(13.30 hodin)

 

Poslanec Petr Gazdík: Je to návrh na přerušení bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Je tady návrh pana poslance Gazdíka - přerušit. Já vás nechám o tomto návrhu hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přerušit projednávání tohoto bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování č. 256 přihlášeno 143, pro hlasovalo 55, proti 29, návrh na přerušení přijat nebyl.

 

Pan poslanec Martin Vacek se hlásí nebo nehlásí? Nehlásí. Budeme pokračovat v tom, co jsem tady zrovna chtěl přečíst. Totiž, že budeme hlasovat o celém návrhu zákona. Kvorum je nastaveno.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Petra Nečase, Karla Schwarzenberga, Radka Johna, Miroslavy Němcové, Miroslava Kalouska, Kristýny Kočí, Petra Tluchoře, Petra Gazdíka a Víta Bárty na vydání ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, podle sněmovního tisku 11."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 257. Přihlášeno je 124, pro hlasovalo 89, proti 3, takže tento text usnesení a návrh zákona nebyl schválen.

 

Pan poslanec Kalousek se hlásí. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Já chci jenom konstatovat, že jakkoli je spousta diskusí o poslaneckých a senátorských platech, tak to, co veřejnost dráždí ještě víc, jsou privilegia. Privilegia pro vyvolené. Dnes jsme měli naprosto výjimečnou možnost se těchto privilegií pro vyvolené jednoznačně vzdát a říci, že nejsme nějaká nadřazená elita. Že jsme lidé s rovnými právy a povinnostmi, jako je celá česká veřejnost. Vy jste to, kolegové po levici, odmítli. Odmítli jste to proto, že vy jste ve skutečnosti nikdy nechtěli změnu systému od elit k rovným šancím. Vy jste chtěli vždycky jenom výměnu elit, přičemž jste nikdy nepochybovali o tom, že jste to právě vy, kdo ta privilegia má mít. A proto jste si je dneska zachovali. Je mi to líto. (Potlesk v koaličních řadách.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Filip chce ještě reagovat. Ale přednostní právo má pan poslanec Tluchoř. (Otázka z pléna: Jak to? - Hlas: Já jsem fakticky.) Já nevím, jestli pan poslanec Tluchoř taky neměl faktickou. Ale v tom případě, jestli neměl, tak máte vy přednost, pane poslanče. (Hlas: Není rozprava, nemůže být faktická. Hlas: Můžou jenom přednostní práva.)

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dámy a pánové, dlouhá léta tady má plná ústa kdekdo toho, jak si chce snižovat imunitu, odbourávat výhody. Když dojde konečně na hlasování, tak se přesně potvrdí to, co bohužel někteří lidé v médiích i venku říkají: Vždycky nakonec uděláte všechno pro to, aby to neprošlo. Hlasování sociální demokracie a komunistů v tomto případě jsou jasným důkazem - ano, když sociální demokracie dala najevo, že s tím návrhem nesouhlasí a že ho nebude podporovat, a několikrát to tady zaznělo, my to respektujeme. Bylo také v tu chvíli jasné, že koalice nemá k dispozici 120 hlasů na prosazení tohoto ústavního zákona. Ale jasně se podívejte na to hlasování. My jsme navrhli snížení imunity poslanců a senátorů. Proti hlasovala sociální demokracie a KSČM. Já myslím, že je to jasné a nevylžete se z toho, vážení, nevylžete! (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kováčik jako předseda poslaneckého klubu dostane slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní a pánové, Komunistická strana Čech a Moravy za prvé nehlasovala proti. (Smích z koaličních řad.) A za druhé - myslím si, že když ke 118členné vládní většině přidáme, že by to bývalo mohlo stačit, taky jsme tak učinili. Ale to není to důležité. Myslím si, že toto téma přijde na pořad znovu a lépe. Že konečně se bude projednávat konsensem, nikoli metodou přetlačování. Že se dohodneme všichni, tak jak u každé změny ústavy by mělo být.

My jsme měli velmi vážnou debatu na klubu kolem tohoto tématu. Vzali jsme v úvahu všechna rizika, včetně rizika mediálního, i všechny přínosy. Já odmítám paušalizované, patetické výkřiky, které zde zazněly. Já nabízím za klub KSČM ruku k další spolupráci tentokrát všech parlamentních stran na tom, aby jakákoli změna ústavy byla přijata skutečně vůlí co nejširšího zastoupení v Poslanecké sněmovně, tedy co nejširšího názorového spektra občanů, nikoli jenom toho, který je tu na pravé straně, nebo v případě jiné vlády tu na levé straně, ale co nejširšího spektra občanů, nejenom toho, co si myslí například některé noviny.

Takže tady je moje ruka. Ale to jsem nechtěl říci. Chtěl jsem v této chvíli požádat, abychom toto měli na mysli, když odcházíme na poslední víkend před Vánoci. Abychom to věčné dohadování, které tady je a které neslouží - ne cti této Sněmovny, za pár let, až vymizí i záznamy, tak po nás neštěkne ani pes, ale které především neslouží občanům této země ani tomu, co jsme všichni dali v poslaneckém slibu, že této zemi budeme sloužit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP