(17.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže myslím, že teď můžeme otevřít obecnou rozpravu. Mám do ní přihlášku pana poslance Jana Husáka. Takže, prosím.

 

Poslanec Jan Husák: Vážená paní předsedkyně, pane předsedající, vážená vládo, já bych hned navázal na vystoupení svých předřečníků. Chtěl bych se připojit k podpoře průchodnosti této novely do druhého čtení. Já si myslím, že je nám všem zřejmé, že s postupem času je naprosto nevyhnutelné, abychom ukončili tu mašinérii sněmovních tisků předávaných v písemné podobě i vzhledem k tomu, že opravdu dochází k velké úspoře. Tak jako v ostatních klubech se tím zabývali jednotliví poslanci, hned po zahájení tohoto volebního období jsme se s klubem TOP 09 přidali k této iniciativě paní předsedkyně a myslíme se, že vznikl návrh, který je průchozí touto Sněmovnou, a musím nesouhlasit s panem zpravodajem, že je to věc neřešitelná.

S rozvojem informačních technologií je jenom otázkou, jakým způsobem předávání tisků, předávání pozměňovacích návrhů vyřešit. Řeknu jeden příklad. Současně s touto myšlenkou předávání elektronických verzí sněmovních tisků jsme v TOP 09 hned od začátku tohoto volebního období začali vyvíjet informační systém, který vychází z dat, která jsou ve Sněmovně k dispozici, a přenáší tato data do aplikace, která má sloužit pro lepší orientaci poslanců v projednávání sněmovních tisků v celkovém legislativním procesu. Dochází tím ke značnému zkrácení reálných časů, co se týče přenosu informací pro poslance.

Proč jsme přistoupili k vývoji tohoto informačního systému? Právě proto, že jsme počítali, že je nevyhnutelné, aby předávání, nebo respektive využívání elektronických sněmovních tisků mělo v té praxi lepší průchodnost Poslaneckou sněmovnou. Tento čtvrtek jsme dohodnuti s panem předsedou komise pro práci Poslanecké sněmovny, že odprezentuji ten informační systém, který bude sloužit výhradně pro potřeby poslanců, členům této komise, a nabízíme ho jako klub TOP 09 pro využití celé Sněmovně. Tento systém funguje vlastně od podzimu minulého roku a myslíme si, že nazrál čas, kdy ho můžeme použít. Proč to říkám? Je to jen signál, že případné technické problémy, které by existovaly s předáváním sněmovních tisků a pozměňovacích návrhů, jsou věcí velice snadno řešitelnou. Prostě dnešní technikou, kterou máme k dispozici, a měli bychom ji maximálně také využívat pro svoji práci, tak tuto techniku prostě budeme nosit s sebou. Budeme ji mít k dispozici kdekoliv v této Poslanecké sněmovně. Sám to testuji, jde to velmi dobře.

Co se týče dalšího - co se týče projednávání věcí, oběhu dokumentů v Poslanecké sněmovně. Všichni jistě víte, že existuje systém, který se zkráceně nazývá ODok - v celém názvu oběh dokumentů mezi orgány státní správy a samosprávy, který rovněž znáte pod názvem eKLEP. Toto je systém, který funguje, funguje v rámci připomínkových řízení a využívají ho všechna ministerstva. Využíváme tento systém, pokud jsme se k němu přihlásili, i my poslanci. Tento systém umožňuje v rámci oběhu tisků právě předávání elektronických dokumentů. Určitě je nasnadě tento systém využít i pro práci Poslanecké sněmovny a můžeme tím dosáhnout dalšího využití něčeho, co již existuje.

Pan předseda komise mě oslovil s tím, že by bylo dobré poslat projednání tohoto tisku i do komise pro práci Poslanecké sněmovny. Já jsem si myslel, že to nebude potřeba, ale po vyjádření pana zpravodaje bych se za to přimlouval, abychom se zabývali touto otázkou co nejpodrobněji a využili všech možností Poslanecké sněmovny i toho zmíněného systému ODok k tomu, aby sněmovní tisky opravdu mohly fungovat v elektronické podobě.

Velice se přimlouvám za to, abychom propustili tento tisk do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano a do rozpravy - prosím pan poslanec Krupka je další přihlášený, další tady nemám.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane předsedající. Mně by to nedalo, abych nereagoval na vystoupení pana kolegy poslance Křečka, v této chvíli jako zpravodaje.

Já si myslím, že se nacházíme ve fázi, kdy Poslanecká sněmovna jak v minulém volebním období, tak v tomto plně podporuje program elektronizace veřejné správy, tzv. eGovernment. Myslím si, že se k tomu přihlásila nejenom koalice, ale svým hlasováním i v tuto chvíli bych řekl ten druhý bod - opoziční, protože myslím si, že tato záležitost je naprosto apolitická. Z toho pohledu vnímám i to, že pokud chceme po jednotlivých uživatelích veřejné správy určitou komunikaci, která se odehrává na bázi elektronické korespondence a dalších kroků, myslím si, že by bylo jakýmsi zpožděním z naší strany, abychom s k těmto aktům sami nepřihlásili. Mimo jiné i právě proto, že jestliže vidím notebooky na našich stolech, nám mají primárně sloužit k tomu, aby právě touto cestou se odehrávala určitá komunikace tam, kde je to možné. Rozumím, že v některých případech budou určité problémy, ale na druhé straně bychom neměli vystupovat s tím, že to nelze, ale hledat cesty, jak tyto bariéry odstranit.

V druhé fázi chci říct, že se připravují i elektronizace elektronické sbírky zákonů, elektronická legislativa, která by v konečné fázi měla umožnit i to, co mnohdy my tady řešíme naprosto polopatě na místě na základě a bázi papírové. To znamená, že příprava pozměňovacích návrhů by se mohla kvalitativně daleko lépe řešit prostřednictvím těchto médií, čili elektronické formy, a myslím si, že tím pádem by byl daleko menší počet zmetků, a teď to říkám opravdu v uvozovkách, které produkuje někdy Poslanecká sněmovna tím, že není schopna dohledat v tom chvatu hlasování a porovnávání jednotlivých pozměňovacích návrhů všechny správné návaznosti na stávající legislativu.

Já bych se velice přimlouval a souhlasím s tím, že je tady snaha propustit do druhého čtení, ale i v rámci druhého čtení hledat všechny nástroje pro to, abychom zprůchodnili tuto cestu, a naopak hledat jejich zábranu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo je dál v rozpravě? Prosím pan poslanec Lobkowicz. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, patřím zde k těm starším a velice chápu slova pana poslance Křečka. Musím říct, že elektroniku mám bohužel též trochu na svědomí, protože jsem přes 20 let vyvíjel počítače, kdysi, přesto mám určité zábrany, co se týče elektroniky. Mám doma papíry, které jsou z 19. století, a klidně je přečtu, pokud nejsou psány kurentem. Ale mám taky floppy disk doma z roku 1980 až 1990, který již nepřečtu, protože na to neexistuje čtečka.

Zkrátka vývoj je tak rychlý, že to, co šlo včera a co platilo včera, již neplatí dnes nebo nebude platit zítra. Byly floppy disky, potom přišly malé diskety 3,5 palce a dnes v počítačích už taky člověk nenajde čtečku na tyto diskety. Čili v tom vidím takový malý problém. A jak jsem říkal, papíry z 19. století člověk má a klidně si je přečte. Může se též stát, že za nějakou chvíli naše diskety, které dostáváme, resp. naše paměťové desky za pár let už taky nepřečteme, a možná si někdo bude myslet, že to byly tácky pod pivní sklenici. To se opravdu může stát. Proto je dobré si někdy nechat i ty papíry.

Přesto ale nejsem proti pokroku. Budu podporovat tento zákon, ale věřím, že najdeme nějaké řešení, které umožní, aby i naše děti nebo naše vnoučata jednou to, co jsme dneska řekli, mohly též přečíst a si zkontrolovat. Takže děkuji. (Potlesk poslanců TOP 09.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP