(15.20 hodin)

 

Poslanec Jan Florián: Vážená paní předsedající, vážený pane senátore, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan senátor tady velmi podrobně vysvětlil podstatu předkládaného návrhu zákona, a proto budu ve svém vystoupení stručný.

Dovolte mi, abych shrnul několik podstatných informací, které vycházejí z předloženého senátního návrhu zákona, kterým se mění zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění. Návrh byl Poslanecké sněmovně předložen 4.  listopadu loňského roku a následně rozeslán poslancům jako sněmovní tisk 168. Jedná se o změnu zákona, jež má sjednotit termíny splatnosti plateb doplatku pojistného na všeobecné zdravotní pojištění, doplatku pojistného na důchodové pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Senátní návrh posoudila a projednala 7. prosince vláda ČR a vyslovila s tímto návrhem souhlas. Doporučuji, aby tuto předlohu projednal výbor pro zdravotnictví, a navrhuji zkrátit dobu pro jeho projednávání o 30 dní. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Prosím, pan ministr Kocourek bude mít slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych zde zastoupil pana ministra zdravotnictví Hegera, který je na jednání poradní skupiny s hejtmany o situaci ve zdravotnictví, a sdělil vám stanovisko vlády k tomuto návrhu novely zákona.

Vláda na schůzi dne 7. prosince 2010 projednala a posoudila návrh tohoto zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a vyslovila s tímto návrhem zákona souhlas. Zároveň však vláda doporučuje Poslanecké sněmovně, aby případně v rámci dalšího projednávání změnila datum účinnosti, nabytí platnosti tohoto návrhu zákona, na 1. srpna 2011, čímž by se předešlo tomu, aby v období, kdy je možné zaplatit doplatek pojistného na všeobecné zdravotní pojištění za rok 2010, byly v účinnosti dvě rozdílné právní úpravy data splatnosti tohoto doplatku. Nicméně stanovisko vlády je doporučující. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a táži se, jestli se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Prosím, pan zpravodaj.

 

Poslanec Jan Florián: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Navrhuji zkrátit dobu k projednání tohoto předkladu návrhu senátního zákona o 30 dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím obecnou rozpravu. Organizační výbor stejně jako zpravodaj navrhli přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví, takže já o tomto návrhu nechám hlasovat. Ještě zagonguji, aby mohli přijít kolegové z předsálí. Vzhledem k tomu, že nikdo nejde, tak asi můžeme začít hlasovat. (Pobavení.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání k projednání výboru pro zdravotnictví? Je někdo proti?

V hlasování pořadové číslo 115 z přihlášených 161 pro 132, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále zde zazněl návrh na zkrácení doby projednávání o 30 dní a já o tomto návrhu také nechám hlasovat. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 116 z přihlášených 161 pro 82, proti 22. Tento návrh byl přijat a já tímto končím projednávání tohoto bodu.

 

Můžeme přistoupit k projednávání bodu číslo

 

43.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 523/1992 Sb.,
o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 167/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 167/1.

Z pověření Senátu předložený návrh zákona uvede senátor Petr Pakosta. Prosím, pane senátore, můžete se ujmout slova.

 

Senátor Petr Pakosta: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, návrh, který je předložen, se týká Komory daňových poradců, a sice konkrétně její valné hromady jako jejího nejvyššího orgánu. Stávající pravidla pro valnou hromadu Komory daňových poradců říkají, že musí být na této valné hromadě přítomno buď osobně, anebo v zastoupení nejméně 50 % všech daňových poradců. Tato daňová úprava pochází z doby, kdy daňových poradců bylo několik desítek až několik set. Ovšem současný stav je takový, že daňových poradců je více než 4 tisíce a podmínka 50% účasti na valné hromadě se stává neudržitelnou. Zároveň neomezené získávání plných mocí způsobuje jisté problémy při volbě orgánů komory, případně při dalších rozhodováních valné hromady, kdy na valnou hromadu přichází několik málo osob vyzbrojených takovým počtem plných mocí, že mají na valné hromadě většinu.

Předložený návrh si klade za cíl tyto věci dát do pořádku, a to za prvé zrušit 50% kvorum a za druhé zrušit zastoupení na základě plné moci na valné hromadě jako institut, jako prostředek zastoupení daňového poradce na valné hromadě Komory daňových poradců.

Musím konstatovat, že návrh, obzvláště, co byl předložen, a tato problematika jako taková vyvolala mezi daňovými poradci značnou polemiku, kdy jedna strana trvá na tom, že její stávající síla by měla býti zachována, druhá strana zase říká, že by jednání valné hromady Komory daňových poradců mělo být více demokratické.

Konstatuji, že v současné době už existuje dohoda, jak z tohoto sporu ven, a sice shodli jsme se s prezidiem Komory daňových poradců na kompromisní variantě, kdy dojde ke zrušení 50% kvora, dojde k ponechání plných mocí s tím, že nebude možné docházet k jejich zneužívání. Plné moci tak budou mít pouze doplňkový charakter. Tento návrh ovšem není součástí toho, co leží před vámi, ale musí býti předloženo jako pozměňovací návrh v rámci projednávání v dalším legislativním procesu. Takže vás prosím v této chvíli o propuštění k dalšímu projednávání s tím, že tento návrh bude v rámci projednání ve výborech předložen.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Michal Babák.

 

Poslanec Michal Babák: Vážená paní předsedkyně, vládo, kolegové, kolegyně, pro členy komory se touto novelou ruší stávající možnost písemného pověření k zastupování na valné hromadě jiným členem a vylučuje se obecně i možnost zastupování člena komory na valné hromadě jinou osobou. S tímto návrhem se však nedá souhlasit, jelikož mnoho členů komory - dnes má přes 4 tisíce - se nemůže z vážných důvodů účastnit valné hromady, a tudíž jakkoliv ovlivnit výsledek jednání. Tato novela dále ruší povinnou přítomnost alespoň nadpoloviční většiny členů komory jako podmínku pro usnášeníschopnost valné hromady.

Dovoluji si podpořit vyjádření vlády, která se domnívá, že pokud by napříště měla postačovat k rozhodování valné hromady pouze nadpoloviční většina přítomných členů komory, mohlo by to znamenat narušení principu profesní samosprávy. Vládní vyjádření dále konstatuje špatné zdůvodnění navrhovaných změn, s čímž se lze také ztotožnit.

Vzhledem k výše uvedenému navrhuji vrátit k přepracování tento dokument. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP