(19.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Co teď stát potřebuje nejvíce, to je policie nezávislá na politických tlacích. Obávám se, že to je jen můj sen. Obávám se, že podobně jako Topolánkova vláda od svého vzniku bude tato vláda v krátkém čase provázena úpadkem od nemorálnosti, do které se nyní propadla, k absolutnímu morálnímu marasmu.

Čunkův případ - připomínám, že se jednalo o 500 tisíc korun, 500 tisíc korun údajného úplatku, teď se jedná o pouhopouhých půl miliardy - se podařilo zakamuflovat. Sehrála v tom roli justiční mafie. Koalice nenajde sílu ke své mravní obnově. To je dnes víc než zřejmé. Bude pokušení začunkovat i tento případ se všemi důsledky, které to bude mít na důvěru veřejnosti, politiku a politiky.

Bohužel, není to jen věcí pravice a koalice. Prozíravější politici mezi námi bez rozdílu stran to musí vědět. Jedná se nejen o důvěru ve vládu jako takovou. Jedná se již o mnohem vyšší věci, které jsou pro mě důležitější než osud jedné vlády. Špatné, nebo dobré. Pravicové, nebo levicové. Skandál těchto rozměrů je již útokem na demokratický režim, na důvěru občanů v něj. Pokud si lidé začnou myslet, že je normální, že politici momentálně vládní strany a vládnoucí skupiny v ní chtějí jen a jen kořistit, je to velmi špatné pro celou politickou třídu země a bohužel i pro demokratický režim jako takový. Bojím se proto dalšího vývoje, pokud se bude takto ve vládě pokračovat.

Dámy a pánové, máme dnes rozhodnout o osudu vlády ekonomické předpojatosti, chaosu a korupce neslýchaných rozměrů. Mé stanovisko v této věci je jasné. Je v zájmu této země. Budu podle toho hlasovat. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla slova Jiřího Paroubka. Nyní je přihlášen pan poslanec Vojtěch Filip, po něm pan poslanec Miroslav Grebeníček. Pardon. Pan ministr Radek John žádal o vystoupení s přednostním právem. Má tedy slovo nyní.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Mne pobavilo, že jindy tak zkušený poslanec Paroubek podlehl dezinformacím Ivana Langera o tom, že jsem prý odkázal pana Michálka na novináře.

Pan Michálek za mnou přišel 23. září, tedy v době, kdy neměl žádné důkazy, žádnou evidenci. Měl jenom podezření, že možná, v budoucnu, po něm budou chtít jeho nadřízení nějaké nestandardní věci. Přišel s tím, že se obrátí na policii, a chtěl poradit, na koho se obrátit, což jsem nemohl udělat jako ministr vnitra, protože bych doporučováním konkrétních lidí zasahoval do vyšetřování. A chtěl poradit, protože už dal několik trestních oznámení předtím v různých jiných kauzách a ta byla odložena, jak to má celé udělat. Mluvili jsme o tom. A tady už jsme u teď už slavné - a jsem za to velmi rád - příručky o slavném protikorupčním manuálu, který si před vypuknutím aféry stahovalo 8 tis. lidí měsíčně a teď ten počet roste. Jsem za to velmi rád. (Smích z lavic ČSSD.) A v tomto protikorupčním manuálu je kapitola, která se týká whistleblowingu.

Neboli všechny příručky v zemích, kde úspěšně bojují proti korupci, říkají: Pokud chcete oznámit korupci, pokuste se získat nějaké podpůrné důkazy pro svá tvrzení, jinak budete v rovině tvrzení proti tvrzení a nic se nevyšetří. Takže já jsem panu Michálkovi radil, když je ve stadiu jenom nějakých náznaků v budoucnosti, aby se pokusil získat nějakou evidenci a potom se obrátil na policii. Nikdy jsem mu neradil, aby se obrátil na novináře. A musím vám říci, že předevčírem mi volal Janek Kroupa, můj dávný spolupracovník, a říkal: No, škoda, že jsi se na mě neobrátil. Já bych to byl vyšetřil mnohem lépe, zdokumentoval a pomohl bych policii.

Takže já jsem opravdu neradil žádného novináře panu Michálkovi (šum z lavic poslanců ČSSD), radil jsem, aby získal nějaké podpůrné důkazy a potom se obrátil na policii. A znovu opakuji: Bylo to 23. září, tedy velmi čerstvě, když pan Michálek nastoupil do funkce a měl prvotní signály, nic víc. A na pana premiéra Nečase se obrátil až o tři týdny později. Čili tolik předesílám.

A jinak, ovšem, když už mluvím, rád bych toho využil k tomu, abych tady ozřejmil pozici Věcí veřejných. Neboli korupční aféra na Státním fondu životního prostředí postavila Věci veřejné do nebývale těžké role. Jsme si plně vědomi nezbytnosti reforem pro Českou republiku a jedinečnosti mandátu 118 hlasů této koalice pro jejich naplnění. Je ovšem třeba obnovit důvěru v právní stát a Policii České republiky. Plnou důvěru voličů i koaličních partnerů v tuto vládu lze znovu naplnit pouze urychleným přijetím protikorupčních opatření, které Ministerstvo vnitra již připravilo a předložilo do vlády.

Na dnešním jednání K9 na Pražském hradě prezident Václav Klaus laskavě přijal roli garanta dohod mezi koaličními partnery a v tuto chvíli důvěřujeme, že konkrétní kroky v boji proti korupci s garantem prezidentem republiky budou podniknuty. Některé již v tomto roce, další v lednu. Rozhodně nechceme být destruktivní a podpořit návrh opozice na vyslovení nedůvěry vládě a destabilizovat Českou republiku. Dnes naši poslanci proto budou hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Ale Věci veřejné spojují důvěru vlády nikoliv s kauzou Drobil (tleskají poslanci ČSSD a KSČM), ale s naplněním protikorupčních opatření, ke kterým jsme se zavázali v programovém prohlášení. Naše důvěra je limitovaná a bude odvozena od naplňování konkrétních opatření v protikorupčním boji v dalších dnech a nejbližších týdnech. Věříme, že vážnost situace stvrzuje i pevné slovo prezidenta republiky (šum poslanců ČSSD). Pro tuto chvíli dosažený kompromis respektujeme. Znovu opakuji: Tato vláda získává od Věcí veřejných podporu odvislou od vůle řešit konkrétní protikorupční opatření v následujících dnech a týdnech, tedy podporu limitovanou. A bude záležet přesně na tom, co se bude v dalších dnech a týdnech odehrávat. Potřebuje to celý tento stát, potřebuje to tato vláda, potřebují to občané České republiky, kteří musí vidět, že proti korupci nebojujeme pouze pusou, ale konkrétními činy. (Smích s potleskem z lavic poslanců ČSSD.)

Děkuji. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan ministr Radek John. Nyní jsou zde... Pardon, abych si v tom zjednala pořádek. Žádost o čtyři faktické poznámky. Pan kolega Sobotka se hlásí s řádnou? (Souhlasí.) Nejprve faktické. Pořadí je: David Rath, Martin Pecina, pan kolega Jandák, pan kolega Paroubek. Takto jsem zaznamenala vaše přihlášky.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, pokud by to nebyla tak vážná věc, tak by se to dalo nazvat panoptikem, které tady vidíme na vlastní oči. Jednak zde přichází premiér, který chce klid na práci. Asi klid na práci s Ivanem Langerem - všechno zahladit a zamést pod koberec, zamést důkazy. A nato vystoupí ministr vnitra, který tady s vážnou tváří radí lidem, aby se každý z nich stal jakýmsi detektivem amatérem, jakýmsi Sherlockem Holmesem - když má podezření, že někdy v budoucnu, jak on říkal, možná někdo k němu přijde, kdoví jestli, s nějakou podivnou nabídkou - aby byli připraveni a špehovali každý den každého. Co kdyby náhodou možná někdo s nějakou takovou nabídkou přišel. Takže podle pana ministra vnitra se máme všichni stát národem jakýchsi amatérských fízlů a nahrávat všechno - co kdyby možná náhodou.

Dámy a pánové, za panem ministrem přišel přece vysoký státní úředník s jasným podezřením, že jeho nadřízení ho tlačí k nějakým nestandardním záležitostem. A výsledek je, že mu doporučil, ať se stane detektivem Babočkou. Neuvěřitelné! Skutečně neuvěřitelné!

Pane ministře vnitra, pokud myslíte, že vám někdo boj s korupcí ještě bude myslet vážně a věřit, tak jediné, co pro ten boj s korupcí můžete udělat, je, že odejde celá tato vláda, protože jste skutečně panoptikem! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla faktická poznámka Davida Ratha. Nyní další tři faktické. Pan poslanec Martin Pecina teď má prostor, po něm pan poslanec Jandák. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP