(18.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Doktor a po něm pan poslanec Sobotka - pokud jste se nepřihlásil s faktickou. S přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Já myslím, že je dobré, abychom tady skutečně, zejména tehdy, pokud projednáváme zákon o státním dluhopisovém programu za rok 2009, se drželi fakt a drželi se čísel. Velmi jednoduchá fakta, pokud jde o pád Topolánkovy vlády. Vždyť přece ten pád nezpůsobila sociální demokracie. Ona ho nikdy nemohla způsobit. Chtěl bych upozornit na to, že my jsme neměli většinu v Poslanecké sněmovně. I kdybychom se přetrhli jako všichni sociální demokraté - jako že vy jste některé zkorumpovali, to znamená přeběhli na druhou stranu. Ale kdybychom se všichni přetrhli, tak nikdy by Topolánkova vláda nepadla. Topolánkova vláda padla díky hlasům poslanců vládní koalice! Pro pád Topolánkovy vlády hlasovali vládní poslanci! Ze Strany zelených a dokonce z ODS! Kdyby pro pád vlády nehlasovali vlastní poslanci bývalé vládní koalice, tak by nikdy Topolánkova vláda nepadla!

A proč se to stalo, to je věc ODS, to je věc Strany zelených a tehdejší koalice, že nebyla schopna udržet své poslance pohromadě, že se vlastně rozložila, rozpadla a důsledkem toho rozložení a rozkladu tehdejší vládní koalice byl také pád Topolánkovy vlády, který byl, chci připomenout, o jeden hlas - a nebyl to hlas sociálního demokrata, který o tom rozhodl. Byly to hlasy bývalých poslanců ODS, byly to hlasy bývalých poslankyň za Stranu zelených. To byl důvod pádu vlády Mirka Topolánka. Rozklad, který nastal v tehdejší vládní koalici a který se tehdejšímu premiérovi už nepodařilo v žádném případě zastavit. Koneckonců sama ODS se premiéra Topolánka ještě před volbami zbavila, takže ani už ODS nevedl do dalších voleb do Poslanecké sněmovny.

Druhá důležitá věc se týká roku 2006. Já musím říci, že mne osobně velmi pobavil pan poslanec Laudát, který býval poslancem za ODS, dnes je poslancem za TOP 09, když zde hovořil o populistech, kteří na konci volebního období v roce 2006 zde navrhovali rozpočtově náročné návrhy. Tak já bych chtěl připomenout panu poslanci Laudátovi, že tím největším populistou byl přesně na tomto místě, kde stojím, tehdejší poslanec Severa. Byl tehdy poslancem za KDU-ČSL, dneska je tuším zaměstnancem TOP 09, a tento pan Severa, který je vysokým zaměstnancem TOP 09 a členem - předpokládám - TOP 09, tak tento pan Severa zde navrhl zdvojnásobení rodičovského příspěvku. Ze 3600 korun na 7500. To byl největší fiskální návrh, který se tady během celého roku 2006 na půdě Poslanecké sněmovny objevil. Předkladatelem na tomto místě byl pan Severa. Je to zajímavé, že pan Laudát o něm hovoří jako o populistovi, a přitom pan Severa je dneska členem stejné politické strany TOP 09 a je snad dokonce generálním sekretářem strany TOP 09.

Tak bych rád požádal pana poslance Laudáta, dříve člena ODS, dnes člena nové politické strany TOP 09, zdali by vyřídil panu Severovi, že ano, je to velký populista, ovšem bylo by dobře, kdybyste si to vyříkali v rámci TOP 09.

Tehdy to bylo tak, že pan Severa to zde navrhl za lidovce, pan Kalousek to podpořil za lidovce a ten návrh tady v opakovaném hlasování v Poslanecké sněmovně prošel, ačkoli sociální demokraté se dvakrát či třikrát v hlasování snažili tento návrh zastavit, protože jsme si byli vědomi toho, že je rozpočtově riskantní. Ale tehdy na něm tehdejší lidovec Kalousek a tehdejší lidovec Severa trvali, hlasovali pro něj a nakonec Poslanecká sněmovna tento návrh schválila.

Čili když jsme u toho populismu, tak by bylo dobré, abychom věci pojmenovávali pravým jménem. Nemluvme anonymně. Za každým návrhem, který se zde hlasuje v Poslanecké sněmovně, musí být vždy podepsán nějaký konkrétní poslanec a pod tímto rozpočtově rizikovým návrhem, který zde byl projednáván v roce 2006, byl podepsán pan Severa. To nebyl vládní návrh, to byl poslanecký návrh, který se tady objevil až ve druhém čtení. Nebyl rozpočtově zkalkulován a je to zvláštní, že tehdy ho podporovali jak pan Kalousek, tak pan Severa.

A myslím si, že takovou hezkou tečkou za celým tímto příběhem - omlouvám se, že jsem vás tím příběhem zdržel, ale to téma tady otevřel pan poslanec Laudát - tak hezkou tečkou za celým tím příběhem potom byly billboardy, které vylepil tehdejší předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, a na těch billboardech byl pan Kalousek s tím, že splnil slib a zvýšil rodičovský příspěvek na 7500 korun! Čili po České republice byly billboardy s dnešním strážcem rozpočtové odpovědnosti panem Kalouskem, který se chlubil, že vybojoval pro maminky 7500 korun! Byl to tentýž ministr Kalousek, který po volbách v roce 2006, už tehdy ve vládě potom Mirka Topolánka, začal tento příspěvek snižovat jako absolutní rozpočtovou nezodpovědnost minulých socialistických vlád.

Čili to je příběh, ve kterém hlavní roli hraje dnešní sekretář TOP 09 pan Severa a dnešní místopředseda TOP 09 pan Kalousek, a je to skutečně příběh o předvolebním populismu. Ale rozhodně to nebyl předvolební populismus levice a rozhodně to nebyl předvolební populismus sociální demokracie, ale byl to předvolební populismus pana Kalouska a byl to předvolební populismus pana Severy. Tak to prostě je.

A pokud jde o ty dluhy - myslím, že si to můžete všechno krásně zkontrolovat, je to velmi jednoduché. Vlády sociální demokracie měly velký problém. Musely se vyrovnat se ztrátami, které zde zanechaly zkrachovalé firmy a banky, které byly těsně před krachem. My jsme byli ve velmi podobné situaci v té době, jako je třeba dneska vláda v Irsku. Prostě po minulých vládách, které zde byly, vládách ODS, přišla vláda sociální demokracie v roce 1998 a zjistila, že bankovní sektor, který byl špatně regulován, špatně regulován, má zabudovanou obrovskou ztrátu. A teď se vláda mohla rozhodnout: buď by ty banky nechala padnout do konkurzu, což by samozřejmě mělo fatální negativní hospodářské škody, anebo se rozhodla banky sanovat a privatizovat. Čili podobně jako dneska v Irsku. A ztráty, které jsme platili, podobně jako dneska platí Irsko, tak my jsme je platili v letech 1998 až 2006. Byly to ztráty České konsolidační agentury, protože veškeré špatné bankovní pohledávky, firemní pohledávky, úvěry byly přesunuty do odpadní jímky, která se jmenovala Česká konsolidační agentura. Tam skončilo nejhorší černé svědomí vlád ODS v 90. letech a my jsme každý rok ze státního rozpočtu museli 20, 30 miliard korun vynakládat každý rok jenom na sanování této ztráty České konsolidační agentury. Když jsem spočítal, kolik nás stála ztráta České konsolidační agentury v letech 2002 až 2006, tak to bylo téměř 90 miliard korun jenom výdaje státního rozpočtu na sanaci ztrát České konsolidační agentury. Veřejný dluh v letech 2002 až 2006 narostl o 250 mld. korun, ale z toho 90 mld. korun byly ztráty České konsolidační agentury.

A jenom poslední poznámka: Vyčítat vládám sociální demokracie, že jsme měli hospodářský růst 4, 5, 6, 7 procent, myslím, že to asi nepovede k tomu, abychom se vám za ten hospodářský růst omlouvali! My se vám prostě nebudeme omlouvat za to, že v dobách vlády sociální demokracie rostla ekonomika, rostly reálné příjmy obyvatel! Ten hospodářský růst jsme totiž založili našimi správnými rozhodnutími! Byly to vlády sociální demokracie, které ozdravily finanční sektor, byly to vlády sociální demokracie, které přilákaly zahraniční investice v důsledku politiky investičních pobídek a byly to vlády sociální demokracie, které přivedly Českou republiku do Evropské unie!

Chtěl bych jenom připomenout, že když se hlasovalo o vstupu do Evropské unie, tak ODS nebyla schopna dát jednoznačně kladné stanovisko před referendem o vstupu do Evropské unie. A právě to, že jsme dokázali ozdravit finanční sektor, zavést politiku investičních pobídek a prosadit vstup do Evropské unie i proti tehdejší ODS, vytvořilo základy pro silný hospodářský růst České republiky! To je realita. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Laudát, řádně přihlášeni jsou páni poslanci Doktor a Paroubek. Pane poslanče Laudáte.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji, vážená paní předsedající. Dámy a pánové, budu doufám že stručnější. Mně to přijde jak dohadování o tom, který zub na té cirkulárce prst uřízl a který ne. Protože skutečně je to opravdu, když všichni poslanci tehdejší sociální demokracie tady hlasovali pro pád Topolánkovy vlády a že se k tomu přidala Jakubková, Zubová, která pak byla na kandidátce pro volby, které se nakonec nekonaly. Pak už zase na kandidátce nebyla. A pak samozřejmě známé trio Tlustý - Schwippel - Raninec. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP