(Jednání pokračovalo v 11.40 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, poprosím nyní o slovo pana ministra a místopředsedu vlády Radka Johna, který uvede bod 120, sněmovní tisk 21. Prosím, pane místopředsedo vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předložená zpráva o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2009 byla schválena usnesením vlády České republiky ze dne 28. června roku 2010. Stejně jako v předchozích letech je cílem předkládané zprávy podat objektivní informace o situaci v oblasti legální a nelegální migrace, mezinárodní ochrany a integrace cizinců.

Zpráva rovněž věnuje pozornost oblasti vízové politiky, hodnocení schengenské spolupráce, problematice provádění readmisních dohod a dobrovolných návratů včetně projektů zaměřených na dobrovolné návraty státních příslušníků třetích zemí, které byly v roce 2009 realizovány Ministerstvem vnitra, i zahraniční rozvojové pomoci České republiky, ale i projektům Ministerstva vnitra zaměřeným na specifické kategorie cizinců. Současně podává informaci o legislativních aktivitách týkajících se zákona o pobytu cizinců, které stejně jako v předcházejícím roce nebyly zaměřeny prioritně na implementaci unijních předpisů, ale souvisely s úpravami jiných zákonů.

Koncem roku 2009 vrcholily na Ministerstvu vnitra práce na návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 326, o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Jde o zákon o azylu a změnu zákona číslo 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Tento návrh zákona byl schválen vládou České republiky usnesením číslo 586 ze dne 18. srpna 2010. Následně byl touto Poslaneckou sněmovnou schválen 9. 11. 2010 a nyní je projednáván v Senátu Parlamentu České republiky.

V roce 2009 byla situace v oblasti migrace významně ovlivněna hospodářskou krizí, která se dotkla všech komunit zahraničních pracovníků třetích zemí. Z tohoto důvodu přijala vláda České republiky souhrn komplexních opatření, jejichž cílem bylo poskytnout pomoc cizincům v nouzi a rovněž zajistit odpovídající stav bezpečnosti a veřejného pořádku, aby se tak předešlo možným bezpečnostním rizikům spojeným s pobytem většího množství cizinců v bezprizorní situaci na území České republiky.

V oblasti nelegální migrace byl v roce 2009 oproti roku předcházejícímu zaznamenán nárůst zjištěných osob, a to zejména v kategorii nelegálního pobytu. Přestože nástup celosvětové hospodářské krize s sebou přinesl i obavy z případných negativních dopadů do oblasti migrace a bezpečnosti České republiky, je možné konstatovat, že se tyto obavy nenaplnily a migračně bezpečnostní situaci v České republice lze hodnotit jako stabilní.

V této souvislosti bych rád poznamenal, že ani za deset měsíců letošního roku nebyla zaznamenána v oblasti legální a nelegální migrace výrazná změna. Ke dni 31. 10. 2010 byl evidován nižší počet cizinců s povoleným pobytem na území České republiky, než tomu bylo na konci roku 2009, a to o 7019 osob. Jednalo se o 426 286 cizinců, kteří tady pobývali. Rovněž je možno konstatovat, že za deset měsíců roku 2010 byl v souvislosti s nelegální migrací registrován nižší počet osob o 900, než tomu bylo ve stejném období roku 2009. V roce 2009 bylo zjištěno 2607 osob.

Domnívám se, že materiál vyhodnotil sledovanou problematiku za rok 2009 v souladu s usnesením vlády, a proto bych vás chtěl závěrem požádat, aby přiloženou zprávu vzala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na vědomí. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane místopředsedo. Usnesení výboru pro obranu a bezpečnost jsme obdrželi jako sněmovní tisk 21/1. Prosím o slovo zpravodajku výboru paní poslankyni Zuzku Bebarovou-Rujbrovou, která nás bude informovat o jednání výboru a též přednese návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte, abych vás informovala o tom, že výbor pro obranu a bezpečnost na své schůzi konané 9. září 2010 projednal sněmovní tisk 21 a doporučuje Poslanecké sněmovně vzít Zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky za rok 2009, sněmovní tisk 21, na vědomí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Zahajuji obecnou rozpravu. Nemám do ní žádné přihlášky. Prosím o případnou přihlášku z vašeho místa. Žádná taková není, tedy tuto obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Poprosím paní zpravodajku možná v podrobné rozpravě o odkázání na toto usnesení. Zda byste byla tak laskava. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Ano, děkuji. Takže znovu opakuji: Doporučuji v souladu s usnesením výboru pro obranu a bezpečnost, aby Poslanecká sněmovna vzala zprávu na vědomí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Zeptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Není-li, podrobnou rozpravu končím.

 

Je před námi hlasování o návrhu, tak jak jsme s ním byli seznámeni paní zpravodajkou a tak jak nám bylo předloženo také v písemné podobě. Je obsaženo v usnesení výboru pro obranu a bezpečnost. Znamená tedy, že Sněmovna bere zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky za rok 2009 dle sněmovního tisku 21.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 219. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 219. Přítomno 133, pro 116, proti nikdo. S návrhem usnesení tedy byl vysloven souhlas.

 

Končí tím projednávání bodu 120, sněmovního tisku 21.

 

Dámy a pánové, před dalším bodem se hlásí o slovo pan poslanec Kádner. Prosím tedy, abychom věnovali pozornost jeho sdělení.

Pánové, prosím, tady musí zůstat volný prostor. (Směrem k poslancům před vládními lavicemi, kteří brání přístupu k řečništi.)

 

Poslanec David Kádner: Paní předsedkyně, dámy a pánové, jenom pro stenozáznam. U hlasování včerejšího bodu 165 mám ano, hlasoval jsem ne. Ale hlasování nezpochybňuji. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, je to oznámení pro stenozáznam.

A nyní dvě omluvy z dnešního jednání odpoledne. Z odpolední části se omlouvá pan kolega Pavel Drobil a dnes se omlouvá od 17.30 pan poslanec Radim Jirout. To jsou omluvy, které mi byly teď doručeny.

 

My se můžeme věnovat bodu číslo

 

30.
Návrh poslanců Jeronýma Tejce, Bohuslava Sobotky a dalších na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru
a o změně některých zákonů, a zákon č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení
a o výkonu rozhodčích nálezů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 78/ - prvé čtení

Upozorňuji, že tento bod jsme přerušili v obecné rozpravě a bylo tomu tak v úterý 14. prosince.

Do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Koskuba. Jenom připomenu, že pan poslanec Babák podal návrh na vrácení tohoto návrhu navrhovateli k dopracování.

Nyní patří slovo panu poslanci Koskubovi. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP