(12.50 hodin)
(pokračuje Grospič)

Nižší podpora v nezaměstnanosti - devátá restrikce. Lidé, kteří jsou na podpoře a budou si chtít přivydělat, už nedostanou podporu v nezaměstnanosti. Zároveň s tím bude ten, kdo odejde z práce sám, dostávat podporu jen do výše 45 % předchozího výdělku. Kdo dostane odstupné, nemá dostat nic. Tak chce stát řešit schodek státního rozpočtu o 1 až 2 mld. korun. Pamatuji si bouřlivé diskuse právě z období, kdy předchozí, Topolánkova vláda a náš současný premiér v roli ministra práce a sociálních věcí zde říkal, jak je třeba podporovat zapojení nezaměstnaných do pracovní činnosti, jak je potřeba prosazovat souběh podpory v nezaměstnanosti s omezenou možností přivýdělku. Kde jsou tato slova? Ptám se z pohledů zaměstnanců, odborářů, ale i komunistické strany.

Snížení rodičovské dovolené jako škrt desátý dokresluje celou tristní situaci. Částka, kterou rodiče mohou dostat během čtyřleté rodičovské, klesne z 240 400 korun na 216 000 korun, schodek státního rozpočtu se tak sníží o 1 mld. korun. Není k tomu co víc dodat.

Lidé chudí, lidé s nízkými příjmy i lidé se středními příjmy mají zaplatit politické dluhy, dluhy, které nadělaly předchozí vlády v zájmu bank a zahraničního kapitálu, v zájmu toho, že 70 % podniků v České republice nepatří ani domácím vlastníkům, ani státu, ale právě zahraničnímu kapitálu. Je nám diktováno ze zahraničí. Tento diktát se promítá do tohoto návrhu státního rozpočtu.

Po tomto výčtu by se také skromně slušelo vládě dodat, že všichni, i ti, kterých by se náhodou tyto škrty nedotkly, i tedy ti nejchudší, zaplatí více připravovaným zvýšením DPH, o kterém se mlčí, které je tvrdou realitou, které ale není do rozpočtu zapracováno.

Česká republika díky Nečasově vládě opírající se o koaliční smlouvu tří pravicových stran tak zůstává skanzenem neoliberalismu. Zatímco ve světě se již více než rok tuto neúspěšnou ideologii a politiku snaží změnit, my na ní setrváváme. Můžeme se ptát proč.

Komunistická strana Čech a Moravy a její poslanci nemohou podpořit předložený návrh rozpočtu na rok 2011. Rozpočet je založen na jednostranných škrtech, na základě kterých mají státní dluh vzniklý neodpovědností předchozích vlád a politiků zaplatit lidé s nízkými a středními příjmy. Vláda útočí na sociální smír, sociální dialog a výrazně chce i sociálně rozdělit českou společnost. Hrozí jí nejen nárůst chudoby, ale i pravicového extremismu. Vláda a vládní koalice nemá žádnou hospodářskou strategii. Rozpočet je založen na jednostranných škrtech, kdy na straně jedné se výrazně zvyšují sociální výdaje a na straně druhé vláda nijak neřeší otázku podpory hospodářského růstu, investic do vzdělání, které mohou vytvořit a přinést dlouhodobá pracovní místa a posílit konkurenceschopnost České republiky a lidí v ní žijících. Postavení České republiky jako polokolonie je umocněno.

Vláda zneužívá svého postavení v Poslanecké sněmovně a chce zneužít i institutu legislativní nouze k tomu, aby protlačila Poslaneckou sněmovnou bez možnosti připomínkování, bez možnosti práva podávat pozměňovací návrhy, deset zákonů, které v současné době neexistují, ale bez nichž státní rozpočet tak, jak je navržen, nemůže být schválen. Nečekejte, že Komunistická strana Čech a Moravy, její poslanci, takto mohou podpořit předložený rozpočet!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dámy a pánové, v tuto chvíli mám ještě deset přihlášených. V tuto chvíli přeruším zasedání Sněmovny do 14.30 hodin. Odpoledne budeme pokračovat v projednávání zákona o státním rozpočtu. Jenom připomínám, že za deset minut se schází organizační výbor.

 

(Jednání přerušeno ve 12.54 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP