Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
8. prosince 2010 v 9.00 hodin
Přítomno: 177 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, prosím, abyste zasedli do svých lavic, abych mohla zahájit druhý jednací den 9. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás všechny. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a oznámili mi, kdo má kartu náhradní.

Nejprve vás seznámím s omluvami z dnešního jednání. Omlouvají se z poslanců: Jan Farský zdravotní důvody, Jan Hamáček zahraniční cesta, Michal Hašek bez udání důvodu, Petr Jalowiczor zdravotní důvody, Jana Kaslová zdravotní důvody, Jiří Krátký zdravotní důvody, Jan Látka pracovní důvody, a to od 14.30 hodin, Antonín Seďa zahraniční cesta, Josef Šenfeld se omlouvá z dopoledního jednání, a to pro osobní důvody.

Z členů vlády se omlouvá z dopoledního jednání pan ministr Jiří Besser, Josef Dobeš z pracovních důvodů, pan ministr Radek John - ale ten je tady, čili ta omluva asi neplatí - za chvíli půjde do Senátu, takže ve chvíli, kdy tady nebude, je omluven pro neodkladné jednání Senátu. Dále se omlouvá pan místopředseda vlády Karel Schwarzenberg a též pan ministr Alexandr Vondra. Ještě jedna omluva mi byla doručena a ta je od pana ministra Kamila Jankovského.

Pan poslanec Kováčik má náhradní kartu číslo 5.

Já vás jenom upozorním, že na dnešní jednací den máme nejprve pevně zařazený bod číslo 1. Je jím státní rozpočet České republiky na rok 2011. Je to sněmovní tisk 102, druhé čtení. Dále bychom pokračovali pevně zařazenými body. Jsou to body 83, 96, 7, 24 a 20. Poté bychom pokračovali dalšími body z bloku zákony první čtení. (Hluk v sále.)

To, co tady teď čtu - a bohužel mě neposloucháte - je to, co vám poslouží, abyste věděli, jaký bude program, abyste věděli, kdo je zpravodajem, byl tady přítomen, byl připraven, abychom pak nevyhlašovali pauzy, až ho budeme potřebovat. Vidím, že stejně se to míjí účinkem, takže pak nás ty pauzy neminou. Dobře. To bylo upozornění, které jsem vám chtěla říci v tuto chvíli.

Nyní zde mám jednu přihlášku od paní poslankyně Zdeňky Horníkové, a to k pořadu schůze. Poté je přihlášen pan kolega Gazdík. Prosím, paní poslankyně Zdeňka Horníková.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Dobré ráno, vážená paní předsedající, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vás požádala o pevné zařazení bodu číslo 19. Je to sněmovní tisk 183, vládní návrh zákona o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků, činných ve výstavbě. Poprosila bych o zařazení tohoto bodu na dnes, středu 8. prosince, a to za pevně zařazené body, to znamená jako bod číslo 8. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Pan kolega Gazdík má návrh k pořadu schůze. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Dobré ráno, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si přednést návrh na zkrácení lhůty pro projednání ve výborech o 30 dnů u tisku 115, spotřební daně, a zařazení do druhého a třetího čtení na pořad této schůze. Druhé čtení tisku 115 pak prosím, aby bylo zařazeno dnes po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pardon. Přejete si zařadit tisk 115, zkrácení lhůty? Já jsem vás neslyšela.

 

Poslanec Petr Gazdík: Předně zkrátit lhůtu na projednání ve výborech o 30 dnů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Neslyším na mikrofon vůbec nic.

 

Poslanec Petr Gazdík: Prosím o zkrácení lhůty pro projednání ve výborech o 30 dnů u tisku 115, spotřební daně, zařazení druhého a třetího čtení na pořad této schůze a druhé čtení tohoto tisku zařadit dnes po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, zda se ještě někdo další hlásí k pořadu schůze. Pan kolega Tejc. Prosím.

Pan kolega Babák má náhradní kartu číslo 8.

Nyní hovoří pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážené kolegyně a kolegové, já si dovolím navrhnout spíše technicky nový bod, a to změny v orgánech Sněmovny. On není zařazen do programu schůze, nicméně s ohledem na to, že nám přišli noví kolegové v průběhu posledních týdnů, tak bych si dovolil požádat o to, abychom tento bod zařadili do bloku voleb, a následně by bylo možné vyhlásit příslušné nominační lhůty. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nový bod změny v orgánech Sněmovny zařadit do bloku voleb.

Pan kolega Koníček. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedkyně, já se domnívám, že návrh pana poslance Gazdíka je nehlasovatelný. Dnes můžeme maximálně zařadit bod, který se bude jmenovat zkrácení lhůty, a ty další návrhy až zítra.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, my už jsme jednali s panem poslancem, který se chystá upřesnit svůj návrh.

Takže nyní pan kolega Svoboda.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte, abych navrhl změnu programu, a to na středu hned první tři body po třetím čtení státního rozpočtu zařadit za sebou bod 29, tisk 47, bod 37, tisk 138, a bod 42, sněmovní tisk 33. Vzhledem k tomu, že se jedná o stejnou problematiku, navrhuji tyto body zařadit všechny za sebou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane kolego, promiňte. Vy žádáte na dnešek, tedy na středu? Příští středu žádáte zařadit body 29, 37 a 42, a to na kdy? (Poslanec Svoboda odpovídá mimo mikrofon.) První tři body po třetím čtení státního rozpočtu.

Pan kolega Gazdík upřesní svůj návrh.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, omluvte, prosím, nezkušeného poslance. Dovoluji si tedy požádat po upřesnění pouze o zařazení bodu "návrh na zkrácení lhůty pro projednání ve výborech o 30 dnů" u tisku 115, spotřební daně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Hlásí se ještě někdo s návrhem k pořadu schůze? Pokud nikdo, budeme hlasovat o návrzích, které byly předneseny.

 

První návrh vznesla paní kolegyně Zdeňka Horníková, která navrhuje zařazení bodu číslo 19, sněmovní tisk 183, na dnes, tedy 8. 12., za pevně zařazené body.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 33 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 33 přítomno 150, pro 94, proti 5. Tento návrh byl přijat.

 

Druhý je návrh pana kolegy Gazdíka. Je to návrh na zkrácení lhůty u sněmovního tisku 115 pro projednání ve výborech na 30 dnů - ale nevíme, na kdy jste to myslel, pane kolego. Na kdy to zařadíme, tenhle bod? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP