(9.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Já dneska jako hejtman čelím v našem kraji poměrně intenzivním aktivitám ohledně výzvy lékařů Děkujeme, odcházíme. Tito často velmi zkušení lékaři si už velmi seriózně hledají místo v Německu, v Anglii. Mnoho jejich kolegů tam totiž už odešlo, odchází jich tam několik set každý rok. Teď samozřejmě ten odchod jen zesílí. My s nimi diskutujeme a říkáme, že rozhodnutí o zvýšení platů není vůbec v našich silách a v našich rukách, protože kraje či města, která zřizují řadu nemocnic, prostě nemohou vypsat své daně, nemohou vybírat své daně, jak to činí třeba některé země - v Rakousku, v Německu nebo ve Švýcarsku. Tady neexistuje systém nějakých zemských daní. Tady pouze jsou výnosy, které zajistí vláda, a když nám vláda dá méně peněz a méně peněz dá do zdravotnictví, logicky bude tlak ne na zvyšování platů, ale na snižování platů lékařů a zdravotních sester.

Já jsem zvědav, co s tím vláda udělá. Zatím vláda nedělá nic, hraje roli pštrosa, strčí hlavu do písku a tváří se, že problém neexistuje, že žádní lékaři neodejdou, anebo jich odejde pár. Kdyby jich odešlo, dámy a pánové, sto nebo tři sta, tak je to vážný problém, protože my za ně nemáme náhradu. A já skutečně nikomu nepřeji, aby se dostal do situace, která se stává poměrně často, to znamená něco se vám stane - a to se může stát i vám, i členům vlády - dostanete se do nemocnice a v nemocnici prostě nemají, vůbec nemají příslušného lékaře, který umí vyléčit váš problém. Dnes je medicína tak specializovaná, že není pravda, že když narazíte na interní, chirurgické či jiné ambulanci na lékaře, tak že automaticky tento lékař dokonale ví, jak vám pomoci, jak odstranit váš problém. Například některé typy operací umí na příslušném oddělení okresní či krajské nemocnice pouze jeden nebo dva lékaři. Když tam není, tak se prostě tyto operace nedělají. Je to nepříjemné, když jsou to operace plánované, ale to je vyřešitelné. Je to fatální v okamžiku, kdy jde o výkony, které jsou život zachraňující. Ptáte se, co se pak děje? Příslušný pacient má bohužel, bohužel, smůlu.

Dámy a pánové, my si tady zahráváme skutečně se spoustou velmi nebezpečných věcí a vláda k tomu přistupuje velice, velice nezodpovědně a velice lehkovážně. Prostě současná vláda vyhání ty nejvzdělanější, nejkvalifikovanější, nejzkušenější lidi z České republiky a jedním krokem k tomu vyhnání je právě snižování jejich platů, a poměrně zásadní snižování jejich platů. My bychom tady měli vést diskusi, jak jim ty platy budeme zvyšovat a postupně vyrovnávat a dostávat na úroveň sousedního Rakouska, Německa. Nemyslím jen na absolutní úroveň, to je jedna věc, ale hlavně na tu relativní úroveň. Dneska v České republice přitom už nemůžeme argumentovat tím, že máme spoustu věcí levnějších. Podívejte se na spotřební koš. Dneska v Německu koupíte levněji máslo, levněji často salám, levnější je tam nafta, ale platy třeba lékařů a zdravotních sester jsou na úrovni jedné třetiny Německa nebo Rakouska, dokonce jedné dvacetiny než na úrovni třeba Anglie. Prostě v určité době třeba Tony Blair v Anglii si uvědomil, že britské zdravotnictví má obrovský nedostatek lékařů. Co udělal? Skokově Británie zvýšila peníze plynoucí do jejich zdravotnictví, takže ze 6 % hrubého domácího produktu to zvýšila na současných asi 7,5 až 8 %. Díky tomu měli peníze, které mohli dát na nakoupení lékařů. Díky tomu dneska britské nemocnice nakupují lékaře všude ve východním bloku, to znamená v Polsku, u nás, ale samozřejmě i v Indii a dalších zemích, které patřily dříve ke Commonwealthu. Výsledkem je, že samozřejmě britské zdravotnictví se krok po kroku vylepšuje, čekací doby jsou tam dneska už kratší. Ano, běžte si to ověřit, čekací doby na výkony a operace jsou v Británii dnes kratší nebo srovnatelné s Českou republikou. Jenže tady se ty cesty protínají. Zatímco u nás kvůli odchodům lékařů a nedostatku zdravotnického personálu se tyto čekací doby budou jen a jen zvyšovat a prodlužovat, tak v Británii se budou zkracovat, v nejhorším zůstanou tam, kde jsou. Čili my, kteří jsme se ještě před pár lety, v uvozovkách, trochu posmívali britskému zdravotnictví a říkali jsme: na operaci katarakty se tam čeká dva tři roky, na výměnu kyčelního kloubu se tam čeká dva tři roky, tak dneska už je situace úplně jiná a dneska se nám můžou smát Britové. To je výsledek bohužel dlouhodobé vládní politiky, která tento problém podceňuje.

Totéž se chci zeptat, jak chcete do školství získat kvalitní a motivované učitele, když jim chcete platy snižovat. A teď jsme u toho problému. Pan ministr školství tvrdí: učitelů se toto netýká. Asi se jich netýká ta tarifní tabulka, ti jediní mají být vyčleněni z té skupiny pracovníků ve veřejném sektoru. To je také zvláštní logika, je to takové to rozděl a panuj, rozeštvat. Vláda říká: učitelům platy nesnížíme, snížíme je sestrám, doktorům, hasičům, policistům, pracovníkům v kultuře, ale učitelům ne. Takže všechny tyto složky ještě postaví vláda proti učitelům, že ti zdravotníci, policisté, hasiči si říkají: proč naše profese je horší než ta učitelská? Tady je tak neuvěřitelně zlá a podlá logika vlády! Navenek říká, že učitelům platy nesníží, ale ve skutečnosti samozřejmě platy učitelů půjdou dolů a řeknu vám hned jak. Vláda totiž pošle podstatně méně peněz na provoz škol, to už je dneska realita. Tady opět mluvím za zřizovatele středních škol, tedy za kraj. Prostě my můžeme školám poslat jen ty peníze, které nám vláda pošle z rozpočtu. Když nám vláda pošle méně peněz, ředitelé těch škol jednoznačně musí sáhnout i na nadtarifní složky učitelů. Čili učitelé přijdou o odměny, učitelé přijdou o osobní ohodnocení. Takže to je hezký slib - my vám tarifní tabulky nesnížíme, to říkají učitelům, ale současně vám snížíme většinu nebo všechny nadtarifní složky. Výsledek je úplně stejný, na výplatní pásce bude mít ten učitel méně v příštím roce, než má v letošním roce. Jenom se to vláda snaží zakrýt a zakamuflovat tím, že učitelé jsou vyňati z toho snížení tarifních platů všech ostatních zaměstnanců.

Dámy a pánové, můžete mi říct, jak můžeme do školství dostat nebo tam udržet kvalitní lidi v situaci, kdy mají takto nízké platy a my jim je ještě budeme v příštím roce snižovat? Jak chcete očekávat kvalitní výuku? Hodně tady debatujeme o státních maturitách a o tom, jestli je to dobře, nebo špatně a jak to zvýší kvalitu. Podle mě to žádnou kvalitu nezvýší, protože kvalitu jedině zvýší kvalitní učitelé a kvalitní učitele ve většině neseženete a dlouhodobě neudržíte, pokud jim nezajistíte slušnou životní úroveň. Prostě pokud povolání učitele bude povolání pro chudé, tak nečekejte, že tam budou chtít chodit pracovat úspěšní a ti, kteří nechtějí být celý život chudí a neúspěšní. Prostě je to protimluv. Ano, najdete tam určitě pár motivovaných nadšenců, to se najde vždycky, ale na nich přece nejde stavět systém. Nemůžu systém zdravotnictví stavět na tom, že tam vydrží nějaký nadšený doktor, který jako Matka Tereza bude běhat po celé nemocnici, když všichni ostatní kolegové odejdou do zahraničí. Určitě se v každé nemocnici aspoň jeden takový najde, ale na tom nemůžeme stavět systém, protože ten to nestihne a nezvládne. Stejně je to s učiteli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP