(14.20 hodin)

 

Poslanec Martin Pecina: Dobré odpoledne, vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové. Já bych chtěl poprosit o vyřazení z pořadu schůze bodu číslo 25. Je to návrh poslanců Peciny, Tejce a dalších, novela trestního řádu. To je zákon o korunním svědkovi, sněmovní tisk 99. Chtěl bych požádat o vyřazení z této schůze, protože víme, že vláda připravuje své materiály, a já bych chtěl, aby byly na příští schůzi nebo na dalších schůzích projednány současně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je to tedy vyřazení bodu 25, sněmovního tisku 99. Děkuji vám, pane kolego. Prosím nyní paní poslankyni Soňu Markovou.

 

Poslankyně Soňa Marková: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegové a kolegyně, dovolte mi, abych vás požádala o pevné zařazení nového bodu, a to co nejdříve, protože situace v oblasti zdravotnictví, jak tady bylo předesláno, je velmi kritická. Žádám, aby byl zařazen bod informace předsedy vlády - ne pana ministra zdravotnictví, protože toho jsme již několikrát žádali a zřejmě i na pokyn vlády této země nebylo dostatečně v této věci činěno - takže prosím o zařazení bodu "Informace předsedy vlády k současné situaci ve zdravotnictví a hlavně k návrhům řešení v souvislosti s avizovaným odchodem nemocničních lékařů".

KSČM od samého počátku vnímá akci nemocničních lékařů jako pokus o upozornění na dlouhodobě neřešené problémy českého zdravotnictví především v těch oblastech, jako je špatně nastavený systém financování, jako je plýtvání, jako je nedostatečné a nespravedlivé odměňování zdravotnických pracovníků. Mnohokrát jsme kritizovali a dokonce i vyzývali pana ministra zdravotnictví k odstoupení, pokud nechce nebo nemůže tyto problémy řešit, kritizovali jsme neschopnost a neochotu i celé vlády tuto krizovou situaci řešit a hledat přijatelný kompromis, který by neznamenal faktické ohrožení zdraví a životů pacientů. Nyní jsme ale svědky někdy nechutných mediálních manipulací, svalování odpovědnosti na lékaře a kraje místo předkládání jasných návrhů záruk a časového horizontu, spočívajících v nalezení nejenom finančních zdrojů v systému, ale také v zamezení plýtvání veřejnými penězi v takových oblastech, jako je léková politika, např. ve stanovení jasných pravidel farmaceutickým firmám, v tom, aby pan ministr konečně udělal pořádek v tom, že SÚKL neplní své povinnosti, abychom se zabývali tím, že je třeba řešit předražené zakázky a nákup zdravotnických přístrojů, odpovědné a transparentní hospodaření zdravotních pojišťoven i zdravotnických zařízení.

Pro KSČM je naprosto nepřijatelné, aby tyto dlouhodobě neřešené problémy a akce lékařů byly zneužity ve prospěch uskutečňování takových změn ve zdravotnictví, které by měly vliv na zvyšování spoluúčasti pacientů a znemožnily části občanů České republiky přístup ke kvalitní zdravotní péči. Z výše zmíněných důvodů vás prosím a žádám, abyste podpořili zařazení tohoto nového bodu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Markové. Nyní má slovo paní poslankyně Kristýna Kočí.

 

Poslankyně Kristýna Kočí: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovoluji si vám navrhnout a požádat vás o zařazení dalšího bodu s názvem "Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny", a to do bloku zpráv, návrhů a dalších bodů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni. Prosím nyní paní poslankyni Kateřinu Konečnou.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, členové vlády, dovolte mi požádat vás za prvé o to, aby po dohodě s předkladateli, panem kolegou Drobilem, Lukšou a paní kolegyní Kočí, byl zákon ve třetím čtení, sněmovní tisk 90, máme ho jako bod 75 (předsedající žádá přítomné o klid), přeřazen z tohoto pátku na příští středu 9. 2. Já jsem zpravodajkou za Sněmovnu a navrhuji to po dohodě s předkladateli.

Potom mi dovolte navrhnout za poslanecký klub KSČM dva nové body do programu naší schůze.

Prvním novým bodem by měla být "Informace ministra životního prostředí o nutných změnách v resortu životního prostředí a přípravě nové koncepce resortu". Vzhledem k tomu, že byl na začátku ledna jmenován nový ministr životního prostředí, který se nepodílel na tvorbě programového prohlášení vlády, je jistě na místě žádat od nového pana ministra, aby Poslanecké sněmovně co nejdříve představil své hlavní priority při řízení resortu. Současně bychom byli rádi, kdyby nový pan ministr seznámil Poslaneckou sněmovnu s celkovou koncepcí fungování resortu životního prostředí, zvlášť po událostech na Státním fondu životního prostředí, čímž nemyslíme jen kauzu pana Michálka, ale především nezvládnutou administraci programu Zelená úsporám. Dlouhodobé nedostatky vnímáme také v oblasti výkonu státní správy v resortu životního prostředí, v problematickém fungování organizačních složek státu a ve velmi problematickém vystupování vedení resortu ve vztahu k tzv. ekozakázce. Myslíme si, že vzhledem k tomu, že pan ministr je novým členem vlády, stálo by za to, aby Poslaneckou sněmovnu se svými představami o tom, jak si představuje fungování Ministerstva životního prostředí, seznámil.

Druhý bod, který navrhuji, je také nový, a je to "Informace vlády České republiky k poskytnutí politického azylu bývalému ministru ukrajinské vlády Bogdanu Danylyšynovi". Vláda České republiky se od počátku svého vzniku holedbá tím, že je vládou protikorupční. Jedním ze stěžejních bodů v programovém prohlášení vlády byl boj proti korupci. Vzhledem k tomu, že se jí to prozatím moc nedaří doma, mohli bychom očekávat, že alespoň na mezinárodní úrovni nebude dokazovat, že svůj takzvaný boj bere jen jako marketingové klišé. Toto však dokázala vláda České republiky, potažmo Ministerstvo vnitra, jehož ministr je ten, který nám ještě před pár měsíci sliboval, jak zatočí s korupcí, právě udělením azylu bývalému ministru hospodářství Ukrajiny, který je ve své zemi obviněn ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek.

Vzhledem k tomu, že prozatím o udělení azylu mlčí všechny dotčené orgány, nezbývá nám, než se otevřeně zeptat a chtít vysvětlení na plénu této Poslanecké sněmovny, a to především na důvody udělení azylu člověku, který je ve své zemi obviněn z korupčního jednání. Zároveň, vzhledem k tomu, že nebyla prokázána jakákoli politická souvislost s tím, že by proces proti bývalému ministrovi nebyl veden řádně - celý svět koneckonců považuje Ukrajinu za demokratickou zemi - bychom se rádi zeptali, zda vláda České republiky nepovažuje právě udělení azylu za politizaci celé této kauzy a také jaký vliv bude mít toto udělení azylu na česko-ukrajinské vztahy a vztahy s ostatními zeměmi SNS i Evropské unie.

To, že se v České republice nyní otevírají kauzy, které ukazují právě na zvýhodňování soukromých firem ve státních zakázkách, podle nás ještě není dostatečný důvod pro to, abychom toto kryli v zemích jiných. Prozatím tento případ vypadá spíše jako přátelská výpomoc spřáteleným osobám. Pokud tomu tak opravdu je, měla by mít vláda České republiky odvahu to alespoň říci na rovinu. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Konečné. Nyní je zde přihláška místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Prosím, pane kolego.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Já bych podpořil návrh bodu, který tady přednesl Vojtěch Filip, který navrhoval, abychom ve středu vyslechli zprávu premiéra Petra Nečase, která se týká způsobu, jakým bylo financováno české předsednictví v Evropské unii z úřadu předsednictva vlády. Říkám rovnou, že podpořím tento návrh bodu. Nicméně bych chtěl přesto požádat ještě o zařazení dalšího bodu, který je podstatně širší než ten, který navrhoval pan poslanec Vojtěch Filip. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP