(9.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Možná ještě horší je to s vědci. Dámy a pánové, my se často, zvlášť pravice ráda hovoří o podpoře vědy, budeme podporovat vědu, uděláme reformu vědy a pak budou padat geniální patenty a geniální publikace a geniální objevy, které dostanou Českou republiku na výsluní nejchytřejších zemí ve světě. Mimochodem, není to jen záležitostí tak velkých zemí, jako jsou Spojené státy, které jsou samozřejmě jedničkou ve výzkumu, ale například srovnatelné Finsko dosahuje nesrovnatelně lepších výsledků ve vědeckých objevech než Česká republika. To je prostě fakt. Čím to dosahuje? Samozřejmě být vědcem ve Finsku je úplně něco jiného než být vědcem v České republice, a to z mnoha důvodů. Samozřejmě jeden z důvodů je nepochybně ekonomický. Dneska do vědy nedostanete jiného člověka než naprostého fandu, protože on za to, co tam dostává, neuživí ani sebe, natožpak svoji rodinu.

Dámy a pánové, jak chcete tedy zajistit konkurenceschopnost v oblasti vědy a výzkumu, když neděláte vůbec základní podmínky pro to, aby ti lidé tam mohli pracovat. Základní podmínkou je, aby si tam vydělali tolik, aby se aspoň uživili a měli rozumný ekonomický statut a nebyli prostě chudáci, kteří si nemohou koupit boty ani jednou ročně.

Tyto všechny problémy chce vláda vyřešit tím, že v příštím roce všem těmto profesím sníží platy, sníží životní úroveň. Já to považuji za zásadní a hrubou chybu, a to jsem tady ještě nehovořil o skupinách, jako jsou policisté, hasiči. Policejní sbor skutečně decimujeme, respektive tato vláda decimuje zcela promyšleně a cíleně. Začal to ministr Langer. Já jsem svého času řekl, že zvláštní hobby ministra Langra je hubit policisty jako obtížný hmyz. Mám velmi silný pocit, že stejnou filozofii převzala tato vláda. Jak chcete zajistit bezpečí? Jak chcete zajistit bezpečnost? Jak chcete zajistit odborníky, kteří zvýší objasněnost, když je prostě z policie vyháníte?

Opět budu hovořit o místě, které znám nejlépe - Středočeský kraj. Ze středočeské krajské policie odcházejí desítky těch nejzkušenějších a nejkvalitnějších policistů. Prostě vás mají plné zuby! Mají plné zuby této vlády a její politiky! Nevidí žádnou perspektivu. A opět je to podobně jako s lékařem. Kvalitní lékař roste a učí se deset let. Deset let trvá, než z laika uděláte plnohodnotného lékaře. Musí vystudovat lékařskou fakultu a minimálně další čtyři roky na sobě intenzivně pracovat. U policistů, například kriminalistů a dalších odborníků třeba na tu nejvážnější kriminalitu, na terorismus, na skutečně třeba protidrogovou problematiku, tak tam nemůžete chytit někoho na ulici, dát mu dvouměsíční kurs a říct: teď jsi kriminalista, teď jsi odborník na potírání nejzávažnější trestné činnosti. Samozřejmě, že ne. Ten člověk opět roste velmi dlouho. Můžeme debatovat, a na to nejsem odborník, jestli takový člověk roste pět let, deset let, patnáct let.

Co jste s těmi lidmi udělali, milá vládo? Prostě říkáte, že je nepotřebujete, že vás nezajímají, ať si jdou. Prostě za jejich práci pro tento stát, pro nás všechny, jak tady sedíme, jim posíláte vzkaz: my vás snížíme platy. Samozřejmě ten výsledek bude evidentní, stejně jak jsem říkal, že se projeví v nemocnicích tím, že tam nenajdete často toho lékaře, tak tady prostě nenajdete toho policistu. Prosím, aby se pak veřejnost nezlobila na Policii České republiky za to, že stoupá kriminalita, za to, že jsou přepadeni, za to, že jsou vykradeni, za to, že jsou napadeni a za to, že to nikdo nestačí vyšetřit a pachatele usvědčit a chytnout, respektive chytnout a pak usvědčit.

Dámy a pánové, je potřeba tuto věc vědět už dnes. Aby si lidé, veřejnost jasně uvědomila, že všechny tyto kroky vedoucí ke snížení příjmů a platů pracovníků ve veřejné sféře jednoznačně sníží kvalitu práce a služeb těchto složek. Čili jak zdravotnictví, tak školství, tak výkonnost vědy, tak výkonnost policie, ale samozřejmě i výkonnost hasičského záchranného sboru. Prostě nemůžeme se tady tvářit, že tomu tak není.

Čili dámy a pánové, mě skutečně velmi mrzí, že místo toho, aby tady pan premiér poslouchal tyto výtky, místo toho, aby se posmíval zástupcům těchto zaměstnanců, kteří svoji nespokojenost vyjadřují tu na demonstracích, tu chystanými stávkami, tak místo toho ho tato problematika zjevně nezajímá. Tato vláda v čele s panem premiérem Nečasem a ministrem financí Kalouskem už je rozhodnuta. Prostě lidi pracující ve zdravotnictví, školství, vědě, kultuře, policii, záchranných sborech tento stát nepotřebuje. Ale já bych to otočil. Tento stát je potřebuje, a potřebuje je hodně. Potřebujeme je my všichni. Potřebují je občané. Zdá se, že jediný, kdo je nepotřebuje, je tato vláda a její poslanci v této Poslanecké sněmovně.

Když nemá rozum vláda, dámy a pánové, tak doufám, že by měli mít rozum aspoň koaliční poslanci a vzepřít se tomuto absolutnímu, absurdnímu nesmyslu. Prostě já apeluji na poslance stran, které neměly ve svém volebním programu snižování platů veřejné sféry, aby se vzpamatovali a přestali páchat tento podvod na voličích, protože když jste to neměli v programu, tak byste to neměli ani prosazovat, ani podporovat, ani realizovat!

Dámy a pánové, je skutečně velmi smutné, že u této klíčové debaty, která do značné míry ovlivní životy milionů lidí v České republice, tak tato debata probíhá za minimálního zájmu členů vlády. Přitom jde o přímý útok na střední vrstvy. Každá společnost, která chce být stabilizovaná, postupně bohatnout, postupně zvyšovat životní úroveň, tak si musí opečovávat střední vrstvu. Tam právě patří zdravotní sestry, lékaři, učitelé, vědci, samozřejmě to můžeme speciálně stratifikovat, co je střední vyšší, co je střední, co je střední nižší. Ale tyto všechny profese patří zjednodušeně do střední třídy. Místo toho, aby vláda řady střední třídy rozšiřovala a průměrnou úroveň, průměrnou ekonomickou úroveň příslušníků střední třídy postupně zvyšovala, tak přichází s něčím naprosto neslýchaným, zásahem s cílem snížit životní úroveň, snížit ekonomický potenciál zástupců a členů střední třídy.

Já před tím zásadně varuji! Společnost, která rozkolísá svoji střední třídu, která dopustí chudnutí své střední třídy, je společnost, která směřuje k velkým sociálním problémům a vážným společenským problémům. Je to společnost, které začne růst extremismus. Já varuji vládu, aby těmito opatřeními nepodporovala a nerozšiřovala živnou půdu pro extremistická hnutí! Je to skutečně velice nebezpečné.

Premiér Nečas často říká, dobře, tohle jsou ti, v uvozovkách, paraziti, ten veřejný sektor, protože žijí z daní. Oni parazitují na těch, co vytvářejí hodnoty. Mimochodem, to je typická marxistická teorie. Teorie, že jedna skupina lidí ve společnosti hodnoty vytváří a druhá je jenom spotřebovává. To je základna a nadstavba, čili je vidět, že pan premiér Nečas, byť se rád pasuje do jakéhosi pravicového politika a zastánce pravicového myšlení, tak je vidět, že myslí úplně jinak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP