(16.50 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Přistoupíme k dalšímu bodu našeho programu. Tím je bod číslo

 

137.
Návrh na zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovního tisku 115
ve výborech Poslanecké sněmovny

Prosím, aby tento návrh uvedl pověřený člen. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, novela převážně obsahuje návrh změny vyplývající ze schválené směrnice Rady, kterou jsou členské státy Evropské unie povinny transportovat do svého daňového práva k datu 1. ledna 2011. Proto ten návrh na zrychlené řízení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji tedy všeobecnou rozpravu. Poprosím vás, pane poslanče a pane předsedo, byl jste prvním vystupujícím, ujměte se, prosím, role zpravodaje pro tento bod. (Poslanec Braný ukazuje, že je zpravodaj.) Vy jste zpravodaj? Tak to tady nemám nikde uvedeno. Cítíte-li se být vy zpravodajem, tak doufám, že se nedopustíme žádné procedurální nepatřičnosti, když to takto uděláme.

Zahajuji tedy všeobecnou rozpravu, pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo a vůbec neberu osobně snahu změnit zpravodaje - ba naopak. Přesto bych se vyjádřil k tomu, co je teď požadováno, aby Sněmovna učinila.

Tisk č. 115 tady prošel prvním čtením, byly stanoveny nějaké postupy a teď se zase dostal do takového stadia, kdy jsme najednou zjistili, že Evropa říká no, no, no! Nečiníte dobře! Víte, ono stačí, když jsme zahájili ten proces. My jsme ho zahájili. Myslím si, že ty pohnutky jsou asi širšího rázu. V minulosti, když jsme dělali technický líh a taky se dělalo takové to zkrácení, zkrácení zkráceného, pak jsem odstoupil jako zpravodaj, to už činit nebudu. Dvakrát opakovaný žert už není žertem. Ale pamatujete, když jsme toto přijali, dnes jsme velmocí dovozu technického z Jižní Ameriky. Ale to je druhá věc.

Takže bych jenom chtěl tady upozornit, že toto spěchání nevidím úplně jako nutné. Když se na to podíváte - proces jsme zahájili a to, co je tam nejpodstatnější, to jsou spotřební daně z cigaret. Co navrhujeme, od 1. 1. 2012, že to máme řešit. Nechci to rozvádět, jde vlastně o rozumný postup, abychom splnili sazbu roku 2014, jsme se zavázali, tak aby nebylo osm korun najednou zvýšení na cigarety, zhruba řečeno, tak je to rozfázováno. Ale začíná to tímto termínem.

Obdobně jsou některá další opatření, která jsou také datována, to je například nafta, na kterou jezdí autobusy, směsná, kdy se to zpracovává s 12 až 15 procenty vody. To je též až od 1. 1. 2012. Takže snad je tady otázka, to je naše, Nejvyššího správního soudu, 30 litrů lihu pro vlastní potřebu vypáleného. Ano, tak tam děláme úpravu, budiž, tam bychom mohli zasadit ránu tomuto problému. A jak mne informují, roste stále více dovoz ze Slovenska přístrojů na pálení. Rozumím tomu, ale to je snad jediné, co jsem to... A potom jsou tam některé věci na diskusi.

Tak když to shrnu, tak v podstatě není ten důvod až tak akutní. Samozřejmě, Sněmovna může činit cokoli, ale proč jako zpravodaj k tomu chci ještě dále hovořit, je to, že na rozpočtovém výboru se stanovil termín, do kterého se budou podávat pozměňovací návrhy, protože ta materie je velmi široká, zasahuje všechny možné komodity. Tak to, co bylo řešeno v termínu, se řešilo, a v podstatě nepřišlo nic do termínu, ale byly podány pozměňovací návrhy po termínu. A v rozpočtovém výboru jako zpravodaj jsem podporoval, a to byl jak návrh pana kolegy Doktora, který řeší některé věci, reaguje na zákon na zrušení předzásobení, ale protože kvantifikace byla velmi podrobná jenom z jeho strany, tak bylo třeba, aby byla kvantifikace příslušných ministerstev, jestli je to pravda a jestli čísla odpovídají realitě, aby to bylo objektivizováno. To jsme neměli na stole, tak jsem doporučil jako zpravodaj to neřešit v jednání rozpočtového výboru a toto postoupit Ministerstvu financí, aby tak učinilo.

A druhý byl pan Babák a spol., ještě někdo tam byl, omlouvám se, kdo tam ještě byl podepsán z Věcí veřejných, to bylo snížení spotřební daně na naftu o 2,45 koruny, což by ještě bylo do limitu 330 eur za kubík, ale problém byl, že též tam nebyla žádná kvantifikace, co by to udělalo. Ale byla to reakce na to, že dnes je propad ve spotřební dani z hlediska nafty. A jak mám informace, větší firmy, když můžou, tak svým řidičům kamionů dávají jednoznačný pokyn: Běda vám, jak nenatankujete v okolních zemích a přijedete s prázdnou nádrží do vnitrozemí. Takže na to byla ta reakce.

Takže to jsou možné návrhy, které jsou před námi do tohoto čtení, když teď to urychlujeme. Ale na druhé straně vím, že ještě budou některé další asi návrhy. Takže si nejsem jist a můj požadavek zní, a nedělám si velké iluze, že zkrácení projde, tak aby, můj požadavek, aby Ministerstvo financí s předstihem dalo, ale nevím, s jakým předstihem, když to zkrácení asi bude velmi rychlé a bude tady snaha to rychle projednat, aby dalo svoje stanoviska, abychom opravdu tady zase nedělali rozstřely, které potom vedou někdy k tomu, že se sami divíme, co se nám podařilo přijmout.

Takže suma sumárum jako zpravodaj jsem tím překvapen, ale od toho tu nejsem, abych vyjadřoval své pocity překvapení. Ale je to problém složitější.

Nejvíc mne u toho trošku zaráží to, že já jsem jenom řekl v podrobné rozpravě v prvém čtení, kde jsou ty problémy. To je jedna otázka, ty spotřební daně, zejména nafta. A druhá věc jsou kolem piva. Nejsem žádný lobbista tohoto, ale to není jenom spotřební daň u piva, kterou jsme zavedli do Janotova balíčku. Pro ty, kteří se tím nezaobírají, tak 24 koruny na jeden stupeň na hektolitr. A my jsme dali 32 korun. To je o 33 % se zvedlo a pivovary, když mají desítku, tak mají 9,9, každý započatý, aby platili, tak platí 32 krát 9 za hektolitr. A tato daň už je nad některými evropskými standardy, samozřejmě. A to, čím se můžeme chlubit, českým pivem, tak je trošku hendikepován. Ale on není jenom tou daní, on je hendikepován tím, že vratné obaly u nás, přepravka je 100 korun, dvě eura je třeba v Německu, necelá, tak je to i tři koruny u nás láhev, tam je to nižší. A co se neděje, že už některé řetězce dovážejí plzeňské pivo a prodávají ho třeba za 15 korun, protože neporušují nákupní cenu, nejdou pod nákupní cenu a je to v rámci Evropské unie, protože mají jiné parametry na toto. A dokonce i turistika, že naši už si dovážejí vlastně i při tomto jenom jednoduchém obchodě, z hlediska lahví a přepravek je to ještě více zajímavé. Takže snad nechceme, aby naše pivovary měly tady prodej přes zahraničí, a viděl jsem například, protože jsem z Budějovic z Budvaru, tak se využívá, že není nijak stanovena, tak je malinká přelepka na německé etikety Budvaru, malinká, tu nevidí člověk, i když má oči jak rys, a je tím splněn i požadavek, že tam je český popis na lahvi a ty se tady objevují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP