(12.40 hodin)
(pokračuje Huml)

A důvody, proč chci být vydán. Když mě nevydáte, a to říkal pan Gazdík správně, tak do smrti budu mít nálepku, že jsem něco možná spáchal a snažil jsem se to zastřít. Já jsem si stoprocentně jistý, že na konci celého toho procesu bude rozhodnutí soudu, které bude jednoznačné. Proto mi vůbec nedělá žádný problém vás požádat o vydání. A Sněmovna mě očistit nemůže.

To je všechno, co jsem chtěl říci. Děkuji vám za pozornost a přeji hezký víkend. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Humlovi. Ptám se na přihlášku do všeobecné rozpravy? Není-li, končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Pan poslanec Jeroným Tejc se hlásí, prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se formálně přihlásil k onomu usnesení č. 47, se kterým jsem vás seznámil, o kterém budeme hlasovat a které vám bylo rozdáno tuším včerejšího dne na vaše lavice. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím, je nějaká další přihláška do podrobné rozpravy? Není, končím tedy podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení, které nám bylo předloženo v písemné podobě. Na toto usnesení odkázal též předseda mandátového a imunitního výboru pan poslanec Jeroným Tejc.

Prosím nyní o chvilku strpení, přivolávám naše kolegy, aby se mohli všichni zúčastnit tohoto hlasování, a jakmile všichni dorazí do sálu, zahájíme hlasování.

 

Domnívám se, že už všichni přišli, a proto zahajuji hlasování pořadové číslo 186. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak jsme s ním byli seznámeni a jak nám bylo předloženo v písemné podobě. Kdo je pro návrh tohoto usnesení? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 186, přítomno 153, pro 69, proti 34. Návrh přijat nebyl.

 

Není zřejmě žádný zájem o kontrolu hlasování. Je nějaká námitka? Není. Tento návrh tedy nebyl přijat, a proto s tímto konstatováním končím projednávání bodu č. 87.

 

Dámy a pánové, jsou před námi další body. Dalším bodem je

 

92.
Zpráva o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou,
jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1.1.2010 do 30.6.2010
/sněmovní tisk 89/

Prosím, aby se slova ujala místopředsedkyně petičního výboru paní poslankyně Hana Orgoníková a tuto zprávu uvedla. (Velký hluk v jednací síni.)

Dámy a pánové, všechny žádám, abyste věnovali pozornost tomuto bodu. Všechna další jednání přeneste mimo tuto síň. Slovo má jediný člověk. Slovo bylo uděleno paní poslankyni Haně Orgoníkové.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, právo petiční patří mezi nezadatelná práva vyplývající z Listiny základních práv a svobod. (Stále velký šum v jednací síni.) Podávání petic upravuje zákon č. 85/1990 Sb., o právu petičním.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím ještě jednou zcela vážně. Kdo máte cokoliv co řešit, odejděte to řešit mimo jednací síň. Všechny žádám!

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Já chápu, že Věci veřejné jsou rozdmýchané, ale myslím si, že předchozí záležitost dopadla tak, jak se domnívám, že dopadnout měla, poněvadž já sama právě z hlediska Listiny základních práv a svobod nesouhlasím s tím, aby se zde konaly hony na čarodějnice. To je ode mě vyjádření k tomu. A já jsem hlasovala proti vydání pana poslance Humla. Prosím, zklidněte se. Právo petiční je také jedním ze základních práv lidských.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky obdržela za období od 1. 1. 2010 do 30. 6. 2010 celkem 20 petic. Musíme si uvědomit, že v květnu se konaly volby do Poslanecké sněmovny a nebyl takový prostor, ale přesto ve srovnání s předchozím pololetím došlo k nárůstu o jednu třetinu. Na 1 327 petičních arších se podepsalo 20 648 občanů a dalších 5 269 osob se připojilo k textům petic pomocí internetu.

V průběhu celého 5. volebního období projevovali občané prostřednictvím petičního práva zájem o věci veřejné. V tomto volebním období bylo dolní komoře Parlamentu adresováno celkem 276 petic s 1 010 137 podpisy. Myslím si, že to je dostatečně velké číslo, abyste vyslechli zprávu o peticích v důstojném a klidném prostředí.

Nejvýznamnější petice v 1. pololetí 2010 se vztahovaly k novele zákona o loteriích. Téměř 10 tisíc občanů podpořilo stanovisko pražských starostů. Ti namítali, že novela znemožňuje obcím zasahovat do rozhodování, kde budou výherní hrací automaty umístěny. Další petenti protestovali proti zařazení pokeru mezi hazardní hry.

Více než 5 tisíc signatářů apelovalo na Sněmovnu ve věci zachování Národního hřebčína Kladruby nad Labem včetně střediska Slatiňany.

Velmi kontroverzním tématem byla otázka eutanazie. Zhruba 3 tisíce odpůrců eutanazie se vyslovilo proti její legalizaci.

Občanské sdružení Právní poradenství a pomoc kritizovalo postup společnosti ČEZ ohledně neoprávněných odběrů elektřiny. Přes tisíc podpisů obdržela výzva za odvolání vedení ČEZu.

Petiční výbor projednává všechny petice doručené dolní komoře Parlamentu České republiky. V některých případech svolává veřejná slyšení za přímé účasti zástupců petentů. Ve spolupráci s dalšími institucemi připraví petiční výbor odpověď petentům. Petice mohou být také postoupeny ostatním výborům jako podněty pro zákonodárnou činnost. Významné petice jsou prezentovány na plénu Sněmovny a jsou podkladem pro interpelace.

Závěrem dovolte, abych navrhla usnesení, které bylo zpracováno petičním výborem: Petiční výbor schvaluje předloženou zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 1. 2010 do 30. 6. 2010, pověřuje místopředsedkyni výboru, aby zprávu předložila k informaci Poslanecké sněmovně podle zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, § 113 odst. 4, a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení... (Posl. Orgoníková se odmlčela kvůli hluku v sále. Předsedající: Pardon, promiňte. Promiňte, paní kolegyně. Prosím.)

Petiční výbor doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 1. 2010 do 30. 6. 2010 a zmocňuje místopředsedkyni výboru, aby s tímto usnesením seznámila Poslaneckou sněmovnu a předloženou zprávu odůvodnila, což jsem právě učinila.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Vás požádám, abyste na návrh usnesení odkázala potom ještě v rozpravě podrobné.

Hlásí se, prosím, někdo do všeobecné rozpravy? Nehlásí, končím všeobecnou rozpravu. Přistupuji k rozpravě podrobné. Paní poslankyni Hanu Orgoníkovou prosím, aby odkázala na usnesení, se kterým nás právě seznámila, aby v podrobné rozpravě udělala tento krok nutný z procedurálního pohledu.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Již ve všeobecné rozpravě jsem hovořila o tom, jaké navrhuji usnesení, čili schválení předložené zprávy Poslaneckou sněmovnou. Nemyslím si, že bych usnesení musela znovu číst. Jedná se o usnesení, které se dotýká peticí přijatých Poslaneckou sněmovnou v 1. pololetí roku 2010. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP