(15.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Bendlovi. Pan poslanec David Rath se hlásí nyní o slovo.

 

Poslanec David Rath: Tak děkuji, dámy a pánové, jenom k tomu, že bych si měl nechat nějaké útoky. Tak za prvé já neútočím, já tady čistě konstatuji a vás jsem se ptal, jestli vy jste ten zodpovědný ministr, který ty lékárničky - nesmyslné lékárničky - a jejich výměnu tady inicioval, pochopil jsem, že ano. Tedy vy nesete plnou zodpovědnost za celý ten gigantický podvod. Říkáte o dokazování, prosím, podívejte se na stránky odborné společnosti záchranných služeb a odborné společnosti anestezií a resuscitace, kde jasně k tomuto najdete stanovisko, že se jich nikdo neptal a že to je celé hloupost. Čili tady jste vy, pane exhejtmane Bendle prostřednictvím předsedající, vytahal úplně nesmyslně z kapes lidí a buzeroval je úplně zbytečně, aby si koupili nesmyslné nové lékárničky, které jsou k ničemu, kde i teď Ministerstvo zdravotnictví - všichni najednou procitli a říkají, že jak ten leták, tak ta maska, že jsou to blbosti a že bohatě stačily ty staré lékárničky. Takže děkuji, že jste se k tomu přiznal, říkal jste, že jste trochu naivní, to je vaše konstatování, to já bych si nedovolil takovýto útok na vás tady vést, ale prostě jsem rád a chci, aby veřejnost věděla, kdo je osobně zodpovědný, protože pokud z politiky nevyvodíme osobní zodpovědnost, tak se nikam nepohneme. To vždycky bude - tak někdo donutí lidi vyměnit lékárničky a koupit si je povinně, pak se řekne, bohužel byla to chyba, no kdo to udělal, já ne, já jsem byl jenom naivní, nebo prostě jsme to mysleli dobře a špatně to dopadlo... Pak zase teď stejný příběh s těmi cedulemi, které mají informovat o té městské policii, takže to jsme byli naivní předtím, když jsme je zavedli, nebo jsme naivní teď, kdy je zase rušíme po pár letech, byť ta zkušenost s nimi je spíše dobrá, a takhle bychom mohli pokračovat. Čili víte, toto neberte jako žádné útoky, to je čistě konstatování faktů a čisté upozornění na některé chyby či hrubé chyby, kterých se Ministerstvo dopravy dopustilo třeba i za vašeho řízení Ministerstva dopravy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Pavel Bém je nyní přihlášen, prosím, pane kolego.

 

Poslanec Pavel Bém: Krásné odpoledne, dámy a pánové, vážená paní předsedkyně. Já jsem se vnitřně zavázal, že při počtu přihlášených, tuším že jich bylo ještě na začátku schůze 56, při rozhodnutí této Sněmovny, že dnes budeme pracovat nejenom po 7. a po 9. hodině, ale možná, jak jsme si schválili, dokonce po 12., po půlnoci, tak jsem se zavázal, že nebudu vystupovat, ale přeci jenom, obávám se, že v této Sněmovně jsem asi nejspíše jediný odborník na oblast, kterou zde poměrně citlivě, obsáhle diskutujeme, jsem zde nikoliv jediný alkoholik, ale jediný alkoholog nebo adiktolog. A dovolím si uvést některé zde zaznělé informace na pravou míru.

Tak za prvé - asi hlavní argument, proč je dobré v zákonu o provozu na pozemních komunikacích udržet nulovou toleranci k alkoholu, je skutečnost, která se dotýká základních vzorců lidského chování a udržení jakési kontinuity. Ta kontinuita právní jistoty je něčím, co na jedné straně může garantovat jakýsi konzervativní řád, na straně druhé při případné změně, kdybychom náš zákon postavili do liberálnějšího světla a přistoupili k rozhodnutí, které platí v některých státech Evropy, a kde pan poslanec Rath má pravdu, že se zcela zjevně ukazuje, že tam, kde nějaká míra tolerance existuje, tak že není vyšší prevalence, tedy vyšší rozsah například dopravních nehod, které končí fatálně s následkem těžkého poškození na zdraví, ublížení na zdraví, případně smrti. Takže jistá odborná problematika, která naprosto jednoznačně říká, že malé množství alkoholu nutně nemusí vést ke snížení těch ovládacích schopností při řízení motorového vozidla, je pravdivá. Na druhou stranu v české kotlině návrh zákona, který by začal tolerovat jisté množství alkoholu, by vedl nepochybně s velkou pravděpodobností - než nepochybně nevím, ale s velkou pravděpodobností ke změně chování řidičů, k větší míře tolerance a k většímu rozsahu samozřejmě nejenom tedy užívání alkoholu, ale především a hlavně užívání alkoholu a zároveň řízení. Čili ta největší cena toho udržet nulovou toleranci spočívá v tom, že neděláme žádnou změnu, nevysíláme do světa žádný signál, který říká: řídit a pít je možné. To je podstatné.

Zazněla tady také z úst pana lékaře poslance Ratha, zazněla tady preventivní přednáška, osvěta, já jsem celkem rád, že záznamy z Poslanecké sněmovny se obvykle dostávají na pořad České televize v poměrně hodně pozdních nočních hodinách, že tedy s velkou pravděpodobností tuto osvětovou přednášku, pane poslanče, moc lidí neuslyší, protože ono přeci jenom při poskytování první pomoci nestačí dát jenom, nebo začít jenom s nepřímou srdeční masáží. To by nestačilo. To by asi s velkou pravděpodobností v konečném důsledku neznamenalo záchranu lidského života, ale nesmíme také zapomenout na to, že je třeba poskytnout umělé dýchání tam, kde dotyčný nedýchá. Takže prosím pěkně, kdyby náhodou se stalo, že nás budou poslouchat děti nebo dospívající nebo ti, kterým je určena prevence v tomto duchu, tak by měli vědět, že nepřímé srdeční masáže jsou ještě další klíčové parametry, které určí, jestli člověk přežije, nebo nepřežije.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Bémovi. Pan poslanec David Rath se hlásí, prosím.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já nechci, abychom od tohoto řečnického pultíku tady vedli odbornou učenou lékařskou disputaci, ale pana kolegu, jak on říkal, že je alkoholog, tak já zase jsem intenzivista a záchranář, takže vím, jaká jsou recentní doporučení řekněme společností pro poskytnutí první neodkladné lékařské péče, čili já jsem to pravda trochu zjednodušil, nicméně všichni se shodují na tom, že v podstatě poskytování toho dýchání z úst do úst nebo prostřednictvím masky je pro laika velice komplikované a často problematické i z určitých dalších příčin, takže aspoň co lze poskytnout a co odborníci dnes říkají - říkají: nebojte se poskytovat aspoň tu nepřímou srdeční masáž na těch prvních pár minut, než přijede lékařská služba, záchranná služba, tak to v mnoha případech stačí udržet toho člověka, protože to je lepší než nedělat nic, číst letáček, případně sestavovat tu resuscitační masku. Takto to bylo myšleno, čili ten message, to poselství bylo jednoznačné: nesestavujte ty složité masky, které vám vymyslel pan exministr Bendl, nestudujte ty složité návody, ale alespoň, když už nechcete dýchat také, tak poskytujte tu nepřímou srdeční masáž.

A pokud jste tedy adiktolog, tedy alkoholog, tak mě trochu mrzí, že jste se nezapojil a byť nepotvrdil nebo nevyloučil zde moji, řekněme, trochu pracovní diagnózu před časem, tedy ebriety u ministra financí Kalouska, protože zatímco, jak říkám, já jsem odborník spíše na interní choroby a na tu intenzivní medicínu, tak vy jako adiktolog jste mohl přispět k tomu, jestli zde byl skutečně zpitý pod obraz boží, jak to připadalo mně, anebo jestli to byla jen taková drobná fyzicky-psychická indispozice, která s požitím alkoholu neměla co do činění. Příště si vás budu volat na pomoc k řekněme rozlousknutí tohoto řekněme asi složitého oříšku, byť mně tak složitý zase nepřipadá, protože si myslím, že to pozná i žák základní školy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Chlad má nyní slovo.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, já jednu maličkost. Já nejsem žádný -log, já jsem celý život záchranář a musím s jedinou věcí souhlasit tady s panem doktorem Rathem, a to je, že dostatečná je masáž srdce, protože zbytkový kyslík, který je v krvi, se posunuje masáží do mozku a je to postačující na tu první pomoc. Čili jediné, s čím s vámi souhlasím, je toto. Děkuji vám.***




Přihlásit/registrovat se do ISP