(17.30 hodin)
(pokračuje Drobil)

Naproti tomu členy Západoevropské skupiny pro vyzbrojování a tady i smluvními stranami původního memoranda EUROPA byly i členské státy NATO, které nejsou členy Evropské unie, to jest Turecko a Norsko. Nové podmínky pro spolupráci po zrušení Západoevropské skupiny pro vyzbrojování bylo ovšem třeba promítnout v textu původního memoranda EUROPA. Jednalo se zejména o úpravu řízení spolupráce. Orgány Západoevropské skupiny pro vyzbrojování, které řízení spolupráce podle původního memoranda EUROPA zajišťovaly, nemohly tento úkol nadále plnit, neboť zanikly společně s touto skupinou. Zúčastněné státy se proto dohodly, že nadále bude řízení spolupráce zajišťovat ad hoc skupina zástupců států, které jsou smluvními stranami konsolidovaného memoranda EUROPA. Smluvní strany původního memoranda EUROPA se z praktických důvodů dohodly, že místo pouhé novelizace tohoto memoranda sjednají nové, konsolidované memorandum EUROPA.

Závěrem lze konstatovat, že spolupráce v rámci původního memoranda EUROPA přispěla k udržení vysoké úrovně obranného výzkumu a vývoje v České republice, a proto je v našem zájmu v této spolupráci pokračovat. Jelikož sjednávání mezinárodních smluv je součástí zahraniční politiky České republiky, sjednáním konsolidovaného memoranda EUROPA bude rovněž plněno programové prohlášení vlády, ve kterém je uvedeno, že česká zahraniční politika bude též napomáhat podpoře vědy a výzkumu.

Na základě výše uvedeného vás žádám o vyslovení souhlasu s předloženým materiálem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Děkuji. Pro informaci pánů ministrů, kteří předkládají tyto tisky, bych chtěla uvést, že všichni poslanci mají k dispozici celý materiál, tudíž pokud uznají páni ministři za vhodné, není nutné tu každou jednotlivou smlouvu uvádět do příliš velkých podrobností. Poslanci, kteří mají zájem, již měli dostatek možnosti se s tím seznámit.

Já v tuto chvíli prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Rom Kostřica. Prosím, paní poslankyně. Paní poslankyně Pecková zastoupí pana zpravodaje Kostřicu.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Dámy a pánové, pan ministr na mě nenechal už prakticky vůbec nic svým obsáhlým vysvětlením, takže já už jenom dodám, že konsolidované memorandum EUROPA si nevyžádá zvýšení nároků na státní rozpočet a je zcela v souladu s právním řádem České republiky. Takže doporučuji Sněmovně připustit tuto mezinárodní smlouvu do dalšího čtení a přikázat její projednání zahraničnímu výboru Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já vám děkuji, paní poslankyně. Protože jsem nedala hlasovat o tom, že Sněmovna souhlasí se změnou v osobě zpravodaje, budeme toto vaše vystoupení považovat za součást projednávání v momentě, kdy Sněmovna vyjádří souhlas s tím, že vy nahrazujete pana poslance Kostřicu. Budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby zpravodajkou pro prvé čtení byla paní poslankyně Pecková, nechť hlasuje ano. Zcela formálně se ptám, kdo je proti.

V hlasování číslo 64 z počtu přihlášených 100 pro 90, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Ujistím se, že Sněmovna, nikdo z poslanců a poslankyň nemá námitek proti tomu, že paní zpravodajka vystoupila dříve, než jsme vyslovili souhlas s tím, že ona bude zpravodajkou... (Nikdo se nehlásil.)

V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se do ní paní poslankyně Kateřina Konečná. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, nebudu vás dlouho zdržovat, jenom bych chtěla upozornit na to, že tento návrh dohody byl projednáván již jednou Poslaneckou sněmovnou jako tisk 933 a již tehdy jsme upozorňovali, že přestože český překlad není závazný, tak trpí celou řadou nedostatků. Já si myslím, že Ministerstvo zahraničních věcí mělo poměrně dlouhou dobu na to, aby český překlad vylepšilo. I nadále tam přetrvávají desítky výrazů, které se neshodují s překladem anglickým. Já bych chtěla jenom upozornit na to a požádat Ministerstvo zahraničních věcí, aby učinilo opravu, protože jestli si myslí, že český překlad slouží jenom pro nás, tak velmi často poté slouží k aplikaci té smlouvy i pro lidi, kteří ji realizují, a já si myslím, že by bylo fér, aby české překlady Ministerstvo zahraničních věcí dělalo správně. Tak jenom upozorňuji, že v tomto případě český překlad rozhodně neodpovídá anglickému, a to přesto, že není závazný, uvědomuji si to a myslím si, že by bylo fér to napravit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkujeme za toto upozornění. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Nehlásí se již nikdo, obecnou rozpravu tedy mohu ukončit.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený tisk zahraničnímu výboru. Ptám se, zda je ještě jiný návrh. Není takový. Budeme tedy hlasovat o tom.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, zvedne ruku pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 65 z přihlášených 100 poslanců pro 98, proti nikdo. I tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

A my můžeme postoupit k projednání následujícího tisku. Já si dříve než zahájím, ověřím osoby a jejich obsazení. Ministr Vít Bárta bude zastoupen panem ministrem Jankovským. Tak už vím, jak budeme postupovat dále, paní poslankyně.

 

Budeme projednávat

 

46.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda o letecké dopravě mezi Evropským společenstvím
a jeho členskými státy na jedné straně a Kanadou na straně druhé
/sněmovní tisk 105/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede pan ministr Jankovský. Prosím, abyste se, pane ministře, ujal slova.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já si vám tady dovolím předložit tento návrh v zastoupení ministra dopravy Víta Bárty.

Dohoda o letecké dopravě mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na jedné straně a Kanadou na straně druhé byla dojednána Evropskou komisí ve spolupráci se zástupci členských států včetně České republiky na základě mandátu uděleného Radou Evropské unie dne 2. října 2007. Vláda České republiky dala souhlas ke sjednání dohody svým usnesením číslo 497 ze dne 20. dubna 2009. Dohoda byla následně podepsána v Bruselu dne 17. prosince 2009.

Cílem dohody je stanovení jednotných a liberálních pravidel pro provoz leteckých služeb mezi Evropskou unií a Kanadou. Dohoda představuje z celosvětového pohledu zásadní krok v oblasti letecké dopravy s ohledem na otevřenost vzájemných trhů a investiční možnosti. Přináší dále například vzájemné uznávání bezpečnostních standardů, společný rámec pro obchodní aktivity a ochranu spotřebitelů. Lze očekávat, že dohoda přispěje k významnému rozvoji letecké dopravy mezi Evropskou unií a Kanadou. Vzhledem k těmto atributům je dohoda považována z pohledu České republiky za přínosnou.

Dohoda je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu České republiky, se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii, se závazky převzatými v rámci jiných platných smluv a s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva. Sjednání a provádění dohody nevyžaduje změny v českém právním řádu a nebude mít dopad na výdaje státního rozpočtu.

Dohoda má v České republice charakter mezinárodní smlouvy prezidentské kategorie, neboť upravuje záležitosti podle článku 49 písm. a) a e) Ústavy České republiky. Dohoda se tedy předkládá před ratifikací prezidentem republiky Parlamentu České republiky k vyslovení jeho souhlasu s ratifikací.

Dovoluji si vás tímto požádat o vyslovení souhlasu s ratifikací této dohody. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také. Zpravodajem pro první čtení měl být pan poslanec Jan Hamáček. Bylo mi avizováno, že této úlohy se po dohodě s ním míní ujmout paní poslankyně Kateřina Konečná, a o tom, zda Sněmovna s touto záměnou souhlasí, se musíme rozhodnout hlasováním, které tímto zahajuji.

 

Ptám se, kdo je pro to, aby paní poslankyně Konečná splnila úlohu zpravodaje. Kdo je proti?

V hlasování číslo 66 z přihlášených 100 poslanců pro 96, proti žádný. Návrh byl přijat a paní zpravodajka Konečná se ujme slova. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP