(Jednání pokračovalo ve 13.27 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, budeme pokračovat v projednávání tohoto posledního bodu č. 100, návrhu změny ústavy. Pokud se nemýlím, tak byla ukončena rozprava a bylo už zřejmě i vše řečeno, takže nás čeká pouze hlasování.

Poprosím zpravodaje, aby přednesl pozměňovací návrh. Myslím, že to je jediné, co zbývá učinit. Prosím, jak budeme postupovat?

 

Poslanec Stanislav Křeček: Kromě hlasování je to jediné, co můžeme skutečně učinit, a to nejdřív hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Jeronýma Tejce, o kterém jsme tady skoro celé dopoledne hovořili. Teprve potom můžeme hlasovat o celém návrhu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, takže je tady návrh, jak postupovat, to je celkem jednoduché. Nejdřív tedy o návrhu poslance Tejce a pak o celém textu usnesení, které bych vám pak přečetl. Takže tohle je postup. Doufám, že všichni jsou na svých místech. Ještě gonguji a všechny vás mám odhlásit, takže vás odhlašuji. Teď vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili a můžeme se do toho pustit.

Takže nejdříve prosím zpravodaje, aby přednesl návrh a vyjádřil se k němu.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pozměňovací návrh, o kterém jsme tady celé dopoledne hovořili zní, že čl. 27 odst. 3 zní tak, že za přestupky které poslanec nebo senátor spáchá v souvislosti s výkonem svého mandátu, podléhá jen disciplinární pravomoci komory, jejímž je členem, pokud zákon - nevím sice, jaký - ale pokud zákon nestanoví jinak.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Váš názor? Stanovisko zpravodaje? (Kladné.) A prosím stanovisko zástupce předkladatele. (Negativní.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 255, přihlášeno je 139 poslanců, pro hlasovalo 52, proti hlasovalo 72, takže tento pozměňovací návrh přijat nebyl.

 

Nyní bychom měli přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Protože se jedná o ústavní zákon, je k přijetí zapotřebí třípětinové většiny. Takže kvorum je nastaveno. Ještě se hlásí pan poslanec Gazdík s přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se domnívám, že v tomto okamžiku o zákonu jako celku nemůžeme hlasovat, protože je 13.30 a my jsme si odhlasovali, že v tuto hodinu budou probíhat volby. (Mírný rozruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Na to je odpověď. Pokud existuje politická vůle, aby proběhlo to hlasování, tak proběhne. Pokud to někdo chce zpochybnit, ať to učiní, ale já si myslím, že to je věc, kterou můžeme dokončit. Sněmovna je suverén, pokud bude pokračovat v hlasování, tak to prostě odhlasuje. Pokud chcete navrhnout...

 

Poslanec Petr Gazdík: Já si dovoluji dát námitku proti postupu a žádám, abychom nepokračovali v hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, tak tady zazněla námitka proti tomuto postupu. Ta námitka je, že... Vy vlastně chcete, aby se ukončilo jednání Sněmovny? Nebo ne, aby se ukončilo jednání o tomto bodu, nechcete, aby se hlasovalo. Takže je to návrh na přerušení projednávání bodu. Nebo je to námitka... Takže bych se zeptal pana poslance, jestli chce námitku proti postupu předsedajícího, nebo jestli je to návrh na přerušení bodu. Kterou z těch dvou variant si vybere. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP