(15.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. A nyní již předávám slovo paní poslankyni Beberové-Rujbrové a prosím, aby se připravil s další interpelací pan poslanec Látka. Děkuji.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Také děkuji. Dobré odpoledne, pane premiére. Já jsem se před časem zúčastnila interpelací v britském parlamentu - nabitý sál, plné tribuny, diváci, novináři. Nad brilantními replikami ministrů všichni jásali, tleskali, bez ohledu, na kterou stranu politického spektra patřili. Já si nemyslím, že by si na nás lidé museli kupovat lístky, tak je to v britském parlamentu, ale na druhou stranu mě mrzí, když nám vyčítají prázdné lavice v době interpelací. A já se ptám, proč bychom tady měli sedět. Souhlasím s předsedkyní Sněmovny, že je to naše práce. Ano, pracovní důvody nejsou omluvou. Já jsem vás chtěla pouze požádat, tak jako už kolegové přede mnou, abyste své ministry nepřetěžoval. Vaše práce je v době interpelací zodpovídat dotazy ministrů a nepřímo i občanů. Dnes jsou prací přetíženi ministři Fuksa, Chalupa, Kalousek, Kubice, Pospíšil a Šmerda. Moc bych vás žádala, abyste se jich zeptal, jestli ta práce skutečně byla důležitější než účast na jednání Poslanecké sněmovny. Tak jako naše práce je zde sedět, je to i práce ministrů. Děkuji. (Slabý potlesk z levé části jednací síně.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Slovo předávám panu premiérovi.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, v prvé řadě bych si dovolil nesouhlasit se seznamem přetížených ministrů. Myslím, že je podstatně delší a obsahuje v sobě celý seznam členů vlády. Já jsem totiž jako fyzik přesvědčený, že v zátěži se nejlépe pozná kvalita materiálu. Takže rozhodně vaši výzvu, která je v názvu interpelace, nepřetěžujte ministry, nevyslyším, paní poslankyně prostřednictvím paní předsedající.

Musím říci, že ano, někteří ministři - a řešili jsme to tady v průběhu prvních dvou interpelací - se z pracovních důvodů omluvili. Na druhé straně ani účast opozičních poslanců teď - když bych to jenom tak odhadl: 25 přítomných z opozičních poslanců - také nesvědčí o tom, že by považovali ústní interpelace za vrchol parlamentní schůze.

Já jsem také byl osobním svědkem ústních interpelací v britské dolní sněmovně několikrát, tak jako ústních interpelací v celé řadě jiných demokratických parlamentů v rámci Evropské unie, a musím říci, že opravdu úroveň interpelací v britském parlamentu je nedostižná i z hlediska kteréhokoliv jiného parlamentu. Ale tady mohu pouze smutně konstatovat, až většina z vás, nebo těch, kteří budou sedět v této sněmovně, bude absolvovat lekce rétoriky již v rámci středoškolského nebo gymnaziálního vzdělání a potom i v průběhu vysokoškolského vzdělání a až se kvalitní mluvený projev stane součástí standardní osobní kultury nejen každého politika, ale i občana České republiky, abychom byli prostě i na té britské úrovni, pak věřím, že se i Parlament České republiky, resp. Poslanecká sněmovna, dočká těch hvězdných chvil, kdy v době ústních interpelací bude tato galerie nabitá občany, kteří budou chtít přímo slyšet. Že Česká televize na svém programu ČT24, který snad ještě v tu dobu bude existovat, bude považovat za samozřejmé, že se přenášejí přímé přenosy, a že tady skutečně bude veden rytířský a gentlemanský souboj jiskrných politických argumentů ku prospěchu politické kultury v České republice. Ale obávám se, že na to si nejenom z hlediska účasti těch občanů, ale i poslanců a ministrů ještě nějakou tu chvíli budeme muset bohužel počkat.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Paní poslankyně, máte ještě slovo.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji panu premiérovi za odpověď a dokonce i akceptuji jeho odmítnutí nepřetěžovat ministry. A modifikuji trochu svoje přání: naučte je prosím rozlišovat priority. A jestli to neumějí, tak je vyměňte. Děkuji. (Velmi slabý potlesk z levé části jednací síně.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Nevím, jestli bude chtít pan premiér ještě reagovat? Chce, tak prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, už jsem si chvíli myslel, že výzva pro předsedu vlády, aby nepřetěžoval své ministry, je výrazem sociálního cítění paní poslankyně, která je levicovou poslankyní. Ukázalo se, že nikoliv. Jsem mírně zklamán.

Musím říci, že samozřejmě stanovení si priorit v programu je věcí těchto ministrů. Já nepochybuji o tom, že tyto priority mají stanoveny zrovna tak jako drtivá většina opozičních poslanců, kteří se těchto interpelací nezúčastní.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Látka a prosím, aby se připravila paní poslankyně Semelová.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jak dál s touto vládou? Tak jsem nazval, vážený pane premiére, svou dnešní interpelaci.

Vaší vládě dnes důvěřuje jen 21 % lidí. Se současnou politickou situací je nespokojeno 72 % lidí, spokojeno však pouze 7 %. Vaše vláda svojí neúčastí při písemných i ústních interpelací jen dokazuje své pohrdání touto Poslaneckou sněmovnou. Kromě jednoznačného pohrdání názory občanů činí vaše vláda uspěchaná a především nesprávná rozhodnutí, která buď vrátí prezident, nebo zamítá Ústavní soud.

Ať již bylo příčinou proběhlé vládní krize cokoliv, způsob jejího řešení se zdá být dost podivný. Myslím si, že příště - a těch příště zažijete s touto partou, pane premiére, ještě několik - budete ve svých zásadních prohlášeních jistě opatrnější. Náhrada ministra Bárty náměstkem Šmerdou se mi zdá celkem logická. Méně logická je pak trafika pro podle vás nejslabšího ministra vlády Radka Johna za 21,5 a následně 25 mil. korun ročně. Úplně nepochopitelná se zdá náhrada ministra Johna panem Kubicem. Nebylo-li ovšem vaším záměrem udělat kozla zahradníkem. Věděl jste, jak pana Kubiceho vnímá veřejnost, věděl jste, jak na něj zareaguje opozice. Ale to byl zřejmě váš záměr. Vždy pravdomluvný pan Kubice se vám za to odvděčil a po slibu, že žádné čistky nebudou, je po týdnu ministerstvo bez náměstků.

Co s tím vším hodláte udělat, pane premiére? A máte pro nás do budoucna další podobná překvapení? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám slovo panu premiérovi.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové. Mě v prvé řadě zaujalo, že paní poslankyně Bebarová-Rujbrová nazvala svou interpelaci Nepřetěžujte své ministry s vykřičníkem, pan poslanec Látka Jak dál s touto vládou s otazníkem římská jedna. Já musím říci, že pan poslanec současně má Jak dál s touto vládou s otazníkem římská dvě. A dokonce, protože on se ptal, jaká budou překvapení, tak já teď říkám, jaká překvapení má pan poslanec Látka, dokonce Jak dál s touto vládou s otazníkem římská tři. To už je série, to je seriál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP