(Jednání pokračovalo ve 12.10 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dámy a pánové, přestávka uběhla. Je 12.10 hodin a já vás prosím, abyste zaujali svá místa. Požádala jsem o rozklad odboru organizačního. Postup byl skutečně správný, jak jsem jej navrhla, to znamená, tento bod týkající se zdravotnictví bude přerušen, protože to nebyl pevně zařazený bod, a teď budeme pokračovat pevně zařazeným bodem, což je sněmovní tisk 45, návrh poslankyň Kristýny Kočí a Karolíny Peake na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

 

90.
Návrh poslankyň Kristýny Kočí a Karolíny Peake na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění
zákona č. 110/2007 Sb., zákona č. 296/2007 Sb., zákona č. 76/2008 Sb.,
zákona č. 124/2008 Sb., zákona č. 41/2009 Sb., zákona č. 110/2009 Sb.,
zákona č. 417/2009 Sb., a zákona č. 179/2010 Sb.
/sněmovní tisk 45/ - druhé čtení

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedla poslankyně Karolína Peake, a ještě znovu vás prosím, páni poslanci, milé dámy, prosím, sedněte si, zaujměte svá místa v lavicích, pokračujeme dále. Prosím, paní poslankyně Peake.

 

Poslankyně Karolína Peake: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, před dvěma týdny jsme tady s kolegyní Kristýnou Kočí podávaly návrh novely zákona o veřejných zakázkách, který měl napravit chybu, která se stala na konci minulého volebního období a která hrozila sankcemi ze strany Evropské unie a zásadními omezeními možností vypisovat veřejné zakázky. Za ty dva týdny nutnost navrhované změny všichni pochopili.

Opozice nám tedy dovolila zařadit bod na pořad dnešního jednání, za což sociální demokracii děkuji. Jsem ráda, že jsme nalezli způsob, jak povýšit hospodářský zájem státu nad mezistranické půtky, a doufám, že v podobně věcné diskusi budeme fungovat i nadále, ne tak, jak to bylo doteď.

Společnosti s akciemi na majitele již tedy nevylučujeme z účasti na veřejných zakázkách. Nově v návrhu požadujeme, aby účastníci veřejných zakázek předložili seznam akcionářů s podílem akcií vyšším než 10 % a dále seznam členů statutárních orgánů za poslední tři roky.

Stále trváme na tom, že systémově tyto požadavky do základních kvalifikačních předpokladů nepatří. V plánované velké novele zákona o veřejných zakázkách tuto nesystémovost napravíme a předložíme taková opatření, která budou legislativně a systémově správná a přispějí k vyšší transparentnosti zadávání veřejných zakázek.

Já se tedy tímto přihlašuji k našemu pozměňovacímu návrhu, který leží na vašich lavicích, nebudu jej tady zdlouhavě číst. Dovolím si jej mírně upravit ve smyslu legislativních pravidel vlády. V bodě 11 našeho pozměňovacího návrhu, který se týká účinnosti, článek I. zní: Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení. Doplňuje se tedy slovo "jeho".

Prosím zároveň o zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji poslankyni Peake. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 45/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Jaroslav Krupka.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na svém jednání, které proběhlo 21. září, to je včera, na své 4. schůzi přijal usnesení, které jste dostali namnožené v tištěné podobě na své lavice. Nebudu vás tedy s jeho obsahem seznamovat.

Na druhé straně bych k tomu chtěl dodat pro upřesnění: Výbor schválil a doporučil k projednání text, který byl původní předlohou, to znamená tisk, jak jsme jej dostali předložený, číslo 45, nicméně nyní z vystoupení předkladatelky jste zaslechli, že byl podán pozměňovací návrh, který vznikl po určité diskusi a který bude, předpokládám, předmětem dalšího schvalování.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Pane poslanče, vy se ještě hlásíte? Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážené kolegyně a kolegové, já bych velice rád ještě doplnil jednu organizační věc. Když jsme projednávali návrh tohoto zákona na minulé schůzi, navrhovali jsme určitý zrychlený postup, který neprošel v důsledku veta. Jak uváděla kolegyně předkladatelka ve své úvodní řeči, v tomto druhém čtení došlo k určité dohodě a my jsme v současné době v situaci, kterou bych chtěl jako zpravodaj objasnit, že máme jedinou možnost, jak dosáhnout toho, že tento týden, na konci této schůze, dosáhneme schvalovacího procesu ve třetím čtení.

V současné době je otevřena obecná rozprava, vy máte možnost dávat pozměňovací návrhy buď ústní, nebo písemné. Já předpokládám na základě výzvy, kterou jsem si dovolil dát, že toto omezení snad bude platit i tady a nebude přehršel návrhů. Po dohodě s legislativou se urychleně zpracuje výsledný materiál, který bude souhrnem všech pozměňovacích návrhů, a tento dostanete rozdaný tak, aby ve smyslu žádosti - které, doufám, bude vyhověno - na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin, tato procedura, to znamená, že třetí čtení může proběhnout v pátek řádově po 13. hodině.

Uvádím to dopředu pro případ, kdyby vznikaly nějaké nejasnosti a dotazy. Tuto proceduru bude, jak předpokládám, jak předkladatelka, tak i já případně navrhovat, a třetí čtení by mohlo proběhnout v pátek na konci této schůze. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Dámy a pánové, k tomuto návrhu zákona, k proceduře, která byla popsána. My jsme jako sociální demokraté upozorňovali na to, že nechceme, aby bez náhrady vypadlo ustanovení, které bylo přijato na konci volebního období a které si za jeden z hlavních cílů vytklo zvýšení transparentnosti společností, které se ucházejí o výběrové řízení. Jsem rád a mohu potvrdit, že se včera podařilo dosáhnout určitého kompromisu. Já bych sice byl rád, kdyby už dnes byl na stole nový návrh zákona o výběrových řízeních, případně jeho novela, která by toto řešila zcela a která by skutečně nikoho z nás nenechávala na pochybách o tom, že řešení přispěje k tomu, že do výběrového řízení budou moci vstupovat pouze společnosti, u nichž známe vlastníky. To se dnes neděje. Nicméně já považuji kompromis, kterého bylo možné dosáhnout v podstatě za několik dní, za užitečný a jsem rád, že se nakonec Sněmovna bude zabývat tím, abychom nevypouštěli zcela bez náhrady tato ustanovení a v rámci možností jsme je změnili, jak o tom hovořila paní poslankyně Peake.

My jsme jako sociální demokraté na základě tohoto kompromisu a uhájení alespoň části tohoto návrhu přistoupili k tomu, že nebudeme blokovat právem veta projednání tohoto návrhu zákona, byť bych si dovedl představit to, že by ten návrh byl jiný. Očekávám, že tak jak to avizoval při včerejším jednání pan ministr Jankovský, nejpozději ve druhém kvartále příštího roku se dočkáme návrhu zákona, který toto vyřeší komplexně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy? Vidím pana ministra Jankovského. Prosím.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já za Ministerstvo pro místní rozvoj bych chtěl vyjádřit uspokojení nad tím, že skutečně došlo k jednání, kterým se podařilo prolomit tu bariéru. Tímto se nám podaří odstranit, řekněme, tu problémovou věc v zákoně, o kterou jsme se všichni báli. Já z tohoto místa skutečně mohu potvrdit, že my na Ministerstvu pro místní rozvoj začínáme velmi usilovně pracovat na velké novele zákona o veřejných zakázkách. A potvrzuji, že ve druhém kvartále příštího roku bude tato velká novela předložena.

Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP