(11.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Výbor pro zdravotnictví usnesení nepředložil. Prosím tedy zpravodaje výboru poslance Marka Šnajdra, aby nás o jednání výboru informoval a přednesl také návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já pouze stručně navážu na úvodní slovo pana ministra. Je evidentní, že v roce 2009 systém veřejného zdravotního pojištění byl zasažen hospodářskou krizí, což se evidentně projevilo na příjmové straně, kdy růst výběru pojistného nebyl ani ve výši jednoho procenta, to znamená, téměř odpovídal objemu příjmů roku 2008. Naopak na druhé straně výdaje zdravotních pojišťoven na péči dosáhly růstu téměř 9 %, což samozřejmě je mimořádné tempo i v porovnání s předcházejícími roky, které zcela jistě směřovalo k rozšíření rozsahu zdravotní péče. Tato disproporce mezi příjmy a výdaji, jak už bylo řečeno, se projevila v negativním výsledku hospodaření, který byl zdravotními pojišťovnami hrazen z jejich zůstatků z let minulých.

Rovněž zde bylo panem ministrem řečeno, že v roce 2009 zdravotní pojišťovny krátily zhruba o částku jedné miliardy korun svůj zákonný nárok na tvorbu provozního fondu a fondu prevence, a tato jedna miliarda posílila tzv. základní fond, to znamená fond, ze kterého se hradí zdravotní péče.

Dámy a pánové, výbor nad tímto bodem nejednal, nicméně zmocnil mě k tomu, abych Poslanecké sněmovně navrhl usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje výroční zprávu zdravotních pojišťoven za rok 2009. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Požádám ho, aby potom v podrobné rozpravě odkázal na toto usnesení. Nyní ale otevírám všeobecnou rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, tuto rozpravu tedy končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo má zpravodaj pan poslanec Marek Šnajdr.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji. Takže já pouze zopakuji návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje výroční zprávy zdravotních pojišťoven za rok 2009."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. O tomto návrhu na usnesení rozhodneme... Pardon, zeptám se napřed ještě na dalšího přihlášeného do podrobné rozpravy. Není nikdo takový. Končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o tomto jediném návrhu, který zazněl.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 218 a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení, tedy: "Poslanecká sněmovna schvaluje výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven za rok 2009." Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 218, přítomno 121, pro 62, proti 26. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím končí projednávání bodu 131, sněmovního tisku 150. Děkuji jak panu ministrovi, děkuji také panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

120.
Zpráva o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců
na území České republiky za rok 2009
/sněmovní tisk 21/

Opět požádám, aby pan ministr Radek John uvedl tuto zprávu. (Opoziční poslanci namítají, že není dokonce přítomen nikdo z vlády.) Prosím zároveň, aby byl uvědoměn někdo z členů vlády, že mají být přítomni. Prosím o zprávu, jak jsme na tom s příchodem ministra Radka Johna. Prosím vás všechny o chvilku trpělivosti. Pracovníci Kanceláře zjišťují, zda je tady v budově. Za malou chvíli nám dají zprávu. (Čeká se. Po chvíli:) Dámy a pánové, vyhlásím pětiminutovou přestávku do 11.40 a do té doby snad bude vyjasněno, jak budeme moci pokračovat. Zároveň ale prosím, aby všichni sledovali schválený pořad schůze - jak předkladatelé, tak zpravodajové - a byli přítomni na jednání Sněmovny, nezdržovali tak průběh, nezdržovali nás všechny.

 

(Jednání přerušeno v 11.36 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP