. A to je třicátý první bod - zavést maximální transparentnost veřejných zakázek, grantů a dotací, a třicátý druhý bod - zavést princip "donaha" u zájemců o veřejné zakázky, granty a dotace.

Já chci konstatovat, že je to závazek, který už asi vláda do těch sto dnů svého působení nestihne. Proto mi není jasné, když ministerstvo připravovalo tento poslanecký návrh pro poslankyně, proč nezapracovalo řešení už komplexněji, protože my se, ať chceme, nebo nechceme, dostaneme do určitého vakua a budeme v té situaci, která byla diskutovaná před přijetím této právní novely. Takže já musím konstatovat, že v tom vidím spíše záměr než neumětnost.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Někdo další se hlásí do rozpravy? Ano. Prosím, pane poslanče. Pan poslanec Krupka.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážená paní předsedající, pan kolega Opálka je velmi zkušený politik, je řečník a myslím si, že vytrhování věcí z kontextu nepřísluší právě moc té jeho zkušenosti.

Pokud vím, tak pan premiér prohlásil, že tato záležitost bude jedna ze zásadních věcí nové vlády. Nicméně zcela jistě, a prostřednictvím paní předsedající se obracím na svého kolegu pana Opálku, příprava zákona samozřejmě předpokládá několik měsíců. A to budeme všichni spokojeni, když se to podaří. Jestliže tuto záležitost jsme teď řešili na minulé schůzi a po týdnu ji zvedáme na další schůzi, zcela jistě se nedá předpokládat, že komplexní formulace tak, aby byla politicky i fakticky odborně neutrální, se nedá v takto krátké době nalézt. Já jsem velice rád, že jsme udělali určitý kompromis, ale abychom se bavili o komplexním návrhu nového zákona - nedělejme si ambice větší, než jsme skutečně schopni, a dejme ten prostor vlastnímu ministerstvu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Slovo má nyní k faktické poznámce pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji za vstřícnost. Já chci jenom konstatovat, že toto jsou věci, které před změnou a před vyhlášením mohli ti, kteří k tomu přispěli, vědět. Pokud nevěděli - nechci jim lézt do svědomí. Já mám spíš dojem, že šlo o předvolební taktiku a určité vyjednávání.

Evropská komise by určitě vzala v úvahu, že zůstává v platnosti to, co dneska platné je, a že se připravuje novela. Žádné sankce by nám určitě nehrozily. Víte, to je asi obdobné, jako když jsme se vymlouvali s regulací u bytů, že se budou hojně na soudní dvůr hromadit žaloby majitelů domů a bytů, ale nic takového nehrozilo. Ani teď nic takového nehrozí, ale je to samozřejmě pádný argument, který veřejnost těžko ověří.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Hlásí se, prosím, někdo další do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, takže končím obecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Prosím, pan poslanec Pecina.

 

Poslanec Martin Pecina: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já bych si dovolil - přestože jsme byli vyzváni, abychom pozměňovacími návrhy šetřili - dovolil bych si přednést v podrobné rozpravě krátký pozměňovací návrh týkající se tohoto tisku.

V návrhu zákona se za část první vkládá nová část druhá, která včetně nadpisu zní: Část druhá - Změna zákona o ochraně hospodářské soutěže. Článek II. V § 22b zákona číslo 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů, zákon o ochraně hospodářské soutěže, ve znění zákona číslo 155/2009 Sb., v odstavci 2 se za slovo "spáchán" vkládají slova: "dále se přihlédne k jednání právnické osoby v průběhu řízení před úřadem, zejména k její snaze odstranit škodlivé následky správního deliktu k míře, jakou přispěla k jeho objasnění, případně k uznání odpovědnosti za něj."

Dosavadní část druhá návrhu zákona se označuje jako část třetí a dosavadní článek II se označuje jako článek III.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy? Paní poslankyně Peake, prosím.

 

Poslankyně Karolína Peake: Abych učinila jednacímu řádu zadost, musím v podrobné rozpravě zopakovat to, co jsem již řekla při představování změny tisku.

Prosím o načtení té legislativně technické změny do bodu 11 pozměňovacího návrhu, který se týká účinnosti, kdy článek jedna nyní zní: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení." Doplňuje se slovo "jeho".

A zároveň znovu žádám o zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Prosím, kdo se další hlásí do rozpravy? V tuto chvíli nikoho nevidím, takže končím podrobnou rozpravu.

Chci se zeptat, jestli chcete mít závěrečné slovo - paní poslankyně Peake nebo pan poslanec Krupka? (Neměli zájem.)

 

V tom případě tady padl jeden návrh, a to návrh na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením nejvýše na 48 hodin, takže na těch 48 hodin, a já dám o tomto návrhu hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 50. Z přihlášených 179 bylo pro 91, proti 4, zdrželo se 29. Návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli tedy můžeme přistoupit k projednávání dalšího tisku... (Hlasy z pléna.)

Ano, zpátky k poplatkům. Takže otevírám rozpravu zpátky k poplatkům. Mám tady přihlášené k faktickým poznámkám a je to paní poslankyně Bebarová... (Opět námitky z pléna.) Aha, takže pardon. Takže zahajuji zpátky diskusi k novele o veřejném zdravotním pojištění.

 

7.
Návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Jaroslava Krákory, Davida Ratha,
Lubomíra Zaorálka, Zdeňka Škromacha, Milana Urbana a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 9/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Kdo se, prosím, hlásí do diskuse? Vidím pana poslance Hulinského.

 

Poslanec Petr Hulinský: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, byl jsem přihlášen i písemně, ale pro jistotu jsem zvedl ruku a to mě patrně upřednostnilo.

V té volné chvíli se mi podařilo přečíst si program Věcí veřejných. Dovolte, abych vám z něj ocitoval: "Věci veřejné ke zdravotnictví - regulační poplatky - díl pátý. S několika parametry Věci veřejné nesouhlasí. Poplatky ve zdravotnictví jsou dnes vlastně jediným odtrženým zbytkem původní Julínkovy reformy a jsou nastaveny velmi zvláštně. My například v zásadě odmítáme poplatek za položku na receptu. Ten podle nás žádnou regulační úlohu neplní." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP