(10.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dobře. Takže to ověříme teď hlasováním. Nejprve budeme hlasovat o námitce.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 208, z přihlášených 86 pro 84, proti 1. Tato námitka byla přijata.

 

Proto zahájím znovu hlasování o návrhu na přerušení, tak jak tady zazněl v průběhu diskuse.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 209, z přihlášených 86 pro 38, proti 47. Návrh byl zamítnut.

 

V tuto chvíli byl zamítnut návrh na přerušení tohoto bodu a jsme stále v rozpravě. Táži se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Nikdo se nehlásí, končím rozpravu.

Ještě se zeptám, pan poslanec Grebeníček tady dal ještě jiný návrh, nebo pouze návrh na přerušení? Je to tak? Pokud vím, nic jiného neregistruji, přesto se raději zeptám.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Já rezignuji na cokoli dalšího. (Smích v sále, výkřiky.) Na mandát ještě ne, ještě vás budu chvilku trápit. (Směje se.) Ale rezignuji na jakékoli další návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, v tuto chvíli je ukončena rozprava. Já jsem se pouze zeptala -

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vy jste mě vyzvala, že není, že pokračuje.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ne, ne. ne. Já jsem se vás ptala, jestli - abych učinila zadost proceduře - jestli hlasováním o přerušení bodu byly ukončeny veškeré vaše návrhy. Já jsem registrovala pouze návrh na přerušení tohoto bodu a ujišťovala jsem se, zda jste nepřednesl ještě jiný návrh.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Ale ještě jste mě nenechala říci, zda ano, nebo ne. A já prostě říkám, že jste rozhodli, že už ani ministr vaší vládní koalice nemá šanci odpovědět v Poslanecké sněmovně k problémům, které má na starosti. To je fiasko! To je debakl vládní koalice! Nedivím se, že už jeden ministr skončil, ale vy skončíte jako vláda, protože vedete tu republiku do těžkého průšvihu! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já myslím, že si byli všichni poslanci vědomi toho, o čem hlasují, a nebyla otevřena rozprava, ale budiž.

Končím projednávání tohoto bodu.

Můžeme přistoupit k bodu číslo 7, kterým je interpelace na předsedu vlády Petra Nečase, interpelace poslance Vojtěcha Filipa ve věci výmazu zástavních práv společnosti Ostroj, a. s., sněmovní tisk 173. Pouze připomenu, že pan premiér je z důvodu zahraniční cesty z dnešního pořadu schůze omluven.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedající, členové vlády, paní a pánové, stručně shrnu obsah své interpelace na předsedu vlády.

Interpeloval jsem předsedu vlády, nikoliv ministra financí, protože činím odpovědného ministra financí vlády České republiky Miroslava Kalouska, odpovědného za to, že v době, kdy byl ministrem financí ve vládě Mirka Topolánka, neučinil všechny kroky k tomu, aby ochránil majetková práva státu, jak mu ukládá zákon. Zástupkyně veřejného ochránce práv ve své zprávě, která byla vyvolána podáním veřejnému ochránci práv, konstatovala porušení zákona a jednání v rozporu s péčí správného hospodáře ve věci postupu Ministerstva financí u zástavních práv, která měla Česká republika vůči společnosti Ostroj Opava.

Ostroj Opava se dostal po privatizaci do finančních problémů. Skončil v konkursu a majetek tohoto podniku byl přes kyperskou společnost prodán původním majitelům. Ostatní práva, která vypořádávala původně konsolidační agentura, později Ministerstvo financí, byla skončena tak, že nebyli věřitelé uspokojeni ve svých právech. Jedním z věřitelů byl stát, potažmo Ministerstvo financí. Onen převod přes kyperskou společnost a nákup zpět samozřejmě vyvolal u věřitelů, kterými byly významné české podniky, které spolupracovaly s Ostrojem Opava, velké tlaky v ekonomické sféře.

Postupně tuto situaci interpelovala současná předsedkyně Poslanecké sněmovny v době, kdy byla opoziční poslankyní, později i pan premiér Nečas také v době, kdy byl v opozici.

Žel, po nástupu ministra financí Miroslava Kalouska v roce 2007 došlo k tomu, že Ministerstvo financí nepostupovalo s péčí řádného hospodáře a nezvládlo otázku zajištění zástavních práv České republiky v objemu jedné miliardy korun. Opakuji - jedné miliardy korun.

Moje otázka, která zůstala nezodpovězena, proto jsem nesouhlasil s odpovědí pana předsedy vlády, bylo to, jestli Ministerstvo financí klasicky podle zákona o katastru nemovitostí a o zápisech v katastru nemovitostí vyvolalo jednání, které je možné učinit běžným způsobem občanskoprávní žalobou o tzv. relativní neplatnosti právního úkonu, to znamená zápisu těchto věcných majetkových práv do katastru nemovitostí. Ta lhůta je pouze tříletá od takového zápisu a může marně uplynout.

Proto mě odpověď ministerského předsedy neuspokojila a trvám na tom, aby zajistil ve své kompetenci, aby ministr financí vlády České republiky Miroslav Kalousek postupoval s péčí řádného hospodáře a majetková práva pro stát zajistil. Považuji to za důležité nejen z pohledu práv státu, za která odpovídá ministr financí Miroslav Kalousek, ale i z pohledu práv ostatních věřitelů, fyzických a právnických osob soukromého charakteru, kteří byli zkráceni na svých právech při konkurzním řízení, tak aby se domohli svých práv. Je to povinností státu a je povinností vlády, aby takto postupovala.

Vzhledem k tomu, co se odehrálo v předchozí interpelaci, připomínám paní předsedkyni, že po skončené rozpravě navrhnu odmítnutí odpovědi předsedy vlády, přesně podle zákona o jednacím řádu, protože neobsahuje to základní, to znamená ten krok, který jsem požadoval a který samozřejmě musí být vládě České republiky, potažmo Ministerstvu financí, zcela zřejmý.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. V tuto chvíli je otevřena rozprava a já se táži, zdali se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak, takže končím rozpravu.

Prosím, pane poslanče, chcete-li znovu zopakovat váš návrh, máte možnost. Já mezitím přivolám kolegy z kuloáru.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Já navrhuji nepřijmout odpověď předsedy vlády na moji interpelaci. Vzhledem k tomu, že i on sám byl interpelujícím v této věci v době, kdy byl opozičním poslancem, předpokládám, že současná vládní koalice mu dá šanci, aby pana ministra přiměl k tomu kroku, který jsem požadoval. Navrhuji odmítnutí odpovědi předsedy vlády na moji interpelaci ve věci Ostroj Opava. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP