(18.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Otevírám obecnou rozpravu. Nehlásí se nikdo, končím rozpravu. Jak jste slyšeli, tak je tady návrh, který tentokrát dala předsedkyně Poslanecké sněmovny, navrhla přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Není nějaký jiný návrh? Není, budeme hlasovat tento.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat výboru zahraničnímu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 74 pro bylo 132 poslanců, promiňte, přihlášeno bylo 132 poslanců, pro hlasovalo 116, proti žádný, takže návrh byl přijat. Přikázáno. Končíme projednávání bodu 29.

 

Bod

 

30.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Libanonskou republikou
pozměňující Dohodu mezi Českou republikou a Libanonskou republikou o podpoře
a vzájemné ochraně investic, podepsaný dne 20. března 2010 v Bejrútu
/sněmovní tisk 20/ - prvé čtení

Prosím pana ministra, aby uvedl v prvém čtení.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, kolegyně, kolegové, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Libanonskou republikou pozměňující Dohodu mezi Českou republikou a Libanonskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaný dne 20. 3. tohoto roku v Bejrútu.

Stejně jako v předchozích případech se protokol předkládá na základě článku 351 Smlouvy o fungování Evropské unie. Na základě předloženého protokolu se do dohody vkládají harmonizační klauzule předem odsouhlasené Evropskou komisí, které zajišťují slučitelnost dohody s právem Evropské unie. Vzhledem k tomu navrhuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s ratifikací protokolu souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím Robina Böhnische, aby se vyjádřil k této dohodě.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobrý den, dámy a pánové. Já jen potvrdím slova pana ministra. Tato dohoda je obdobná dohodě, lépe řečeno protokolu, který byl uzavřen s Indií, Guatemalou, Uzbekistánem, a prostě mění stávající dohodu o vzájemné ochraně investic tak, aby byla v souladu s právem Evropské unie. Tedy doporučuji propuštění do dalšího čtení a přikázání do zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To jsem očekával. Teď vyhlásím obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Nikdo se nehlásí, takže končím.

 

Budeme hlasovat o přikázání předloženého návrhu k projednání zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 75 přihlášeno 134, pro 117, proti nula. Libanon má skvělou pozici v této Sněmovně. My jsme to jednohlasně schválili do zahraničního výboru.

 

Máme další bod.

 

31.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Republiky
Srbsko o změnách Dohody mezi vládou České republiky a federální vládou
Svazové republiky Jugoslávie o vzájemné podpoře a ochraně investic,
podepsané dne 4. června 2010 v Bělehradě
/sněmovní tisk 34/ - prvé čtení

Prosím pana ministra, jestli by to uvedl. Je to podobná věc jako už tady byla v případě Černé Hory, že dohoda mezi vládou České republiky a federální vládou Svazové republiky Jugoslávie se mění - ratifikace mezi Českou republikou a vládou Republiky Srbsko. Prosím, pane ministře, uveďte.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, dámy a pánové, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohodu mezi vládou České republiky a vládou Republiky Srbsko o změnách Dohody mezi vládou České republiky a federální vládou Svazové republiky Jugoslávie o vzájemné podpoře a ochraně investic, která byla podepsána dne 4. června tohoto roku v Bělehradě. Stejně jako v dohodě s Černou Horou harmonizuje předložená dohoda dohodu o ochraně investic s Jugoslávií z roku 1997, do které po rozpadu tohoto státu v roce 2006 Srbsko sukcedovalo. Harmonizuje s právem Evropské unie podle článku 351 Smlouvy o fungování Evropské unie.

Vzhledem k tomu, že předložená dohoda obsahuje vzorové harmonizační klauzule, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s ratifikací dohody souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. Nicméně bohužel předpokládaný zpravodaj, přítel Srbů Jaroslav Foldyna, tady není. A to znamená, že musíme určit nového. Je tady tedy Jan Hamáček jako možný zpravodaj, ale o tom opět musíme hlasovat. Takže já vám tedy představuji Jana Hamáčka, který by chtěl být zpravodajem této smlouvy mezi Srbskem a Českou republikou, a vy nyní musíte rozhodnout, jestli se mu dostane této cti, nebo ne.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, aby Jan Hamáček se stal naším představitelem v prvém čtení, který bude hájit tuto smlouvu. Kdo je proti? (Dotazy z pléna.) Já myslel představitel Sněmovny.

Jak to dopadlo? (Veselost v sále.) Dopadlo to tak, že v hlasování pořadové číslo 76 přihlášeno 134, 114 pro a pak je tady jeden, který byl proti Janu Hamáčkovi.

 

Prosím Jana Hamáčka, aby se tedy ujal role zpravodaje. Co k tomu prosím řeknete?

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, děkuji Sněmovně za důvěru a chci říci, že se rovněž pokládám za přítele Srbů, takže jsem snad kvalifikován pro roli zpravodaje této smlouvy.

Není mnoho co dodat. Je to další z celé řady smluv, které jsme projednávali i v minulém volebním období, kdy Česká republika musí harmonizovat své dohody s komunitárním právem a na základě článku 351 Smlouvy o fungování Evropské unie musíme uvést všechny své mezinárodněprávní závazky, do kterých jsme vstoupili ještě před naším vstupem do Evropské unie, do souladu s komunitárním právem.

Tato smlouva je bezproblémová, takže doporučuji, aby byla přikázána zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu k dohodě o vzájemné podpoře a ochraně investic mezi Srbskem a Českou republikou. Do této rozpravy se nehlásí nikdo. Můžeme rozpravu ukončit. Organizační výbor navrhuje zahraničnímu výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat zahraničnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 77 přihlášeno 134, pro hlasovalo 120, proti žádný. Tak jsme přikázání schválili.

 

Jde nám to dobře. Už tady máme tisk 35. Je to opět Srbsko. Je to bod

 

32.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi vládou České republiky a vládou Republiky
Srbsko ke Smlouvě mezi vládou České republiky a radou ministrů Srbska
a Černé Hory o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu
a z majetku, který byl podepsán v Praze dne 8. září 2009
/sněmovní tisk 35/ - prvé čtení

Prosím analogicky, pane ministře, uveďte i tuto smlouvu.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, dámy a pánové, předkládá se smluvní dokument, který souvisí s mezinárodním zdaňováním. V tomto případě se jedná o protokol se Srbskem k již existující smlouvě o zamezení dvojímu zdanění se Srbskem a Černou Horou. Tento protokol byl již v minulém období v Poslanecké sněmovně projednáván v prvním čtení, avšak druhé čtení již neproběhlo.

Ve vzájemných daňových vztazích mezi Českou republikou a Srbskem se v současnosti uplatňuje smlouva o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku, která vstoupila v platnost v roce 2005. Hlavním smyslem tohoto protokolu je, že potvrzuje připravenost Srbska i České republiky vyměňovat si daňové informace o daních všeho druhu. Protokol současně potvrzuje, že Srbsko se stalo smluvní stranou smlouvy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP