(18.40 hodin)
(pokračuje Drábek)

Je třeba zdůraznit, že text protokolu včetně tzv. rozšířené výměny informací plně odráží mezinárodní vývoj a trendy v mezinárodní daňové oblasti, a to zejména v rámci práce EU a OECD. Protokol bude tvořit nedílnou součást smlouvy. Doporučuji proto, aby Poslanecká sněmovna vzala zmíněné skutečnosti v úvahu a aby byl tento protokol v prvém čtení přikázán příslušným sněmovním výborům. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane ministře, děkuji. Podívejte se, kolegové, já si myslím, že Jan Hamáček se osvědčil. Všichni jste měli možnost to sledovat. Jaroslav Foldyna tady bohužel není. Opět musíme rozhodnout o změně. Takže já bych vám znovu doporučil toho úspěšného Jana Hamáčka. Ještě musíme hlasovat, že svolíme, aby došlo ke změně a on se stal zpravodajem.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, opět odhlasovat Jana Hamáčka jako zpravodaje i pro tuto smlouvu nebo dohodu. Kdo je proti?

Jan Hamáček se stává oblíbencem Sněmovny, jak je vidět podle výsledku: hlasování číslo 78, přihlášeno 135, pro 118, proti žádný.

 

Prosím, můžete a rovnou tady řekněte, co si o tom myslíte.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, toto je velmi jednoduchá smlouva a pan ministr ji dostatečně odůvodnil. Jedná se o to, že Srbsko jako nástupnická země federace Srbska a Černé Hory oznámilo, že je připraveno k bilaterální výměně informací o všech daních, tudíž je potřeba tento protokol uzavřít. Již zde jednou ve Sněmovně tento tisk byl. Já doporučuji, abychom ho přikázali zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. (Nikdo se nehlásí.) Myslím, že ji mohu ukončit. Končím obecnou rozpravu. Návrh je zahraniční výbor. Má někdo jiný? Nemá.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby zahraniční výbor projednal tuto smlouvu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 79, přihlášeno 134, pro hlasovalo 122, proti nula. Takže přikázání bylo samozřejmě odhlasováno.

 

Pokračujeme v prvých čteních, tentokrát tu máme Čínu.

 

33.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a vládou
Čínské lidové republiky o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku
v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v Pekingu dne 28. srpna 2009
/sněmovní tisk 36/ - prvé čtení

Prosím, pane ministře, opět zamezení dvojímu zdanění, ale tentokrát s Čínou. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, dámy a pánové, předkládám novou mezinárodní daňovou smlouvu o zamezení dvojímu zdanění s Čínou. V současnosti se ve vzájemných daňových vztazích uplatňuje smlouva o zamezení dvojího zdanění z roku 1987, publikovaná ve Sbírce zákonů pod číslem 41/1988 Sb. Tato smlouva však v současnosti již zcela neodpovídá hospodářské a politické situaci v obou zemích a potřebám ve vzájemných daňových vztazích. Proto byla sjednána smlouva nová, a to tradičně na základě vzorových modelů OECD a OSN. Jedná se o standardní komplexní bilaterální smlouvu upravující nejen zdaňování, ale vyloučení nepochybně nežádoucího mezinárodního dvojího zdanění všech druhů příjmů. Obdobně jako v případě předchozího protokolu je třeba uvést, že i tato smlouva již byla v minulém volebním období v Poslanecké sněmovně v prvním čtení projednána.

Na základě výše zmíněného navrhuji, aby Poslanecká sněmovna PČR vyslovila s touto smlouvou souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, výborně, děkuji. Teď bych poprosil zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Květu Končickou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Květa Končická: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, myslím, že vše podstatné pan ministr řekl. Já ještě dodám, že smlouva je v souladu s českým právním řádem a nebude mít přímý dopad na státní rozpočet. A navrhuji ji postoupit dále k projednání zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně! Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemá nikdo nic k tomuto, co by dodal, takže obecnou rozpravu končím. Přikázání je zase zahraničnímu výboru. Žádný jiný výbor nikdo nenavrhuje.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku.

Hlasování číslo 80, přihlášeno 134, pro 118, proti žádný, takže to bylo přijato. Přikázání provedeno.

 

A máme tu Saúdskou Arábii - podpora a vzájemná ochrana investic.

 

34.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Královstvím Saúdské Arábie
o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne 18. listopadu 2009 v Rijádu
/sněmovní tisk 39/ - prvé čtení

Prosím pana ministra, uveďte ji.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, předkládám Poslanecké sněmovně vládní návrh, kterým se Parlamentu ČR předkládá k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Královstvím Saúdské Arábie o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne 18. listopadu 2009 v Rijádu. Dohoda o ochraně investic se ve většině ustanovení neodlišuje od české vzorové dohody. Části, které náleží do kompetence EU, jsou plně v souladu s komunitárním právem, nicméně v několika ustanoveních přistoupila ČR v zájmu sjednání investiční dohody se Saúdskou Arábií na několik kompromisních řešení. Podrobný popis odchylek od české vzorové smlouvy naleznete v předkládací zprávě. Dohoda se sjednává na dobu 10 let a poté s automatickým prodlužováním, pokud jedna ze smluvních stran nezašle druhé straně písemnou výpověď.

Sjednání dohody bude významným podnětem pro rozšíření investičních aktivit. Navrhuji proto, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s ratifikací této dohody souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan poslanec Pavel Holík tu není. Není tady pan poslanec Pavel Holík? Není. V tom případě vím, že pan poslanec Hamáček má velmi rád Saúdskou Arábii. Já bych ho opět doporučil. Vypadá to, že bude mít polovinu smluv v zahraničním výboru. Takže pokud není námitek, budeme hlasovat. Myslím, že nikdo neprotestuje.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, aby pan poslanec Hamáček se stal zpravodajem pro Saúdskou Arábii? Kdo je proti?

Hlasování číslo 81, přihlášeno 134, pro hlasovalo 112, proti žádný. Prosím, nastupte!

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, toto je důležitá dohoda, která umožní rozvoj obchodu mezi ČR a Saúdskou Arábií. Jak pan ministr uvedl, není to úplně standardní dohoda, protože v některých aspektech se liší od české vzorové dohody nebo od vyjednávací pozice, kterou si ČR zafixovala předtím, než do jednání vstoupila, nicméně je zde politický zájem na tom mít tyto věci smluvně podvázány a myslím si, že i přesto, že to není úplně v souladu se vzorovou dohodou, je v zájmu ČR, abychom tento dokument schválili, a já doporučuji jeho přikázání zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A otevírám rozpravu. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Hlasování je o zahraničním výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zahraniční výbor? Je-li tady někdo, kdo nesouhlasí, tak může také říct ne.

Hlasování má číslo 82, přihlášeno je 134, pro hlasovalo 121, proti nikdo. Takže přikázání bylo provedeno a můžeme jít dál.

 

Dál znamená ke smlouvě s Uzbeckou republikou.

 

35.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Uzbeckou republikou
o změně Dohody mezi Českou republikou a Uzbeckou republikou o vzájemné
podpoře a ochraně investic, podepsaný dne 24. srpna 2009 v Taškentu
/sněmovní tisk 40/ - prvé čtení

Prosím, pane ministře, Uzbecká republika, aby se to nespletlo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, kolegyně, kolegové, předkládám Poslanecké sněmovně k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Uzbeckou republikou o změně Dohody mezi Českou republikou a Uzbeckou republikou o vzájemné podpoře a ochraně investic, který byl podepsán 24. srpna tohoto roku v Taškentu. Tak jako v několika minulých případech se tento protokol předkládá na základě článku 351 Smlouvy o fungování EU. Začleňuje harmonizační klauzule předem odsouhlasené Evropskou komisí, a tím zajišťuje slučitelnost dohody o ochraně investic s Uzbekistánem z roku 1997 s právem EU.

Vzhledem k tomu navrhuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s ratifikací tohoto protokolu souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP