(13.30 hodin)
(pokračuje Benda)

První námitka se týká skutečnosti, že jsou údajně vylučovány z okruhu možných účastníků odboje či odporu osoby, které spolupracovaly výrazným způsobem s režimem. Ano, jsou, ale pokud si přečtete § 3 odstavec 6, tak tam je jasně řečeno, že pokud příslušná činnost protirežimní, nebo jak to chceme nazvat, pro demokracii a svobodu, výrazně převyšovala činnost, která podporovala totalitní režim, pak je možné takové ocenění vydat. Myslím, že to je přesně to správné zhodnocení. Zhodnocení života celého člověka ve všech aspektech - jestli byl rok aktivním podporovatelem komunistického režimu a pak proti němu 30 nebo 40 let stál jako dejme tomu již dávno zesnulý Ladislav Lis, anebo jestli byl 20 let aktivním podporovatelem režimu, autorem mnoha publikací, ústav a všeho možného dalšího a pak možná jednou připojil svůj podpis pod nějaký dokument.

Myslím, že tohle je přesně to, co má být zhodnoceno a co bohužel nemůže být zhodnoceno slovy zákona. Ten zákon může vymezit pouze parametry a říci, bude na někom, aby posuzoval. Tady je to v prvním kole ÚSTR, posléze Ministerstvo obrany. Nepochybně vydání nebo nevydání osvědčení, a tady myslím, že je zase omyl, bude spadat do správního řízení a bude možné přezkoumat soudem a bude v posledku o tom v některých případech rozhodovat soud.

Stejně tak se to týká té tzv. teroristické činnosti, a tam jsme opět opsali zákon o druhém odboji velmi přesně, v odstavci 7 § 3, kde je přesně řečeno, že se nepovažují ti, jejichž účast na odporu byla vedena zavrženíhodnou pohnutkou nebo kteří se dopustili zvlášť zavrženíhodného jednání. Je to přesně opsáno ze zákona o druhém odboji a je to přesně ten pokus říci: Ne každý, kdo se prohlašoval za antikomunistu a vykonal cokoli, může být oceněn. Ale jenom ti, kteří to opravdu mysleli vážně a kteří konali věci, které v době a v čase, kdy byly vykonány, byly správné a spravedlivé. A teď nechci nikoho individuálně soudit, ale jenom upozorňuji na to, že tyto aspekty v zákoně obsaženy jsou.

Stejně tak bych k tomu, co říkal pan kolega Bublan - nepochybuji o tom, že 40 let komunismu nebylo černobílých. Jsem si naprosto vědom toho, že tady byly nejrůznější útvary šedi a že to je dokonce jedním z rysů totalitních režimů. Že totálně ničí a rozprostírá lidskou odpovědnost na jedné i na druhé straně. A že právě největším problémem je systém jako takový. Že není pravda, že za to můžou nějací ti hoši z politbyra, kteří tam sedí, a že to ten komunismus by myslel dobře, ale on to ten Stalin pokazil a on to ten Gottwald pokazil a on to ten Brežněv pokazil. Prostě ten systém je ve své podstatě zrůdný a zvrácený. A musí vést k takovým cílům.

Ale to, že víme, že věci nejsou černobílé, ještě neznamená, že neexistovali stateční lidé a lidé zbabělí a hluboce zbabělí. A že mezi nimi nelze hledat nějakou dělicí čáru a že ti, kteří byli opravdu stateční, nemají být oceněni. Byl bych moc rád, abychom si tohle uvědomovali, a samozřejmě budou nějaké hraniční případy, které budou složité, ale bylo tady mnoho statečných lidí a oni si tento zákon zaslouží.

Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak jsme se dostali na konec všech písemných přihlášek. V této chvíli tady nemám žádnou. Pokud se nikdo neozve, tak všichni, kteří se přihlásili do rozpravy, dostali příležitost vystoupit. Myslím si, že můžu ukončit v této chvíli rozpravu. Takže rozpravu končím a obrátím se na navrhovatele, zpravodaje, kteří mohou v této chvíli vystoupit.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, rád bych poděkoval za diskusi. Byť samozřejmě s výhradou, že pouze za některé příspěvky. Myslím, že z velké části ten pocit shrnul Marek Benda. Mně dovolte pouze na závěr, abych zopakoval to, co jsem už uvedl v úvodním slově, a to naprostou a absolutní připravenost navrhovatelů k otevřené debatě mezi prvním a druhým čtením na výborech, že jsme připraveni se bavit i o nějakém semináři, na kterém by bylo možné to téma zvednout.

Zároveň v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny dovolte, abych vyjádřil souhlas jako navrhovatel s návrhem, který tady přednesl pan poslanec Bublan, tedy prodloužením lhůty na projednání ve výborech na 90 dnů.

Děkuji pěkně za hlasy pro tento zákon.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedající. Paní a pánové, rád bych tedy provedl sněmovnu hlasováním. Předtím jen dovolte poznámku: Moje povinnost zpravodaje setrvat při projednávání tohoto návrhu zákona zvláště v počátcích projednávání byla vpravdě utrpením, ale jsem rád, že poté se rozprava posunula k věcné diskusi nad jednotlivými ustanoveními, a doufám, že tomu tak bude i při projednávání ve výborech.

V rozpravě zazněly dva návrhy. Návrh na zamítnutí a návrh na prodloužení lhůty pro projednávání na 90 dnů, po které se budeme věnovat tomuto návrhu, a samozřejmě přikázat výborům.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže se pustíme do hlasování. Pořadí je jasné. Nejdřív bychom se měli vypořádat s návrhy, které zazněly v rozpravě. Byly tuším dva. Pana poslance Grebeníčka a paní poslankyně Semelové, které navrhly zamítnout předložený návrh. A to bude naše první hlasování.

Myslím, že všichni poslanci jsou ve sněmovně, takže můžeme hlasovat. Myslím, že stanovisko navrhovatelů je jasné k návrhu zamítnutí. Víme všechno, co potřebujeme.

  

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 205, přihlášeno je 149, pro hlasovalo 30, proti 107. To znamená, že zamítnutí neprošlo.

 

Budeme pokračovat dále. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Mám tu návrh organizačního výboru přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu a bezpečnost, takže se zeptám, kdo dál se hlásí s nějakým dalším výborem, který by to měl projednat. Prosím, pan poslanec Korte.

 

Poslanec Daniel Korte: Děkuji za slovo. Navrhuji přikázání do výboru pro sociální politiku a do výboru ústavněprávního.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže nejdřív sociální politika a pak ještě výbor ústavněprávní. Prosím, ještě další návrh.

 

Poslanec Jan Klán: Dobrý den, dámy a pánové, já to ještě navrhuji rozpočtovému výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to je čtvrtý. (V sále je silný hluk.) Tak moment, prosím klid!

To jsou všechny návrhy. Takže sociální, ústavněprávní, rozpočtový. Budeme hlasovat návrhy k přikázání postupně. Doufám, že už zazněly všechny.

  

Nejdřív je tady návrh přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu a bezpečnost.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro obranu a bezpečnost, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 206. Přihlášeno je 148, pro hlasovalo 135, proti 5. Takže to bylo přikázáno výboru pro obranu a bezpečnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP