(9.40 hodin)

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedkyně, členové vlády, kolegyně, kolegové, není tomu tak dávno, co jsem tady u toho řečniště řekl, že nevím, jak to dělá pan poslanec Opálka prostřednictvím předsedající, že je vždycky první v rozpravě. Mně už teď nezbývá, abych jeho návrh, který podal na podporu grantové podpory Ministerstva zdravotnictví, jen slovně podpořil. Taky musím říci, že k tomuto návrhu jsem podjatý, protože jsem byl bezpříspěvkovým dárcem krve a mé číslo dárcovství skončilo na 120, takže má obhajoba této oblasti je mírně podjatá.

Musím vám ale říct, že bez podpory grantové Červený kříž tuto oblast nezajistí. Není schopen provádět ani propagaci této věci a může to skončit tím, že už první dodavatel zboží, kterým krev určitě je, za to bude chtít platit. Zvýší se nám náklady ve zdravotnických zařízení. Nebudou to už bezpříspěvkoví dárci krve, kteří jsou vázáni tím, co organizuje dobrovolná organizace Červeného kříže. Navíc Červený kříž v sobě zahrnuje i činnost pátrací služby. To je služba kynologů, která je svým způsobem zařazena i do integrovaného záchranného systému. Červený kříž spolupracuje s Vodní záchrannou službou, rovněž z těchto grantových projektů. Já prosím velmi o to, abychom věnovali této věci skutečně pozornost. To je část první mého vystoupení.

V druhé části, kde musím rovněž říct, že jsem podjatý, budu mluvit o Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a podám samostatný pozměňující návrh. Nebojte se, není to návrh, který by boural státní rozpočet v oblasti desítek milionů korun, bude to návrh jednoduchý, v jednotkách milionů korun, které velmi pomůžou, velmi pomůžou tomuto sdružení podporovat činnost 75 tis. dobrovolných členů, kteří jsou v hasičských jednotkách na úrovni dobrovolné veřejné práce.

My, dámy a pánové, v této chvíli snižujeme státním rozpočtem oblast Hasičského záchranného sboru v kapitole Ministerstva vnitra, my snižujeme rozpočet Hasičskému záchrannému sboru o 36 % v provozu, my snižujeme rozpočet Hasičskému záchrannému sboru o 67 % v investicích. Takhle bych dál mohl pokračovat v platech apod. Bude to mít za následek skutečnost, že Hasičský záchranný sbor i v tom provozu bude mít své problémy, nebude mít už takovéto počty příslušníků na příslušné první stupně výjezdů, budou muset spoléhat víceméně i na činnost dobrovolných jednotek, kterým tím, že jsme snížili prostředky v grantech, vlastně snižujeme oblast odborné přípravy, výcviku těchto jednotek, oblast výchovy mladé generace pro to, aby dále mohlo dobrovolné hasičstvo v úrovni tohoto státu působit.

Já nebudu dále tuto věc více rozvádět, myslím, že je docela jednoduchá k pochopení.

Navrhuji snížit na kap. 396 Státní dluh položku obsluha státního dluhu o 8, slovy osm mil. korun a navýšit o tuto částku kapitopy 314 rozpočtu Ministerstva vnitra, § 5512, položku 520222 - neinvestiční transfery občanským sdružením. Protože jsem dobrovolným hasičem, upřímně vám dopředu za tuto podporu děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Klučkovi. Prosím nyní o slovo pana kolegu Stanislava Grospiče, po něm je přihlášen pan poslanec Ivan Ohlídal.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní předsedkyně. Dovolte, abych se ve svém vystoupení přihlásil k pozměňovacímu návrhu, na základě kterého navrhuji, aby z kapitoly 307 Ministerstva obrany z prostředků věnovaných na zahraniční vojenské mise byla přesunuta 1 mld. korun na kapitolu 313 Ministerstva práce a sociálních věcí na položku aktivní politika zaměstnanosti.

Vzhledem k tomu, že vláda ve svém návrhu rozpočtu hovoří a neustále cituje - a to jak pan ministr financí, tak předseda vlády pan Petr Nečas - o nutnosti úsporných opatření a celkovém ponižování prostředků včetně platů zaměstnanců veřejné správy, domnívám se, že by měla vláda i velice úsporně přistoupit ke svým zahraničním vojenským dobrodružstvím České republiky, ponížit tuto částku věnovanou na tyto vojenské akce a převést je na praktičtější věci, kterou je aktivní podpora politiky zaměstnanosti, tedy tvorba nových pracovních míst, která může přinést nejen sociální stabilitu v České republice, ale i vyřešit otázku snižující se příjmové stránky státního rozpočtu a odvodů na sociální a zdravotní včetně důchodového pojištění.

Chci v této souvislosti připomenout, že poprvé za 21 let od novodobé převratové historie to byla právě tato vláda, která vyhnala lidi do ulic, kteří dnes stávkují proti této politice vlády. A také bych chtěl říci, že právě v tomto roce je stále nezaměstnanost v České republice srovnatelná s nezaměstnaností na území bývalých Čech předválečného Československa, že dnes stále je v České republice téměř 685 tis. lidí skutečně nezaměstnaných hledajících práci. A snahy vlády, proti kterým demonstrují dnes odbory, o snížení platů zaměstnanců veřejné správy, o restrikci stavebního spoření, deregulace nájemného, dražších energií, změny důchodů, snížení příjmů o 10 %, zvýšení daní, nákladů na bydlení, zdravotnictví a dávky, jak velice pěkně např. popisují včerejší Bakalovy Hospodářské noviny, tedy noviny pána, který aktivně podporuje politiku všech tří stran současné vládní koalice, pak se domnívám, že by takováto změna, která by přesunula finanční prostředky z kapitoly Ministerstva obrany na kapitolu Ministerstva práce a sociálních věcí na podporu nových pracovních míst, aktivní politiku zaměstnanosti, měla a má své vysoké opodstatnění. Byl by to dobrý signál lidem v České republice.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní pana kolegu Ivana Ohlídala, po něm je přihlášena paní poslankyně Marta Semelová.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, na poslední schůzi školského výboru jsem podal pozměňovací návrh, který se týkal toho, že rozpočet Ministerstva školství by měl být navýšen o 1 mld. ve prospěch specifického ukazatele vysokých škol a vědy, konkrétně šlo o navýšení ve prospěch běžných výdajů vysokých škol. Tento pozměňovací návrh byl na školském výboru přijat jednomyslně, dokonce i poslanci koalice pro něj hlasovali. Bohužel rozpočtový výbor z jakýchsi důvodů tento můj pozměňovací návrh neschválil. Proto jsem se rozhodl podat tento pozměňovací návrh, mírně poopravený, ve druhém čtení zákona o státním rozpočtu pro rok 2011.

Můj návrh jste dostali písemně včera na lavice a jistě jste si všimli, že mohu být spokojen, protože tento můj pozměňovací návrh si zřejmě osvojil úplně přesně pan premiér, jak jsem dnes poznal z jeho návrhu. Je to prostě tak, můj návrh byl dřívější. Ale to není podstatné. Podstatné je, že tento návrh tady padl, protože skutečně kdyby k tomu nedošlo, tak vysoké školy, veřejné vysoké školy by se dostaly do velmi komplikované situace. Stačí uvést jenom pár argumentů. Například od roku 1999 stoupá meziročně počet studentů na veřejných vysokých školách přibližně o 6,6 %, zatímco bohužel nominální výdaje na jednoho studenta neustále klesají, od roku 2007 do roku 2010 klesly o 9 %. A dokonce podle návrhu současného rozpočtu na rok 2011 by i meziročně, mezi roky 2010 a 2011, měl klesnout opět tento údaj o 9 %. Když by se vzala dokonce kumulovaná inflace, tak tento pokles by byl celkově o 20 % za ty poslední čtyři roky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP