(17.00 hodin)
(pokračuje Braný)

Takže to také jsem myslel, že bude trošku k diskusi. Teď vidím, že to nebude na příslušných jiných výborech a nebo v jiné souvislosti, když hovořím o těch přepravkách, kdy už proběhly diskuse a bylo to tu řešeno.

Takže já bych žádal všechny ty, kteří budou podávat pozměňovací návrhy, aby je podali elektronicky, aby je podali na patřičné místo včas, aby to nebylo jenom, jak se říká, rozdáváno, a potom se ministerstvo velmi složitě dostávalo k těmto návrhům, ale aby byly ministerstvem návrhy sledovány a s potřebnou kvalitou byla vydávána vyjádření.

Takže tolik k tomu. Jinak tento zákon, když projde, tak je očekávaný přínos 2,4 mld., abychom věděli, je očekáváno vládou 2,4 mld., ale až v roce 2012, jenom abychom věděli, na co pospícháme.

Tolik moje stanovisko jako zpravodaje k návrhu zkrátit lhůty. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, to tedy byla zpravodajská zpráva pana poslance Braného. Nyní otevírám obecnou rozpravu. Jako první se do ní přihlásil ministr financí pan Kalousek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Cítím povinnost vysvětlit Poslanecké sněmovně upřímně, proč se na ni obracím s touto prosbou o poměrně výjimečné zkrácení novely tohoto zákona. Je to prostě povinná transpoziční norma, kdy členské státy jsou povinny ji transponovat s platností k 1. lednu 2011. Ono většinou se tolik neděje, když se to o několik měsíců zpozdí, ale my jsme teď v situaci infringementu kvůli zaměstnaneckým penzijním fondům a z nezávazných konzultací jednoznačně vyplývá, že pokud tuto normu, která je poměrně ostře sledovaná, nebudeme implementovat k danému datu, tak to budeme mít v rámci infringementu složitější.

Prosíme Poslaneckou sněmovnu, abychom v tomto případě dodrželi povinnou transpoziční lhůtu, neboť pak naše pozice, co se týče možných sankcí za nesplnění transpozice o penzijních fondech, bude poněkud snazší, než když zanedbáme lhůtu i v tomto případě. O nic jiného nejde. Děkuji za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Ptám se, kdo se dále hlásí do obecné rozpravy. Nehlásí se nikdo do obecné rozpravy, a proto tuto rozpravu ukončuji. Přistoupíme k rozpravě podrobné a v té prosím, aby byl podán návrh, který byl avizován i panem předkladatelem a který je vlastně smyslem celého tohoto bodu. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovoluji si navrhnout zkrácení lhůty na projednávání ve výborech na pět dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Byl podán návrh na zkrácení lhůty pro projednání na pět dnů. Já se ptám, kdo dál ještě chce vystoupit v podrobné rozpravě. Nevidím nikoho, kdo by se hlásil, a proto tuto rozpravu ukončuji. Nepředpokládám, že by pan zpravodaj nebo pan předkladatel chtěli vystoupit ještě jednou, a můžeme tedy hlasovat o návrhu usnesení.

 

Tímto usnesením bude návrh: "Poslanecká sněmovna zkracuje lhůtu pro projednání sněmovního tisku 115 ve výborech na 5 dnů." Ještě jednou opakuji - zkrácení ve výborech na 5 dnů.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko ano a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 49 z počtu přihlášených 151 poslanec pro bylo 72, proti 5, zdrželo se 22 poslanců. Návrh byl zamítnut.

 

Já předpokládám, že po kontrole hlasovací sjetiny se, jak avizuje, hlásí paní poslankyně. Chviličku počkáme, až bude hlasovací listina zkontrolována. Hlásí se pan poslanec Bauer. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážené dámy a pánové, já se velice omlouvám. Hlasoval jsem pro. Jak jsem byl informován, na sjetině mám křížek. Zpochybňuji tímto hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, budeme hlasovat o námitce, kterou přednesl pan poslanec Bauer. Já vás teď všechny odhlašuji.

 

V tuto chvíli budeme hlasovat o této námitce.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tuto námitku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 50 z přihlášených 130 poslanců pro 101, proti 5. Námitka byla přijata.

 

Budeme znovu hlasovat o návrhu usnesení. Prosím, čili s faktickou poznámkou pan Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Paní a pánové, já bych nerad způsobil nějaký zmatek, ale protože uplynulo od přikázání přece jen 30 dnů, tak návrh na zkrácení na pět dnů je nemožný. Hlasování by bylo v podstatě zmatečné, nechť tedy navrhovatelé zváží, jestli to má být 35 dnů, 36 dnů, ale určitě ne 5 dnů, když už 30 dnů od přikázání uplynulo.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně poslankyně, poslanci, omlouvám se, myslel jsem pět dnů ode dneška, takže na 35 dnů prosím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zazněl návrh. Je námitka kohokoliv z přítomných poslankyň a poslanců, abychom takto postupovali dále? Nevidím žádnou námitku.

 

Můžeme tedy hlasovat o tomto modifikovaném návrhu, pokud je s ním takto všeobecný souhlas.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 51 z přihlášených 139 poslanců pro 86, proti 11. Návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že návrh usnesení byl schválen a ukončit projednávání tohoto bodu. Děkuji.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb.,
o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 135/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh v zastoupení pana ministra dopravy Víta Bárty uvede pan ministr Jankovský. Prosím ho, aby se ujal slova.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 137/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Důvodem předložení návrhu zákona, kterým se mění tento zákon o pozemních komunikacích a některé další související zákony, je zejména nutnost provést transpozici směrnice 2008/1996/ES o řízení bezpečnostní silniční infrastruktury do českého právního řádu a naplnit tak požadavky plynoucí z členství České republiky v Evropské unii.

Dále je obsahem navrhované novely též právní úprava čistě vnitrostátních pravidel vycházející z dlouhodobé odborné diskuse o vyhodnocení praktických zkušeností s fungováním zejména systému elektronického mýtného. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP