(14.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se panu poslanci Tluchořovi, ale mám tady přednostně přihlášeného pana ministra Johna už s předstihem, takže musím dát slovo jemu.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Já jsem tady vázán přečíst usnesení poslaneckého klubu Věcí veřejných: Dámy a pánové, koalice zažehnala krizi, jde o důkaz změny politické kultury. (Smích z levé části sálu) Ale to, jak...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Klid prosím klid ve sněmovně.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Nechte mě to, prosím, doříct.

To, jak tato kauza vznikla prostřednictvím médií, ovšem znovu dokazuje, že nedůvěra ve standardní postupy policie a její nezávislost, která vznikla už před lety, prostě pokračuje. Podpoříme rozpočet, na tom jsme se rozhodli, ale chceme dnes svolání K9 k jednání o policejním prezidentovi. Trváme na rezignaci policejního prezidenta. (Smích v sále.) Chceme řádné výběrové řízení, abychom vybrali silné nezávislé jméno, které bude garancí skutečného boje proti korupci.

Děkuji. (Potlesk poslanců Věci veřejné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Fakticky chce reagovat pan poslanec Tejc. Pouze fakticky, upozorňuji.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, samozřejmě pouze fakticky.

Chtěl bych upozornit pana ministra Johna, že je ministrem vnitra už půl roku, takže nedůvěra pokračuje bez ohledu na to, že on je ministrem. A já nevím, jestli nám pomůže jednání, ve kterém se ministr vnitra a předseda jedné koaliční strany dohodne s premiérem, předsedou jiné koaliční strany, na tom, kdo bude policejním prezidentem. Myslíte si, že lze vybrat, pokud se na tom dohodnou tito lidé, kteří mají zájem na tom, aby tato vláda vládla dál za každých okolností, nějakou nezávislou osobu? Já myslím že ne. Prosím, nestavte se do této role nějakého spasitele. Myslím, že si to nezaslouží ani Sněmovna, ani lidé v této zemi. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, teď ale jsou faktické. Pan poslanec Opálka se hlásil fakticky ještě před vámi. Jenom se zeptám ještě - pan poslanec Polčák také se hlásí? Také je to faktická? Dobře, takže na vás budu myslet.

Pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Pan ministr na mě bude moci aspoň reagovat. Hovořil o novém stylu, ale předvedl nám vlastně politický obchod! Něco za něco! Takže v čem je to nové? My vám rozpočet - vy nám prezidenta!

To je asi vše, co chci dodat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr John je další, koho mám v pořadí těch faktických. Takže prosím pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Já bych jenom chtěl říci, že pan Tejc mě zřejmě vůbec neposlouchal anebo nevnímá. Já jsem nevolal po žádném jednání s panem premiérem, ale po svolání K9, abychom se domluvili na transparentním výběrovém řízení, abychom vybrali silnou osobnost. To není žádné zákulisní jednání. To je prostě domluva na tom, že bude otevřena veřejná soutěž. Že se prostě vybere osobnost, která bude garancí boje proti korupci. Žádné zákulisní jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Klučka je další, pak pan poslanec Polčák, Paroubek a Pecina. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane předsedající, vážená vládo, koaliční smlouva je základní dokument spolupráce mezi koalicí. Domnívám se, že obsahuje i standardní způsoby, jak svolávat koaliční jednání.

Pane ministře vnitra, vy jste krizi nezažehnal, vy jste krizi vystoupením tady na sněmovně způsobil!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Polčák je další přihlášený fakticky, na dvě minuty, ne víc.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Vážený pane předsedající, já bych se takhle skoro snad zeptal i vás přímo, jestli § 59 odst. 4 jednacího řádu říká, že předsedající může volat diskutujícího k věci. Jestli to platí, tedy tady byli předřečníci, kteří mluvili o tom, že by tato poznámka k věci měla být mířena i na pana Bohuslava Sobotku.

Myslím si, že po vystoupení pana ministra vnitra, který v rámci třetího čtení státního rozpočtu v rámci rozběhnuté rozpravy úplně mimoděk prohlásil úplně opačnou poznámku, tak možná že by stálo za to volat k věci i pana ministra vnitra. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, všechny tedy volám k věci, akorát je veliká otázka, co je ta věc, o které... A co s ní skutečně souvisí, nesouvisí. Asi uznáte, že není lehké to rozhodnout.

Prosím dalšího fakticky přihlášeného, pana poslance Paroubka, pak pana poslance Pecinu. Prosím. Všichni k věci. Prosím.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, když tady vystoupil pan místopředseda vlády John, já se přiznám, že jsem nevěděl, zda sním, či bdím. Už včera při jeho vystoupení jsem si tak trošku připadal jako v Hurvínkově. Tohle to všechno, co tady říkal, má přeci rysy politického kšeftu! Přece jaká je souvislost mezi nemorálním jednáním vysokých státních činitelů, možná dokonce s trestněprávními důsledky, a odvoláním policejního prezidenta? Možná někde v Ruandě Burundi - říkám úmyslně už neexistující zemi - ale v České republice, která chce být právním státem, už ne.

Pane ministře, vaše právní povědomí se limitně blíží nule. (Potlesk z levé části sálu)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Pecina.

 

Poslanec Martin Pecina: Děkuji, pane předsedající. Omlouvám se, protože většinu řekli mí předřečníci. Chtěl bych jen upozornit, že všechna místa služebních funkcionářů jsou podle služebního zákona obsazována ze zákona transparentním výběrovým řízením. Takže mně není moc jasné, jestli se K9 bude scházet proto, aby rozhodla, že bude postupovat podle zákona, nebo nikoliv. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Tejc je dalším přihlášeným s limitem dvou minut na faktickou.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. To jsou náhody! Dnes tady velká diskuse na výzvu opozice, boj v koalici o to, jestli vláda padne, nebo nepadne. Na kom to záleží? Mimo jiné na Věcech veřejných! Minulý týden diskuse bude, nebo nebude vyměněn policejní prezident? Dneska první část dohody, vláda zůstává, Věci veřejné podporují tuto vládu. Druhá část dohody, dojde k výměně policejního prezidenta! Tak já myslím, že je to jasné. Je to kšeft! Vláda, důvěra za policejního prezidenta, kterého vyberou Věci veřejné možná po dohodě s panem premiérem Nečasem. Myslím, že to je smutný konec této taškařice.

Děkuji. (Potlesk z levé části sálu)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Tluchoře, který se řádně hlásil. Teď je otázka, kdo z vás má větší sílu. Těžko to rozhodnout. Prosím, pane ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já jsem jenom obyčejný, prostý ministr financí. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak si sedněte! (s úsměvem) Ale ne, vy máte přednostní právo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek A naprosto chápu, že pan poslanec Tejc možná řeší vznešené věci jako obsazení služebního zákona. Ale my projednáváme zákon o státním rozpočtu! Zákon, na kterém závisí osudy deseti milionů lidí naší země! Zákon, se kterým je spojena řádná administrativa obcí a krajů! A já zásadně protestuji, pane poslanče, abyste této proceduře a tomuto zákonu říkal taškařice! To si běžte říkat někam jinam, ne do Poslanecké sněmovny! (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vaše přihláška byla řádná (k posl. Tluchořovi), s přednostním právem? Ale není faktická? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP