(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tyto body dnes jako 2., 3., 4., 5., 6. bod ranního pořadu schůze? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 27, přihlášeno je 153, pro hlasovalo 87, proti 24. Návrh byl přijat. S tím, že se tyto body budou projednávat, pokud by se nestihly dopoledne, i odpoledne.

 

Teď tady máme další návrh, pana poslance Sivery. Pan poslanec Sivera navrhoval tisk 145, který se týká zákona o obnovitelných zdrojích, zařadit dnes na 12.30 hodin. Takto to bylo řečeno. Na 12.30 tisk 145.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto zařadit tento bod, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 28. Přihlášeno 156, pro hlasovalo 138, proti 6. Tento návrh poslance Sivery byl přijat.

 

Teď tady byl návrh pana poslance Tluchoře, ten navrhoval body 14 - zákon o dráhách, 25 a 26, to jsou body - celní zákon, pozemní komunikace, a pak 34, 45 a 36, což je hornická činnost, daň z nemovitostí a loterie, zařadit na dopoledne po bodech pana poslance Gazdíka. Pokud dokončíme, tak po poslanci Gazdíkovi, a pokud ne, tak pokračovat v dalším pořadu jednání - i po odpoledni. To je návrh pana poslance Tluchoře. Budeme ho hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 29, přihlášeno je 159, pro hlasovalo 89, proti 15. Návrh pana poslance Tluchoře byl přijat.

 

A teď tu ještě byl návrh pana poslance Dědiče. Ten se týkal zítřka. Byl to návrh, abychom zítra, poté co budeme mít po 11. hodině bod ombudsman, vystoupení ombudsmana, zařadili body 68, 69, 70 a 71. To jsou zprávy - realizace protipovodňových opatření v zemědělství, dvakrát Pozemkový fond. Tyto zprávy bychom měli projednat zítra po ombudsmanovi, po 11. hodině, v pořadí 68, 69, 70 a 71. Takže to hlasujeme nyní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tyto body na zítřek, tak jak bylo přečteno, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 30. Přihlášeno je 160, pro hlasovalo 114, proti 10. Takže to bylo přijato.

 

Takže jsme se vypořádali se všemi návrhy. Tím vznikl nový pořad dnešního jednání a zahájíme dnes bodem 83, jak jsem již říkal, zahraniční mise. Pak bychom se věnovali nově schváleným bodům v pořadu schůze - 41, 43, 13, 22, 23, 24. Ve 12.30 jsme odsouhlasili pana poslance Siveru a tisk 145, pak budeme pokračovat po bodech poslance Gazdíka body 14, 25, 26, 34, 35, 36. To je nový pořad dnešní schůze, tak jak jsem ho přečetl. Můžeme se do něho pustit, máme ho schválen definitivně.

 

Máme tady první bod dnešního jednání, je to bod

 

83.
Vládní návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany
v zahraničních operacích v letech 2011 a 2012 s výhledem na rok 2013
/sněmovní tisk 132/

Já bych teď požádal ministry, protože by tento materiál mohli uvést ministři dva. Nejdříve bych možná požádal ministra obrany pana Alexandra Vondru a pak místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí pana Karla Schwarzenberga. Prosím nejdřív Alexandra Vondru, jestli by se ujal slova a uvedl návrh zahraničních misí na léta 2011 a 2012 s výhledem na rok 2013. Prosím, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Dobré ráno, pane předsedající, dámy a pánové. Jak jistě víte, mandát pro působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích vyprší 31. prosince tohoto roku. Kvůli zajištění kontinuity našeho zahraničního vojenského angažmá je proto nutné stanovit mandát na období další. Z tohoto důvodu připravila vláda, jmenovitě ministr obrany ve spolupráci s ministrem zahraničních věcí, materiál Návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích na rok 2011 a 2012 s výhledem na rok 2013. Materiál máte k dispozici a vláda ho schválila svým usnesením 6. října tohoto roku.

Nejprve mi dovolte na úvod dvě obecné poznámky.

Za prvé je tento materiál výrazem naší zodpovědnosti vůči naší vlastní bezpečnosti i vůči bezpečnosti našich spojenců. Vycházíme důsledně ze zahraničněpolitických zájmů České republiky a návrh chápeme jako praktické vyjádření odhodlání České republiky nést svůj díl zodpovědnosti za udržování mezinárodní bezpečnosti. Při jeho koncipování jsme byli vedeni snahou zajistit koncepční a efektivní zapojení našich jednotek do operací v zájmových oblastech a regionech, a to v souladu s prioritami mezinárodních organizací, jichž je Česká republika členem.

Za druhé, tento materiál je také výrazem zodpovědnosti vlády a já věřím, že i této Sněmovny, vůči těm, kdo jsou v první linii této ochrany a této obrany, totiž našim vojákům v zahraničí.

Poprvé se tak Parlament žádá o schválení dvouletého mandátu pro působení našich jednotek v zahraničních operacích. Tento krok nepadá z čistého nebe. Je výrazem letitých diskuzí a vychází také z programového prohlášení vlády i střednědobé koncepce působení našich sil v zahraničních operacích. Jeho cílem je zajistit dlouhodobější a efektivnější plánování našeho působení v zahraničních misích, dát tedy na jedné straně vojákům potřebnou jistotu a na druhé straně uspořit důležité zdroje. Zároveň se tak posílí obraz České republiky jako spolehlivého a předvídatelného spojence, což zvlášť zdůrazňuji anebo připomínám nám všem z těch, kdo si pamatujeme diskusi zde v Poslanecké sněmovně o Vánocích roku 2008. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP