(9.30 hodin)
(pokračuje Bohdalová)

Tedy pozměňovací návrh k návrhu zákona o státním rozpočtu, sněmovní tisk číslo 102, ke kapitole 333:

V příloze číslo 4 k zákonu o státním rozpočtu České republiky na rok 2011, část Ukazatele kapitoly 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, průřezové ukazatele strana 26, vypustit nový průřezový ukazatel "výdaje na krytí mzdových nákladů pedagogických pracovníků regionálního školství včetně příslušenství".

Pokud by tento návrh prošel, zůstaly by všechny mzdové prostředky do školství v hromadě a poradili by si s tím ředitelé škol a krajské úřady. Jsou to všechno velice schopní lidé a já věřím a jsem přesvědčená, že tak jak by tato situace vypadala, že ty 2,1 mld. doputují tam, kam mají, to znamená k těm vysokoškolsky vzdělaným pedagogům. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni a prosím pana kolegu Václava Votavu, který má nyní příležitost přednést svoje návrhy. Po něm bude hovořit pan poslanec Petr Braný.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, v prvé řadě bych se chtěl připojit k pozměňovacímu návrhu pana poslance Josefa Smýkala, který byl rozdán na lavice, a to vzhledem k tomu, že pan kolega je hospitalizován v nemocnici, a nemůže se tedy ke svému pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na lavice, osobně tady připojit. Je to pozměňovací návrh označený v té sadě jeho pozměňovacích návrhů jako pozměňovací návrh číslo 1. Takže se k tomuto návrhu připojuji. Jedná se o přesun z kapitoly 355 do kapitoly 327. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. (Poslanec Votava: A nyní bych si dovolil...) Pardon, já jsem myslela, že už končíte. Ne, prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Ne, ne, ne, ještě nekončím, paní předsedkyně. Nyní bych načetl svůj pozměňovací návrh, a to k návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2011. Jedná se o kapitolu 398 Všeobecná pokladní správa.

Za prvé nová položka dotace na projekty pro rozvoj Brdska, usnesení vlády číslo 117/2008 a 1353/2007, ve výši 200 mil. korun. Za druhé snížení položky realizace státních záruk za úvěry přijaté Českomoravskou záruční bankou o 200 mil. korun.

Tolik tedy načtení pozměňovacího návrhu a nyní bych si dovolil jeho zdůvodnění. Minulá Topolánkova vláda slíbila brdským obcím v zanedbávaném území kolem vojenského výcvikového prostoru 1 mld. 250 mil. korun na jejich rozvoj. Ta měla jít do výstavby vodovodů, kanalizací, čističek odpadních vod, ale i do rekonstrukcí základních škol či obecních bytů. Bylo vždy zdůrazňováno, že tyto obce si zaslouží pozornost vlády, jsou zanedbány, a tak je třeba jim pomoci bez ohledu na to, zda radar stát bude, či nebude. Když však nová americká administrativa na radar rezignovala, všechny sliby rázem splaskly jako mýdlová bublina a obce v tom zůstaly stejně jako dříve. Některé na tom byly dokonce ještě hůře než dříve. Nadělaly si totiž dluhy za přípravu projektů, na které měly slíbené peníze, v dobré víře, že peníze dorazí. Po interpelacích na předsedu vlády Fischera i ministra financí Janotu, aby nenechali toto území na holičkách a splnili sliby dané jejich předchůdci, došlo k dohodě ministra financí Janoty s Plzeňským a Středočeským krajem na uvolnění částky 200 mil. korun na financování spoluúčasti obcí u již připravených projektů. Na další čerpání zhruba 1 mld. korun měl potom být vytvořen speciální integrovaný dotační program, v němž budou peníze z národních a evropských zdrojů a který bude určen výhradně pro brdské obce. Domnívám se, že vláda, pokud chce být vládou důvěryhodnou, by se měla přihlásit k závazkům předchozí Fischerovy vlády, koneckonců i ke slibu vlády Mirka Topolánka, a dohodu o uvolnění 200 mil. korun ze státního rozpočtu také naplnit a realizovat.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Votavovi. Prosím nyní o slovo pana kolegu Petra Braného, po něm je přihlášen pan poslanec Václav Klučka.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, já ve svém pozměňovacím návrhu, který máte před sebou na stole k tisku 102, řeším v podstatě problematiku aspoň částečného vyrovnání výdajů na výkon státní správy v samosprávách mimo Prahy. To jsou dvě položky. Ne že bych něco proti Praze měl, ale tak se nazývá ta položka. Pak je samostatná státní správa pro Prahu. Vede mě k tomu zejména - jak jsem podal tento pozměňovací návrh a jeho konstrukce - diskuse v rozpočtovém výboru, které se zúčastnil pan ministr financí. Při této diskusi jsme se mimo jiného přeli středně vášnivě o položku "státní dluh, úroky", kdy já jsem přesvědčen, že tam je rezerva jednoho až dvou rozpočtů Ministerstva kultury v této položce. Pan ministr mi samozřejmě vysvětloval, že se mýlím ne až tak hluboce, ale pravil: ano, zatím to vypadá, jak vy říkáte, příznivě, ale co bude v roce příštím? Ale bude-li to podle vašeho, což je možné, tak bude mít vláda koncem roku radost, že jí tam zbyly ty miliardy. Takže já reaguji na tuto radost vlády, aby se s ní podělila.

Můj pozměňovací návrh k rozpočtu na rok 2011:

Za prvé navrhuje 1 mld. přesunout z kapitoly 396 Státní dluh, z úroků na státní dluh přesunout do kapitoly VPS a vytvořit tak rezervu na příspěvek na výkon státní správy obcím s výjimkou hlavního města Prahy v částce té 1 mld. Můj pozměňovák má pro to bod A. Pak je bod B a ten bych žádal hlasovat společně: K § 2 tohoto zákona se doplňuje nový odstavec 4, který zní - pane ministře, doufám, že mě někde posloucháte. Je to vlastně zvýšení určitých pravomocí ministra a bylo by to:

"(4) Ministr financí se zmocňuje překročit finanční vztahy státního rozpočtu k rozpočtům obcí s výjimkou hlavního města Prahy v rozpočtované položce § 1 odst. 8 tohoto zákona o 1 mld. korun z rezervy kapitoly Všeobecná pokladní správa, rozpočtované pro tento účel."

Takže v části A předpokládám, že bychom tak učinili, tu rezervu, a část B, že by bylo na ministrovi, který by se rozhodl, zda a jak ji použije na dotaci. Vycházím z toho, že bude v průběhu roku vědět, jak se vyvíjí hospodaření a jak se daří zejména té kapitole 396. Jsem si vědom toho, že zde budou, myslím, kolega Adam a možná někteří další dávat návrhy přímo, aby už starostové věděli, s jakou částkou navýšení můžou v příštím roce počítat, ale je mi jasné, že tady asi bude velmi složité prosadit nějaké přímé změny. Myslím, že toto by byla jedna z cest, která by umožnila a dala by určitou naději zejména určité kategorii obcí, že nebudou tyto věci takto řešeny a doplácet jenom ze svého. A nechci tu rozebírat celou tematiku, o které se diskutovalo zejména v prvém čtení v rozpočtovém výboru, jak to vypadá právě v kapitole státní správy.

Pro třetí čtení bych chtěl ještě uvést, že se nebráním případné legislativně technické úpravě mého návrhu. Tolik návrh, který předkládám. Děkuji za pozornost a vaši podporu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Branému. Slovo nyní bude mít pan kolega Václav Klučka, po něm pan poslanec Stanislav Grospič. Pan kolega Klučka je pátým vystupujícím, počet přihlášek se rozrostl nyní na 16. Takže pan kolega Klučka má slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP