(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Ještě chvilinku počkáme. Mezitím vám přečtu další omluvu. Je to omluva pana poslance Paroubka z dnešního jednání Poslanecké sněmovny v odpoledních hodinách.

V tuto chvíli je tady pouze jeden návrh, a to návrh pana poslance Filipa na zamítnutí odpovědi, nesouhlas s odpovědí. Já o tom nechám hlasovat. Ještě registruji požadavek na odhlášení, takže vás v tuto chvíli všechny odhlásím a prosím, abyste se přihlásili znovu svými identifikačními kartami.

 

Můžeme zahájit hlasování. Kdo je pro návrh pana poslance Filipa? Zahajuji hlasování. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 210, z přihlášených 82 pro 37, proti 41. Tento návrh byl zamítnut.

 

Končím projednávání tohoto bodu a můžeme přejít k dalšímu bodu, jímž je interpelace na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše. Je to interpelace poslance Ivana Ohlídala ve věci využití výsledků činnosti Rady pro reformu vysokoškolského vzdělávání současnou vládou České republiky, sněmovní tisk číslo 174. Ano, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně, za slovo. Vážení členové vlády, vážení kolegové, vážené kolegyně, tato interpelace už byla částečně projednávána někdy zhruba před měsícem a půl a v této interpelaci jsem žádal pana ministra školství Dobeše o to, aby mi podal informaci týkající se toho, zda rada, která byla jmenována předcházející paní ministryní Kopicovou a která se má zabývat podklady pro reformu vysokoškolského vzdělávání v České republice, jestli tato rada bude fungovat i nadále, protože v dřívějších dobách, v dřívějším čase, dosáhla docela slušných výsledků.

Při diskusi o interpelaci minule pan ministr některé otázky zodpověděl. Přesto však tato interpelace, jak jsem řekl, nebyla dokončena a já bych si dovolil ještě položit některé dodatečné otázky.

Z toho, co říkal pan ministr Dobeš při poslední diskusi, nebylo jasné, do jaké míry postoupila příprava reformy vysokého školství v České republice a do jaké míry pokročila příprava komplexní novely vysokoškolského zákona, která musí s touto reformou souviset. Bohužel se vyskytují nějaké informace, které spíš nasvědčují jakémusi chaotickému chování Ministerstva školství v této oblasti. Když vezmu jenom dílčí záležitost, například zavedení tzv. odloženého školného v tomto volebním období, tak v této záležitosti z Ministerstva školství vycházejí dosti protichůdné informace. Jednou, že školné má být zavedeno, podruhé, že nemá být v tomto volebním období zavedeno a podobně.

Co se týče reformy vysokého školství, buď veřejnost a i poslanci nemají dostatečné informace, anebo práce na této reformě pokračují poměrně chaoticky. Takže byl bych rád, kdyby pan ministr ještě této otázce se mohl věnovat v rámci této naší dnešní diskuse. Zatím děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Já prosím pana ministra Dobeše, aby mohl reagovat.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Vážená paní předsedající, kolegové z vlády, vážený pane profesore, dámy a pánové, ta interpelace už je skutečně trošku vousatá, tak já zkusím zrekapitulovat a pak odpovím na doplňující otázky.

Ve své odpovědi jsem říkal, že skupina vedená ctihodným panem profesorem Haňkou nadále na ministerstvu pokračuje. Nabízel jsem možnost se přijít na jednání rady podívat. Aktualizuji. Máme štěstí: Opět tento pátek ve 14 hodin na ministerstvu rada zasedá. Je tu opět moje nabídka se toho účastnit. Vždycky jednou za měsíc pracuje toto velmi vážené těleso.

Reforma vysokých škol. V legislativní rovině do konce roku 2011, a tak je to i domluveno s kolegy v koalici, připravíme paragrafované znění zákona o terciárním školství, který komplexně nahradí vysokoškolský zákon. Stejně tak mám úkol v paragrafovaném znění do konce roku 2011 připravit zákon o finanční pomoci studentům. Tudíž na této věci se pracuje a pokračuje.

Co je exkluzivní a nové. Je potřeba říct, že včera se sešla vysokoškolská reprezentace spolu s úředníky Ministerstva školství. Já jsem včera seděl tady, ale zastupoval mě pan náměstek Koutský a ředitelé odborů pan Nantl a pan Marek a předložili první návrh této reprezentaci, což je Česká konference rektorů, Rada vysokých škol a pět kvestorů, pět kvestorů největších vysokých škol. Byla to skutečně reprezentativní skupina. Bavili jsme se o financování vysokého školství v akademickém roce 2011/2012. Dali jsme první nástřely těch parametrů, na kterých bychom se s touto reprezentací chtěli domluvit. Ty parametry jsou zajímavé v tom, že jednak chceme posilovat více kvalitu v hodnocení, zvyšovat, jinými slovy, procento na kvalitu oproti kvantitě.

A druhá věc. Pan náměstek Koutský představil některá další kritéria kvality, která bychom chtěli zahrnout vedle vědy a výzkumu, mezinárodní mobility studentů a registru profesorů a docentů, což jsou tři prvky, které fungují v tomto akademickém roce. Zde dávám do závorky, že registr profesorů a docentů je již naplněný a předáváme ho jednak Akreditační komisi a jednak ho konzultujeme s vysokými školami. Takže chceme přidávat další prvky. Ty prvky jsou, jenom namátkou, třeba spokojenost vysokoškolských studentů. Dáváme tam ještě jeden zajímavý prvek. Když zavedeme státní maturity, jako že věřím, že zavedeme, tak chceme sledovat, kam ti nejkvalitnější studenti z výsledků státních maturit, to znamená ty náročnější zkoušky a ty nejlepší výsledky, na které školy chodí tito studenti. A bylo tam dalších asi osm parametrů, o kterých jsme začali diskutovat s reprezentací vysokých škol.

Odložené školné. Na půdě politické, Parlamentu, na půdě vlády platí jedna jediná věc, která je v programovém prohlášení vlády, a to je, že v akademickém roce 2012/2013 je třeba připravit sociální síť pro studenty tak, abychom mohli v roce 2013/2014 zavést tzv. odložené školné s těmi parametry, jak jsou vyjmenovány v koaliční smlouvě.

To, s čím jsem vystoupil na ideové konferenci Věcí veřejných, je otevření diskuse s koaličními partnery. To se zatím nestalo a na to jsme připraveni. Platí to, co je v koaliční smlouvě, to, co jsme podepsali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP