(12.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Přivolala jsem naše kolegy. Budeme tedy hlasovat o návrhu, v němž Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou a jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 1. 2010 do 30. 6. 2010.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 187. Táži se, kdo je pro to, abychom přijali toto usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové 187 přítomno 151, pro 120, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že s usnesením Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas. Končím tím projednávání bodu 92 sněmovního tisku 89.

 

Jsou před námi další body. Nejprve bod 98. Je jím

 

98.
Rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil
jiných států přes území České republiky v roce 2011
/sněmovní tisk 213/

Na základě dohody požádám, aby tento materiál přednesl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Prosím, pane ministře, abyste tak učinil.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych podal zprávu za vládu České republiky k tomuto bodu.

V souvislosti se členstvím České republiky v NATO se každoročně uskuteční velký počet přeletů a průjezdů ozbrojených sil členských států NATO, států zúčastněných v programu Partnerství pro mír a rovněž některých dalších států, s nimiž Česká republika udržuje partnerské vztahy, a to přes území České republiky. Tyto přelety a průjezdy jsou uskutečňovány nejen v rámci výcvikových aktivit, ale též v souvislosti s různými vojenskými operacemi. Úkolem České republiky je maximálně usnadnit realizaci požadavků na takové přelety a průjezdy a dostát tak svým závazkům jako člena Severoatlantické aliance.

Podle článku 43 odst. 5 písm. a) ústavního zákona 1/1993 Sb., Ústavy České republiky, rozhoduje o průjezdu ozbrojených sil jiných států přes území České republiky nebo o jejich přeletu nad územím České republiky vláda, a to konkrétně podle pravomoci, kterou má v článku 43 odst. 6 ústavy. Současně podle této úpravy je povinna o takovýchto rozhodnutích neprodleně informovat obě komory Parlamentu České republiky. S ohledem na četnost a krátké lhůty předkládání požadavků na přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes území České republiky je technicky prakticky nemožné, aby vláda rozhodovala o každém jednotlivém přeletu či průjezdu samostatně. V případě přeletů a průjezdů uskutečňovaných v souvislosti s probíhající vojenskou operací je navíc ze zahraničněpolitického hlediska nevhodné rozhodovat o přeletu či průjezdu těsně před jeho samotnou realizací. Potenciální možnost neschválení přeletu či průjezdu může u spojenců důvodně vyvolávat nejistotu a snižovat tak důvěryhodnost České republiky jako spolehlivého partnera.

Nejschůdnějším řešením problému vydávání přeletových a průjezdových povolení ve lhůtách umožňujících realizaci těchto přeletů a průjezdů v daných termínech se podle zkušeností z předchozích let jeví nejvhodnější vyslovení souhlasu vlády s přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes území České republiky, které se uskuteční v nadcházejícím kalendářním roce.

Vláda dále vyslovila souhlas s uskutečněním přeletů letadel ozbrojených sil ostatních států, tedy států mimo NATO i mimo daný výčet za předpokladu dodržení následujících zásad:

Za prvé. Diplomatický protokol Ministerstva zahraničních věcí nevysloví proti uskutečnění daného letu námitky.

Za druhé. Odbor vojenské dopravy bude mít možnost vydat pro požadovaný let pouze jednorázové přeletové, případně přistávací povolení s platností omezenou na 72 hodin a postoupí údaje potřebné k zabezpečení letu příslušným orgánům letového provozu.

Za třetí. V informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky v příslušném období zpracované na základě bodu 2 usnesení vlády ze dne 24. listopadu 2010, jde o vládní usnesení číslo 833, budou výslovně uvedeny lety, pro které bylo vydáno jednorázové povolení.

Tento podmíněný souhlas umožní uskutečňovat i lety, které by jinak nemohly být realizovány, neboť z časových a procedurálních důvodů by nemohly být do plánovaného data přeletu získán souhlas vlády, ačkoliv k jejich zamítnutí nejsou žádné objektivní důvody.

Dámy a pánové, já vám děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi Jiřímu Pospíšilovi. Sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 213/1. Prosím nyní o slovo zpravodaje tohoto výboru pana poslance Karla Černého, aby nás informoval o jednání výboru a přednesl též návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych se ujal zpravodajské zprávy ke sněmovnímu tisku číslo 213 - Rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2011. Tímto tiskem se zabýval výbor pro obranu a bezpečnost na své 10. schůzi dne 2. března 2011. Rozhodnutí vlády obsahuje přehled zemí, kterým vláda České republiky svým usnesením číslo 833 ze dne 24. listopadu 2010 vyslovila souhlas s přelety letadel a průjezdy ozbrojených sil přes území České republiky v době od 1. ledna do 31. prosince 2011.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany České republiky Ing. Michala Hrbaty, zpravodajské zprávě poslance Karla Černého a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně vzít na vědomí rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2011, sněmovní tisk 213; za druhé, pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádné přihlášky. Táži se, zda se někdo hlásí ze svého místa. Nehlásí, končím všeobecnou rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Prosím pana zpravodaje, aby odkázal na usnesení, abychom o něm mohli hlasovat.

 

Poslanec Alexander Černý: Paní předsedkyně, odkazuji na usnesení, které jsem přečetl v rozpravě obecné.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Přivolám naše kolegy.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které nám předložil výboru pro obranu a bezpečnost, a také nás s tímto usnesením seznámil pan zpravodaj, pan poslanec Karel Černý.

Zahajuji hlasování číslo 188. Táži se, kdo je pro návrh tohoto usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 188 přítomno 150, pro 99, proti 21. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končí tím projednávání bodu 98 sněmovního tisku 213. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 99. Je to

 

99.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády
České republiky se zahraničními partnery na území České republiky
i mimo ně, plánovaných v roce 2011
/sněmovní tisk 222/

Tento materiál uvede opět pan ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, paní předsedkyně. Velmi stručně uvedu tento materiál, protože jde o informaci a každý si ji mohl podrobně prostudovat.

Pouze tedy budu konstatovat, že informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky je předkládána na základě článku 43 odst. 5 písm. b) Ústavy České republiky. Tento materiál obsahuje přehled o účasti na vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně, plánovaných v roce 2011. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP