(12.40 hodin)
(pokračuje Konečná)

Stejně tak, nevím, jestli vám všem, ale minimálně výboru pro životní prostředí a jeho členům došly pozměňovací návrhy, které se týkají průmyslu a obchodu, ze Svazu průmyslu a dopravy, ze Svazu hutnictví a železa, které velmi reflektují a apelují na to, aby tam byly utvořeny některé změny tak, aby byla vymahatelnost toho práva, tak jak ji navrhují předkladatelé, opravdu reálná a zároveň aby nebylo porušeno podnikatelské prostředí v České republice.

Pro to všechno já souhlasím a i bych jako zpravodajka tohoto tisku navrhovala, abychom ho neprojednávali ve zrychleném čtení, protože bychom možná mohli udělat víc škody než užitku, a já pevně věřím, že předkladatelé svůj záměr zlepšit situaci v oblastech postižených složitým životním prostředím a znečištěným ovzduším, to znamená nejen v Moravskoslezském kraji, ale může se to týkat taky Ústeckého kraje, a v případě nezpoplatnění dálnice, mnoha úseků dálnic ve vašich regionech, tak abychom to byli schopni upravit a aby tento zákon byl vůbec vymahatelný a reálný. Proto si myslím, že se vůbec nic nestane, pokud tento návrh zákona bude přikázán výboru pro životní prostředí.

Já jako zpravodajka můžu říct, že souhlasím s tím, abychom minimálně zkrátili jeho lhůtu, tak jak řekl pan předkladatel, který s tím také souhlasí. Navrhuji zkrátit lhůtu na projednávání na pět dnů. My jsme připraveni dnes odpoledne mít výbor pro životní prostředí a tyto opravy udělat tak, aby legislativní proces mohl probíhat plynule dál a aby tento zákon mohl být, tak jak bylo cílem předkladatelů, realizován od 1. ledna 2011. Nicméně opravdu se jedná o to, abychom ho opravili a upravili tak, aby nedocházelo ke zbytečným domněnkám, aby nemohlo docházet k dvojitým výkladům a hlavně aby byl realizován.

Já jako poslankyně za Moravskoslezský kraj samozřejmě musím říct, že tuto iniciativu vítám, přestože se velmi těším na velkou novelu zákona o ovzduší, která by nám snad všem měla ulehčit situaci v těch nejasnostech, které dneska jsou se zákonem o ovzduší spojeny, nicméně chápu pana ministra i předkladatele, že si uvědomují, že tato velká novela zákona o ovzduší a její projednávání bude jistě delší než tato poslanecká iniciativa. Proto můžu říci, že nejen jako poslankyně za Moravskoslezský kraj, ale i klub KSČM se k této iniciativě rád připojí, jen ho prosím musíme opravit.

Proto jako zpravodajka tohoto tisku navrhuji přikázání výboru pro životní prostředí a zkrácení lhůty na projednání, pokud s tím pan ministr tedy vysloví souhlas, na pět dnů, tak jak jsme se dohodli. My pozměňovací návrhy připraveny máme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já jsem chtěla požádat paní zpravodajku, aby zaujala místo u stolku zpravodajů, a byla bych ráda, kdybych se teď dověděla, kdo je zpravodajem klubovým a kdo je zpravodajem sněmovním, prosím. Paní zpravodajku rovněž požádám, aby návrhy, které přednesla, neopomenula potom přednést ještě jednou v rozpravě.

Nyní obecnou rozpravu otevírám, do ní se hlásí pan poslanec. Prosím, dávám mu slovo.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Dobré poledne, dámy a pánové, dobré dopoledne, paní předsedající. Já bych chtěl navázat na slova zpravodajky, která poměrně přesně definovala jak význam toho zákona shodně s panem ministrem, tak i bude jistě podávat návrhy, které nám umožní ten zákon v co nejkratší lhůtě uvést do života. Někde a někdy se musí začít i s nepopulárními opatřeními a já si velmi vážím toho, že jsme dnes zařadili tento bod na pořad schůze.

Obavy z nedokonalosti, které provázely ten zákon, není myslím potřeba sdílet, protože samozřejmě my budeme v té zkrácené lhůtě se snažit i takové ty v uvozovkách nedokonalosti napravit velmi pregnantně. Je to natolik rozjednaná záležitost, že si myslím, že tam problém nebude. A myslím si také současně, že tak jak byly vznášeny určité komentáře k tomu, že tam obce by mohly udělovat výjimky, že se jich nemusíme obávat, protože samozřejmě tyto výjimky si budou dávat obce ve smyslu vlastního zabezpečení života, který nebude ovlivňován nadměrnými imisemi nebo imisními limity, takže z toho důvodu si myslím, že to je opět věc, kdy bychom dělali presumpci viny, nikoliv neviny, za soudce.

Nízkoemisní zóna je terminus technicus, ale přinese nám velmi pozitivní dlouhodobý žádoucí efekt a já se k tomu velmi přikláním, protože jsem sice ze Zlína, ale na Ostravsku jsem měl možnost dlouhodobě pracovat, takže tam znám ty podmínky a plně to podporuji.

Náklady na zavedení zákona do praxe jsou v každém případě zanedbatelné proti rychlému efektu, který tento zákon přináší jak pro obyvatele, tak i návštěvníky a další občany vyskytující se v dotčených zónách nebo územích. Proto samozřejmě budu velmi rád, pokud paní zpravodajka zákona podpoří propuštění do druhého čtení a přikáže to samozřejmě výboru pro životní prostředí, kde bychom, jak jsem avizoval, chtěli některé ty zcela zanedbatelné nedostatky rychle napravit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu poslanci Úlehlovi. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych v prvé řadě chtěl poděkovat iniciátorům novely tohoto zákona právě proto, že pocházím z Moravskoslezského kraje. Chtěl bych jenom připomenout, že v minulém volebním období, k jeho konci, což bylo někdy v únoru, v březnu, jsme společně napříč politickým spektrem, dokonce s paní kolegyní Konečnou, připravovali návrh usnesení, které bylo nakonec Poslaneckou sněmovnou přijato a v podstatě dopředu predikovalo tendence, jakými by se měla ubírat legislativa ve vztahu k takto postiženým regionům. Takže jsem velice rád, že tento materiál přistál na stole, a budu ho maximálně podporovat s tím, že požádám samozřejmě i ty, kteří navrhnou zkrácení lhůty, aby totéž učinili v případě jeho projednávání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Ptám se, kdo dále se hlásí do rozpravy. Děkuji tedy panu poslanci Krupkovi a teď dávám slovo panu poslanci Pecinovi.

 

Poslanec Martin Pecina: Dobrý den. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl navrhnout přikázání tohoto tisku i do hospodářského výboru, protože si myslím, že je to problematika, která s tím úzce souvisí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, spolu se mnou zpravodajka jistě eviduje. Kdo dál se hlásí do rozpravy? Paní zpravodajko, hlásíte se s návrhy, které jste přednesla? Paní zpravodajko, já se vás ptám, jestli si přejete vystoupit, abyste přednesla návrhy, které je třeba.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Omlouvám se. Děkuji za tu velmi krátkou věcnou debatu, která tady proběhla. Dovolte mi tedy navrhnout, tak jak už organizační výbor to udělal, přikázat tento tisk výboru pro životní prostředí, dále potom výboru hospodářskému, jak bylo navrženo v diskusi, a zkrátit lhůtu na projednávání. My jsme to teď počítali, abychom to stihli, na čtyři dny, tak aby v úterý mohlo proběhnout druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Jenom odpovím kolegovi Krupkovi, že jsme na tomto postupu s panem ministrem od počátku dohodnuti. Myslím si, že v tomhle nikdo z nás nehledá politické ambice, ale hledá to, abychom nejen našemu kraji pomohli. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Nevidím žádného poslance ani poslankyni a obecnou rozpravu končím. Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí a též zde padl návrh na projednávání ve výboru hospodářském. Ještě se ptám, kdo by eventuálně chtěl, aby se tiskem zabýval některý další výbor. Žádný další návrh není vznesen. Ještě se musím zeptat na jednu věc. Tady padl návrh na zkrácení lhůty. Musím se zeptat navrhovatele, který navrhl pět dní, zda je srozuměn s tím, že bude lhůta pouze čtyřdenní a že tedy bere návrh zpět. Ano, děkuji pěkně, takže budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování o tom, zda Sněmovna přikazuje tento návrh k projednání výboru pro životní prostředí. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 59 z přihlášených 146 poslanců pro 120, proti 1. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP