(14.50 hodin)
(pokračuje Nečas)

My o konkrétní podobě redukce ve všech sektorech včetně zdravotnictví jednáme. Všichni víme, že i v současné době je tarifní tabulka ve zdravotnictví specifickou, že není součástí nějaké univerzální tabulky. Na druhé straně je nezbytné říci, že i ve zdravotnictví, pokud se nepletu, zhruba polovina zaměstnanců v lůžkových zdravotnických zařízeních nemocničního typu není zařazena v organizačních složkách státu nebo příspěvkových organizací, ale formálně je zařazena do sektoru, kde nejsou ze zákona zavedeny tabulkové platy. To je nezbytné také zdůraznit. Čili najít tu vhodnou podobu úpravy tarifů a stupňů, to je předmětem stávajícího jednání. A nezakrývám, že vláda je odhodlána neustoupit z požadavků na 10% snížení objemu mezd ve veřejném sektoru. (Upozornění na čas.) Na druhé straně jsme připraveni jednat o konkrétní formě, jak to provést, včetně diskuse o tarifech.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu předsedovi. Pan kolega Opálka má možnost položit doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. Pane premiére, nevím, jestli jste uspokojil nebo uspokojíte svou odpovědí i tu pisatelku.

Chtěl bych jen říci, že nedostatek finančních prostředků šlo řešit také řešením příjmové stránky státního a veřejných rozpočtů.

Upozorním vás ale ještě na jednu věc, která v kontextu s tím, co jste říkal, ve veřejnosti dřímá. Po internetu již dlouho koluje příloha pod názvem Petr "pokrytec Nečas" káže vodu a pije víno. Jde o horentní sumy k oceňování vyvolených státních zaměstnanců. Nevím, do jaké míry jsou tato uvedená čísla a informace relevantní, máte možnost je popřít. Proto se jimi nebudu konkrétně zabývat. Chci ale upozornit, že to jsou přesně ty informace, které rozladí každého, kdo stojí před tím, když se mu vykládá, jak má nakládat on s tím, co vláda chystá. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl doplňující dotaz. Pan předseda vlády může ve dvou minutách na tento dotaz ještě odpovědět.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Chtěl bych velmi poprosit, abychom tam, kde se bavíme o tzv. příjmové stránce, si byli vědomi toho, že to poslední, co česká ekonomika potřebuje, je zvyšovat daně. Zvyšovat daně znamená začít dusit zárodky rodícího se ekonomického růstu. Vždyť samotný fakt, že jsou škrtány výdaje, samozřejmě vede k poklesu tempa ekonomického růstu, nicméně však nárazově, pouze z roku na rok, kdežto zvýšení daní znamená začít dusit ekonomický růst natrvalo na několik let.

Co se týče dalších poznámek, které tady řekl pan poslanec Opálka. Já si také myslím, že leccos by mohlo jít do platů například ve veřejném sektoru, kdybychom byli například střídmější ve využívání letů do Ostravy. To nás bezesporu stojí také pěkné prostředky, které by šly využít účelněji. Nad tímto se musí každý zamyslet především sám u sebe.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu premiérovi. Jsme u interpelace, která byla vylosována na třetím místě. Interpelujícím je pan kolega Ladislav Šincl. Interpeluje předsedu vlády Petra Nečase ve věci etiky politiky. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane premiére, ve středu 4. 8. 2010 jste se osobně zúčastnil pohřbu vraha Milana Paumera. Jako premiér této země jste ve svém projevu a poté v několika médiích řekl, že pan Paumer byl odvážný a rovný člověk, který vykonal hrdinský čin. Zkusím vám připomenout, co byl tento hrdinský čin.

Tento člověk s bratry Mašíny v září 1951 přepadl služebnu Sboru národní bezpečnosti v Chlumci nad Cidlinou, kde si chtěli opatřit zbraně pro své akce. Během přepadení zabili příslušníka SNB Oldřicha Kasíka. Totéž se opakovalo o pár týdnů později na služebně v Čelákovicích, kde nejprve omámili a poté podřízli spoutaného strážmistra Jaromíra Honzáka. Opakuji: podřízli spoutaného. Členové Mašínovy skupiny, do níž Paumer patřil, spáchali činy, které jsou trestné na celém světě: vražda, pokus o vraždu, ublížení na zdraví, žhářství, peněžní loupež, krádež, omezování osobní svobody, únos atd. Je varující pro jakoukoliv demokracii, že čelní představitelé státu veřejně podporují násilí a schvalují loupení a vraždění nevinných obětí.

A nyní moje otázka: Myslel jste vážně svoje slova, že schvalujete vraždu nevinného spoutaného člověka? Že schvalujete loupení, krádeže a další trestné činy?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla interpelace. Děkuji panu kolegovi, že se vešel do vyměřeného času dvou minut. Prosím pana předsedu vlády o odpověď na vznesený dotaz.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nemám důvod na svých názorech, které jsem veřejně řekl, cokoliv měnit a já si za těmi názory stojím. Musím jednoznačně říci, že považuji režim, který tady byl zaveden únorem roku 1948, za zločinný režim, za režim, který vedl skrytou občanskou válku proti svým vlastním občanům, především v průběhu konce 40. let a v průběhu 50. let. Byla to skutečná občanská válka vedená proti vlastním občanům, která stála životy tisíce lidí, životní osudy, zmrzačené osudy statisíců rodin v této zemi. Takže z tohoto pohledu legitimita odporu je úplně něco jiného.

Kdybych byl stejně demagogický jako vy, pane poslanče, a vypočítal, co z hlediska trestního zákona všechno takzvaně provedli vojáci, kteří zlikvidovali říšského protektora Heydricha, tam byste také našel celou řadu věcí a mohl byste demagogicky tvrdit, že to byla vražda, že to bylo dalších asi deset trestných činů prováděných vlastně v civilním prostředí.

Ano, já jsem přesvědčen, že komunistický režim vedl válku proti svým vlastním občanům a že člověk v určité situaci má právo hájit svoji svobodu za použití i násilných prostředků. Já považuji za podstatně strašnější, jestliže někdo hájí těch neuvěřitelných 40 let, která byla mezi roky 1948 a 1989. To považuji za skutečný problém etiky v politice, že se někdo nadále může hlásit k politické straně, která nese ve svém názvu slovo komunistická. Poté co víme, jaké obrovské útrapy komunismus způsobil nejen v této zemi, ale v desítkách dalších zemích, kolik desítek milionů lidských životů stál. Takže když chce někdo probírat problém etiky v politice, tak by se měl zabývat tím, zda náhodou on sám nemá vlastní osobní problém s působením např. ve straně, která nějakým způsobem je spjata s tou minulostí.

A za druhé, ano, já jsem si vědom, že ten problém je na druhé straně podstatně složitější, a otevřeně říkám, že respektuji to, že má někdo odlišný názor na problém, ke kterému i já jsem se vyslovil. Já to respektuji, máte jiný názor, já mám jiný názor, zaplať pánbůh máme demokracii, nejsme před rokem 1989 a můžeme z této tribuny tyto své názory, byť dramaticky odlišné, svobodně hlásat. To považuji za důležité. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane předsedo vlády. Pan kolega Ladislav Šincl má možnost položit doplňující dotaz.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Paní předsedající, děkuji. Pane premiére, trochu jste mi utekl z mé otázky, já vám ji opět zopakuji. Já jsem se ptal na to, jestli vaše slova, že opravdu schvalujete zavraždění nevinného, spoutaného člověka za hrdinský čin. Jestli to má být návod pro občany této země, aby se chovali třeba stejně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl doplňující dotaz. Chce pan předseda vlády využít možnosti k odpovědi? Ne. Tím pádem končím interpelace s pořadovým číslo 3.

Můžeme se věnovat čtvrté interpelaci, ve které oslovuje paní poslankyně Jaroslava Wenigerová pana předsedu vlády ve věci penzijní reformy. Prosím, paní kolegyně, o váš dotaz. Upozorňuji, že je vyměřena lhůta dvou minut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP