(18.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Do celého skandálu je jednoznačně zapojen i předseda vlády a předseda vlády nikdy důsledně své zapojení v této věci neobjasnil. Nikdy důsledně neobhájil to, že několik týdnů v této věci nekonal, že neprosadil svoji vůli, a nikdy nevysvětlil, proč jeho angažmá vedlo k tomu, že jediným, kdo upozornil na korupci, byl ředitel fondu životního prostředí, který byl následně potrestán tím, že ho vláda odvolala.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, my jsme jako sociální demokraté přesvědčeni o tom, že vláda, která toleruje takovéto praktiky, že vláda, která není schopna se důsledně vypořádat se skandálem tohoto rozsahu, nemá právo, aby v demokratickém systému dále fungovala. Měli bychom v každém případě jako Poslanecká sněmovna využít sankci, kterou nám ústava dává, a měli bychom jednoznačně hlasovat pro vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase. O to bych vás chtěl v závěru svého vystoupení požádat. Děkuji. (Potlesk z levé části jednacího sálu)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To bylo vystoupení předsedy poslaneckého klubu ČSSD Bohuslava Sobotky a já nyní zahajuji rozpravu. Mám do ní v tuto chvíli deset písemných přihlášek. S přednostním právem se hlásil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Poté je zde přihláška pana poslance Jiřího Paroubka.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, dámy a pánové, dovolte mi, abych v úvodu jen zmínil, že si myslím, že situace, která vznikla v průběhu dneška, mi připadá dokonale absurdní, protože my jsme vyvolali hlasování o nedůvěře vládě a chtěli jsme, aby se tady v této Sněmovně konala rozprava, na které by byly položeny otázky, podle mne závažné otázky, které se týkají událostí, které se staly v posledních dnech a kvůli kterým rezignoval, podal demisi ministr Drobil, a kvůli kterým jste dokonce tu vážnou situaci dnes řešili u prezidenta republiky.

Mně ale připadá naprosto absurdní, že výsledkem schůzky zástupců koaličních vládních politických stran u prezidenta je dohoda, jejíž obsah nebude nikomu zřejmě znám. Protože pan prezident na tiskové konferenci řekl, dokonce požádal novináře, aby se nepokoušeli po obsahu této dohody vůbec pátrat! Zřejmě ani nám nesdělíte, co je obsahem té dohody.

Ale teď si uvědomte, co se stalo! Tady jsou vážná podezření, která se týkají korupce, v průběhu dne jsme dostali stanovisko pana Martina Knetiga, který říká, že mlátil slámu a vlastně říkal úplné nesmysly. Je to takové pěkné zametání pod koberec. A k tomu se dovíme, že vládní koalice včetně strany Věci veřejné se rozhodla, že situaci budou řešit tajnou dohodou. O čem? O tom, jak si rozdělíte posty ve státní správě? Kdo dostane policejního prezidenta? Kdo dostane fond životního prostředí? To jste si tajně dohodli? Třeba jste si řekli, že to s tou korupcí nebudete přehánět a jak si to v té státní správě teďka rozdělíte! Chápete, tím, že jste to učinili tajně a netransparentně, tak otevíráte prostor všem těmto dohadům!

Místo aby tady ve Sněmovně dnes jste se pokusili celou věc obhájit a založit nějakou důvěru - protože nejde jenom o důvěru mezi vámi, vládními politickými stranami, ale jde samozřejmě také o důvěru před veřejností a k tomu dnešní jednání mělo sloužit - tak místo abyste se věci snažili vysvětlit, uvést na pravou míru, říci, jak to vlastně funguje ve vládě, jak to funguje ve státní správě, tak jste sdělili, že jste se tajně na něčem dohodli! Bůh ví na čem! Bůh ví, jak to bude teď s bojem s korupcí! Bůh ví, jak vám to pan prezident Klaus navrhl! Bůh ví, jak vám pan prezident navrhl, že se řeší otázka černých fondů v politických stranách! Možná že přišel s návrhem, který všechny strany oslovil! Možná, že se přišlo na způsob, jak se dohodnout, aby se vlk nažral a koza zůstala celá! Nic z toho nevíme a pravděpodobně nám to ani tady dnes neřeknete! Tak chápete, jaká řeč o důvěře? Jaká řeč o tom, že tady dnes řeknete argumenty, proč si myslíte, že vláda si zaslouží důvěru, když vy jste se rozhodli mlčet! To mlčení znám! Když se tady naposledy schvalovala důvěra vládě, tak pokud si vzpomínám, tak na naše vystoupení nám bylo odpovědí mlčení. Takže to, že jako koalice mlčíte, to je něco, co už tady bylo. Pokud jste obnovili tuto koalici v mlčení, pokud jste obnovili koalici netransparentnosti, neprůhlednosti toho vašeho nesrozumitelného boje s korupcí, ze které občas vypadávají kousky, že se nestačíme divit, to je podle mne málo na to, abyste dokázali něco možná ne kvůli opozici, ale kvůli veřejnosti, která na to, co se stalo, také nějak reaguje.

Takže já si myslím, že to, co se odehrálo, je v zásadě špatně a že je dneska jedno, jestli dopadne hlasování 118 nebo nevím jak. Podstatné je, jestli nějakou důvěru máte, nebo ne. A já tvrdím, že to, co se dnes stalo, a cesta, kterou jste zvolili, tak cestu k důvěře neotevírá.

Ale dovolte mi, abych tedy navzdory tomu, že jste se rozhodli možná mlčet, položil některé otázky. Jenom za sebe. To, co mne zajímá na základě toho, jak jsem o té kauze slyšel. A když předpokládám, že pan Knetig mluvil úplně z cesty, tak budu mluvit o tom, co vyplývá například z toho, co řekl pan ministr Drobil nebo pan premiér Nečas, protože ti ještě nepopřeli to, co se objevilo v médiích. A zeptám se asi na šest věcí.

Jak vysvětlíte veřejnosti, že funkce také ředitele a náměstka Státního fondu životního prostředí byla podle slov pana Drobila stranickou nominací? Nadto nominací dokonce různých zájmových stranických skupin. Ptám se, kam až sahají stranické nominace v této vládě. Proč nekončí u náměstků ministrů? Ptám se, odkdy poradci ministrů úkolují vysoké státní úředníky a jestli se tak děje také na jiných resortech a kdo za to nese odpovědnost. Ptám se, jestli za této vlády je běžné, aby nepohodlní státní úředníci, kteří nechtějí hrát podle pravidel ministerských poradců, byli uklízeni do neškodných křesel náměstků ministrů - jak podle toho, co se píše, navrhoval ministr Drobil panu Michálkovi.

Pak se samozřejmě ptám pana premiéra, proč nekonal v okamžiku, kdy byl upozorněn na podezření z korupce vysokým státním úředníkem.

A zároveň jedna věc, která mě nesmírně zajímá: my jsme byli svědky toho, jak pan ministr Drobil i pan premiér Nečas velmi skandalizovali pořizování nahrávek panem Michálkem. Pan ministr Drobil řekl, že to je něco ze světa, ve kterém on žít nechce. Ale pak mi vysvětlete, proč toto pořizování nahrávek se doporučuje v manuálu ministra vnitra. To znamená, ve veřejně prezentovaném, hájeném manuálu pana ministra se všem, kdo je konfrontován s korupcí, doporučuje pořizovat nahrávky, a pak se od stejných vysokých představitelů vlády dovídáme, že to je svět, ve kterém oni žít nechtějí! Zřejmě tedy vůbec nechcete žít ve světě pana Johna a jeho manuálu! Ale pak se tedy dohodněte, jak ten boj s korupcí chcete vést, pokud jsou mezi vámi tak hluboké rozpory!

A pak se zeptám ještě pana premiéra, jestli hovořil někdy o problémech Ministerstva životního prostředí a toho příslušného fondu s ministrem Drobilem a jaké mu eventuálně dal doporučení.

A nakonec bych se chtěl zeptat pana premiéra, aby nám něco řekl o mimorozpočtovém financování ODS údajně organizovaném Ivanem Langrem, o kterém se také mluví v nahrávkách.

To jsou mé otázky, další budou mít určitě ostatní. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Nyní se s přednostním právem hlásí o slovo premiér Petr Nečas. Prosím, pane předsedo vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, kauza, kterou se zabýváme, je bezesporu závažnou záležitostí a nikdo ji nehodlá bagatelizovat. Je také mimo vši pochybnost, že vláda a její pověst touto kauzou je poškozena, a tím je poškozena tak, že musí velmi zpytovat svědomí i všichni, kteří v této záležitosti fungují, včetně mého jména. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP