(10.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Ohlídal chce ještě reagovat, takže mu uděluji slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, také vám děkuji za vysvětlující poznámky. Přesto bych měl ještě dva kratičké dotazy. Ten první se opět týká odloženého školného. Vy i vaše strana v této chvíli zastáváte názor, že toto odložené školné by nemělo být realizováno nebo zařazeno v tomto volebním období. Budete o tom jednat a tento svůj názor v rámci koalice prosazovat? To je první otázka.

Druhá doplňující otázka se týká registru profesorů a docentů, který, jak jste zdůraznil, již byl zaveden a teď by měl být využíván. Využíván by měl být především Akreditační komisí. Já bych vám položil otázku, jakým způsobem bude využíván, protože zatím Akreditační komise tuto záležitost neakceptovala nebo nebrala v úvahu, i když třeba měla informace o tom, že profesoři na některých nově vznikajících školách učí opravdu na nepatrný úvazek. Mě by zajímalo, když teď bude mít Akreditační komise úplné informace, co se týče úvazků jednotlivých profesorů a docentů v rámci českého vysokého školství, tak by mě zajímalo, jakým způsobem bude tuto znalost využívat. Ministerstvo školství má Akreditační komisi jako svůj poradní orgán, takže určitě má informace o tom, jak v tomto směru bude Akreditační komise postupovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a dávám slovo panu ministru Dobešovi. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš První otázka. Já a moji kolegové ministři z Věcí veřejných jsme zavázáni ideovou konferencí mezi koaličními partnery otevřít diskusi o možností posunutí odloženého školného. To je závazek ideové konference, který ctím. Plánujeme termín, navrhneme ho koaličním partnerům a otevřeme diskusi. Tolik na první otázku.

Druhá otázka. Akreditační komise až do října 2011 neměla objektivní nástroj, protože to byly informace o tom, tam je létající profesor, tam je létající profesor, ale neexistoval registr. Je strašně důležité, že jsme nastavili na začátku října registr. Vysoké školy měly dva měsíce, aby registr doplnily, ten se teď vylaďuje a validuje s vysokými školami. Ten nástroj je takový, protože registr, jestli mám dobré informace, neumožňuje 0,1 úvazku, registr dává kmenové profesory a docenty, jinými slovy se nedá sdílet mezi vysokými školami. Měl by to být první účinný nástroj pro Akreditační komisi, aby Akreditační komise měla jasnou informaci, jaká je kvalita profesorského sboru té či oné vysoké školy. A nepochybně takto i na popud ministerstva s tím bude nakládat a bude nad vysokou školou takto uvažovat.

My samozřejmě, když jsme říkali, že jedno kvalitativní hledisko, za co vysoké školy budou dostávat peníze na kvalitu, tak je to kvalitní profesorský sbor. Takže i pro financování vysokých škol je registr naprosto nutný. Znovu říkám, je to nový nástroj, který tu nebyl, je to objektivní nástroj.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Ohlídal se hlásí, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Pane ministře, moje otázka, ta první ohledně školného, zněla tak: Já vím, že jste zavázán se svými kolegy otevřít diskusi na toto téma v koalici, ale mě by zajímalo, jestli tuto diskusi nejenom otevřete, ale jestli budete i v rámci této diskuse vystupovat proti odloženému školnému, které by mělo být zahájeno v tomto volebním období. Takto ještě upřesním první otázku, protože odpověď jsem opravdu otevřenou na ni nedostal.

Co se týče druhé otázky, toho registru, moje otázka směřovala k tomu, jestli můžete říct, ještě to řeknu úplně podrobně, to, že pokud Akreditační komise zjistí, že se chce na nějaké nové vysoké škole otevírat nějaký akreditovaný obor, a zjistí, že bude takzvaně pokryt jenom profesorem, který by tam měl úvazek třeba, jak jste zmínil, např. 0,1 a bude kmenově zaměstnán na jiné univerzitě, na jiné vysoké škole, jestli Akreditační komise ve spolupráci s ministerstvem má jasnou představu, že takové akreditace na takovéto obory nebude udělovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, zareaguje pan ministr.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Začnu otázkou č. 2, pane profesore. Jednoznačně ano, toto je směr ministerstva i nově jmenované Akreditační komise. Jednoznačně proto, protože vysokých škol veřejných, soukromých je neúměrně mnoho demografii a je potřeba mít jasnou metriku, kdy si dokážeme objektivně říci ne, tato vysoká škola nedostane akreditaci. Takže ano, pokud to tak bude, tato škola nebude akreditována.

První otázka. Když otevřeme diskusi, je to diskuse dvou stran, nebo tří v tomto případě. My jsme připraveni sdělit, zprostředkovat stanovisko členské základny Věcí veřejných k tomuto problému a jsme připraveni slyšet názory našich koaličních partnerů. Budu zprostředkovávat názory členské základny, tak jak jsem celou sobotu a neděli od delegátů Věcí veřejných na toto téma ty názory slyšel. V diskusi budu hájit toto. A na druhou stranu je to diskuse a jsou to tři strany, z druhé strany budu naslouchat výhrady nebo jiné názory koaličních partnerů.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Ohlídal.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Také panu ministrovi děkuji za doplňující odpovědi, se kterými jsem vcelku spokojen. Na závěr bych měl ještě konstatovat, že nebudu navrhovat žádné usnesení Sněmovny k tomuto bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Táži se, jestli se ještě někdo další hlásí do rozpravy k této interpelaci. Není tomu tak, končím rozpravu. Nezazněl zde žádný návrh na žádné hlasování, takže končím projednávání této interpelace.

Vzhledem k tomu, že za tři minutky končí čas vymezený na odpovědi na písemné interpelace, přerušuji tento bod a přistoupíme k tiskům, které byly zařazeny na pevný čas, na 11. hodinu. Počkáme dvě minuty do 11. hodiny.




Přihlásit/registrovat se do ISP