(16.30 hodin)
(pokračuje Křeček)

Skvrnka na stropě. No jistě, to je přesně tak. Ale pak mi řekněte, proč se skvrnka na stropě v zákoně upravuje jenom v případě dlouhodobé nepřítomnosti, kterou jsem předvídal. Jestli je skvrnka na chodbě, tak ta přece mi vadí, když ten nájemník je na dva dny pryč, ne když je dva roky pryč, čili to musí být přece v těchto případech stejná úprava, a ne jiná úprava v době, kdy dlouhodobě je nepřítomen.

Počet osob v bytě. No, samozřejmě že pronajímatel má právo znát počet osob v bytě, jejich narození, rodinný stav, ale to už tam dneska je. Jenom vy tam vypouštíte, že to jsou osoby, které žily delší dobu, a říkáte "stav osob v bytě". Proč? Přece ten počet osob musí být od určité doby, ne když přijede tchyně na neděli, abych to hned hlásil, protože majitel řekne, že jsem nehlásil počet osob.

Sociální dávky - tady paní kolegyně řekla 30 %. No, to je starý sen majitelů domů, že prostě oni stanoví nájemné a stát to doplatí lidem do těch 30 %. Ale prosím vás, na to nemá ani Kuvajt, natož Česká republika! Představte si průměrné důchody 10 tisíc, tržní nájem v Praze za šedesátimetrový byt je dneska 13-15 tisíc, tak si představte, co by ten stát doplácel jako sociální dávku lidem, kteří celý život poctivě pracovali. Proč oni by měli být najednou v režimu sociálních dávek sociálně potřebným, když to nejsou osoby sociálně potřebné?

Když se deset lidí přestěhuje, říkal (nesrozumitelné), no, to je velký problém. Já chápu, že to je velký problém, ale nelze tomu zabránit tím, že napíšu, že majitel má právo požadovat. Tím, že má právo požadovat, jsem těch deset lidí přece nevyřešil.

A konečně práva majitele a nájemníka. Prosím vás, to není tak jednoduché. Jestliže pronajímatel pronajme byt, vzdává se dispozičního práva s tím bytem. V Anglii se dokonce nájemní právo prodává. Když mi zbývá, já nevím, deset let nájmu, tak to mohu prodat. A nový občanský zákoník, který budeme projednávat, dokonce počítá s tím, že se nájemní právo dědí! Jestliže nájemník zemře, tak nájemní právo zdědí jeho dědici. To není tak jednoduché, jako se tady vžilo, že nájemné je trošku lepší káznice a že majitel prostě na to dohlíží a má právo dispozice. Tak to není v Evropě, prosím vás! Je vlastníkem toho bytu, ale dispozičního práva s bytem se vzdal a má ho nájemník (nesrozumitelné). (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr bude reagovat.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Já bych nechtěl reagovat na všechno.

Byly tu na mne dvě otázky. Jedna otázka - co dělala tato vláda v létě. V létě se seznamovala s tím, co neudělala ta předchozí. Jestli si pamatujete, nebo jestli jste mě poslouchali, tento návrh novely šel do vlády dva měsíce poté, co jsem vstoupil na ministerstvo, takže si nemyslím, že tam došlo k nějakému prodlení.

Potom to, proč nečekáme na velkou novelu. Právě proto, že se obávám, že ta velká novela určitě není otázkou týdnů nebo měsíců. Slyšeli jsme, že to může trvat opravdu dlouho. A protože tu věc řešit musíme, na tom se, myslím, koneckonců shodneme všichni, tak proto jsme tuto malou novelu předložili teď.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy, která je stále ještě otevřena. Není tomu tak. Mohu ukončit obecnou rozpravu, když se nikdo nehlásí.

Slovo má paní zpravodajka.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, já se ujmu své role zpravodajky, abych konstatovala, že po diskusi, které se účastnilo několik kolegů poslanců, jste diskusi uzavřel, a v diskusi padl za prvé návrh na zamítnutí zákona v prvém čtení, za druhé padl návrh na propuštění do druhého čtení, přikázání do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a návrh na zkrácení lhůty k projednávání na 30 dní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže bychom o tom všem měli hlasovat. Ještě pan poslanec Křeček. Možná nesouhlasí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Souhlasí, ale podali jsme návrh na vrácení k přepracování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak přece jen nesouhlasí. Byl dán návrh na vrácení a na zamítnutí. Ano.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Ano, a dávám ještě návrh na to, aby zákon byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru. Proboha, je to občanský zákoník! Kdo jiný by to měl dělat než ústavněprávní výbor?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Zagongoval jsem, aby se všichni vrátili do sněmovny. Budeme hlasovat o řadě návrhů. Ještě to shrnu. Nejdříve se budeme muset vypořádat s návrhem na vrácení navrhovateli k dopracování, pak budeme hlasovat o zamítnutí, pak o přikázání výboru pro regionální rozvoj, výboru ústavněprávnímu a nakonec o zkrácení lhůty na 30 dní. Jako první bude vrácení k přepracování. Takový je postup. Všichni se dostavili, můžeme začít hlasovat.

 

První hlasování bude o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vrácení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 42, přihlášeno 163, pro hlasovalo 61, proti 83. Tento návrh na vrácení neprošel.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Pan poslanec Sobotka chce odhlásit, takže vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili. Pokud se to všem povedlo - všichni jsou přihlášeni? (Hlasy ze sálu: Ne!) Není tomu tak. (Chvíli čeká.) Povedlo se úplně všem.

 

Hlasujeme o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto předloženého návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 43, přihlášeno 155, pro zamítnutí hlasovalo 60, proti 88, takže návrh na zamítnutí neprošel.

 

Budeme hlasovat o návrhu na přikázání, nejdříve na přikázání předloženého návrhu k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto přikázání, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 44, přihlášeno 156, pro 148, proti 3, takže přikázání výboru pro regionální rozvoj bylo schváleno.

 

Budeme nyní hlasovat ještě o přikázání předloženého návrhu k projednání ústavněprávnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro ústavněprávní výbor, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 45, přihlášeno 156, pro hlasovalo 150, proti 4, takže toto přikázání bylo také schváleno a návrh projedná také ústavněprávní výbor.

 

Pak tu byl návrh na zkrácení lhůty k projednávání na 30 dní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty k projednání na 30 dní, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 46, přihlášeno 156, pro hlasovalo 94, proti 58. Zkrácení na 30 dní bylo schváleno.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán, zkrácení schváleno. To je asi všechno, co můžeme v tuto chvíli dělat. Takže ukončuji projednávání tohoto návrhu zákona... zákoníku... zákona. Zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP