(11.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji projednávání bodu

 

65.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou
Bulharské republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti a při ochraně
veřejného pořádku a bezpečnosti, podepsaná dne 30. listopadu 2009 v Bruselu
/sněmovní tisk 49/ - druhé čtení

Požádám nejprve o slovo místopředsedu vlády a ministra vnitra Radka Johna, aby tento návrh uvedl. Pokud zde není, prosím pracovníky Kanceláře, aby mu dali avízo, že jeho bod je již na programu. Před chvílí tady byl, domnívám se tedy, že je někde v kuloárech a přijde během chvilky. Prosím případně ještě poslance z klubu Věcí veřejných, kteří mají určitě telefon na pana ministra, zda by byli tak laskavi a zavolali... Mám avízo, že pan ministr už jde. (Ministr John jde k řečnickému pultu.)

Jenom připomínám, pane ministře, že jsme zahájili projednávání bodu 65. Je to dohoda mezi naší zemí a vládou Bulharské republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti. Prosím, abyste tento bod uvedl.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Omlouvám se za zpoždění. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, účelem Dohody mezi vládou České republiky a vládou Bulharské republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti a při ochraně veřejného pořádku a bezpečnosti, která byla podepsána dne 30. listopadu 2009 v Bruselu, je poskytnout policejním a celním orgánům obou států potřebný právní rámec pro efektivní spolupráci v boji proti nejzávažnějším formám trestné činnosti.

Dohoda obsahuje standardní ustanovení o rozsahu a formách spolupráce v orgánech příslušných k provádění dohody i o rozsahu a formách a náležitostech žádosti o spolupráci, o možnostech odmítnutí spolupráce, možnosti vysílání styčných důstojníků, o předávání a ochraně osobních údajů a utajovaných informací a hrazení nákladů. Ve srovnání s platnou dohodou ze současné doby z roku 1999 tato dohoda aktualizuje okruh trestných činů a dalších jednání narušujících veřejný pořádek a bezpečnost, jichž se bude spolupráce týkat. Rovněž byl rozšířen výčet forem spolupráce. Zdůraznit je třeba zejména doplnění úpravy ozbrojených bezpečnostních doprovodů letadel a spolupráce v oblasti ochrany svědků a v neposlední řadě vysílání styčných úředníků.

Dohoda na výslovnou žádost bulharské strany navenek sjednána jako mezivládní, z hlediska vnitrostátního právního řádu se jedná o smlouvu prezidentské kategorie.

V Poslanecké sněmovně byl návrh na ratifikaci dohody projednán již v minulém volebním období jako sněmovní tisk č. 1000. Návrh byl projednán zahraničním výborem, který doporučil Poslanecké sněmovně dát souhlas k ratifikaci dohody. Druhé čtení návrhu v plénu však již neproběhlo.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru, pana poslance Františka Novosada, aby zdůvodnil usnesení tohoto výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 49/1. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tento vládní návrh a přijal toto usnesení:

1. Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Bulharské republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti a při ochraně veřejného pořádku a bezpečnosti, podepsané dne 30. listopadu 2009 v Bruselu,

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku, proto se ptám, zda se hlásíte někdo do této rozpravy. Nikdo se nehlásí. Rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o usnesení tak, jak je navrhl zahraniční výbor.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 211. Já toto hlasování zahajuji a táži se, kdo je pro návrh usnesení tak, jak jej máte k dispozici. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 211, přítomno 117, pro 92, proti 1. Konstatuji tedy, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Zeptám se pana poslance Skokana. Má námitku proti hlasování, které právě proběhlo? Máte námitku? Prosím, sdělte nám ji na mikrofon. Prosím techniky, aby zkontrolovali hlasovací zařízení pana poslance Skokana, protože opakovaně tam je nějaký problém.

 

Poslanec Petr Skokan: Vážená paní předsedkyně, děkuji. Přesně tak. Opakovaně mám potíže se zaregistrováním karty a nemohu hlasovat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže teď vznášíte námitku proti hlasování, které proběhlo?

 

Poslanec Petr Skokan: Vznáším námitku proti hlasování, které proběhlo, protože jsem nemohl hlasovat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. O této námitce - prosím, nejprve vás všechny odhlásím. Poprosím, abyste se všichni přihlásili svými kartami. Zkontrolujte, zda je vaše hlasovací zařízení v pořádku. V případě, že není, dejte mi avízo, tak abychom ještě před hlasováním případnou chybu odstranili. Má někdo problém s tím, že se nemohl přihlásit a nefunguje tedy jeho hlasovací zařízení? Pan kolega Skokan? Vše v pořádku. Dobře.

 

Nyní rozhodneme o námitce, která zde zazněla.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 212. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Skokana? Kdo je proti této námitce?

Hlasování číslo 212, přítomno 104, pro 98, proti nikdo. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu usnesení tak, jak nám bylo předloženo zahraničním výborem. Toto usnesení se týká bodu 65, sněmovního tisku 49.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 213. Táži se, kdo souhlasí s navrženým usnesením. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 213, přítomno 105, pro 103, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení tedy byl vysloven souhlas.

 

Tím končí projednávání bodu 65, sněmovního tisku 49. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP