(21.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Není prostě tady možné trpět schizofrenii, kdy tatáž politická strana současně týmiž ústy návrh zákona podporuje a současně ho tady za dveřmi na chodbě před novináři kritizuje. To je prostě schizofrenie na politické scéně. My už jsme tady zažili privatizaci politické scény a teď tady zažíváme schizofrenii. Já jsem zvědav, co zažijeme příště.

Nicméně lituji pana ministra Hegera. Zdá se, že je zcela obklíčen. Argumentace vládní koalice se rozpadla a já nevidím jiné rozumné řešení, než navrhnout přerušit projednávání tohoto bodu zítra do 14 hodin tak, aby si to koalice ujasnila a aby v tuhle chvíli tady jasně definovala, o co jí vlastně jde, co se pod tím zákonem skrývá a co bude nakonec výsledkem jeho projednávání. Protože jestliže není shoda v koalici na začátku tohoto procesu, tak na konci se můžeme dočkat velmi nemilých překvapení. A já bych rád měl jistotu, že víme, co v této Poslanecké sněmovně vůbec projednáváme a co má koaliční podporu a co koaliční podporu nemá. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Já jsem zaznamenala požadavek, který tady zazněl, a to požadavek na přerušení projednávání tohoto bodu do zítřka do 14. hodiny. Já tedy přivolám kolegy, počkám, až se dostaví z kuloárů a nechám o tomto návrhu hlasovat. (Předsedající gonguje.) Zdá se, že budu moci zahájit hlasování o tomto návrhu. Vidím, že ještě dobíhají kolegové z předsálí.

 

Zahájím hlasování o procedurálním návrhu na přerušení tohoto bodu do zítřka do 14. hodiny. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 99 z přihlášených 187 pro 79, proti 104. Tento návrh byl zamítnut.

 

Dále jsem měla přihlášeného do diskuse pana zpravodaje, pana poslance Šťastného. Pardon, prosím, pane poslanče. (Poslanec Rath uplatňuje přednost s faktickou poznámkou.)

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, tady jsme v přímém přenosu mohli vidět, jak to vypadá, když někdo vyjde před novináře, před veřejnost, a tam vypráví, že nesouhlasí s navýšením poplatku a se zdražením pobytu v nemocnici a rozdělením péče na standardy a nadstandardy, a pak, když je tady možnost a my dáváme časový prostor, protože přece jenom v tuto hodinu už asi není nejlepší kondice a čas na to tyto věci vyjasnit, tak když dáváme návrh získat určitý časový prostor v podstatě téměř bezvýznamný, protože je jedno, jestli se to pustí dnes, nebo zítra ve dvě hodiny, tak najednou zjistíme, že Věci veřejné prostě zase změnily názor.

Tak jak to je? Jak to je, pane předsedo Bárto prostřednictvím předsedající, jste pro, nebo proti? Platí to, co jste řekl médiím, abyste byl populární, nebo platí to, jak jste teď hlasoval, abyste jako podržel vládní koalici? Víte vy vůbec a uvědomujete si propastné rozdíly mezi tím, co na jednu stranu říkáte veřejnosti a co na druhou stranu ve skutečnosti děláte? To je skutečně doktor Jekyll a pan Hyde. Vy nevíte v danou chvíli, jestli jste momentálně doktor Jekyll, nebo pan Hyde, a střídáte to asi v půl hodinách, protože před zhruba hodinou jste dali tisku jiné prohlášení, než jak jste hlasovali teď.

Čili dámy a pánové, jenom moje vsuvka je o tom, aby veřejnost, pokud ještě má sílu toto sledovat, aby viděla, jak v podstatě rozpadlé jsou Věci veřejné, které se snaží surfovat na nějakých vlnách, ale není to prostě nic jiného než plané plácání do vody. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další se přihlásil pan poslanec Boris Šťastný, pak je s faktickou poznámkou pan poslanec Babák, pan poslanec Polčák, pan poslanec Bárta.

 

Poslanec Boris Šťastný: Byl jsem jmenován, děkuji. Dovolím si naprosto jasně reagovat. Chci upozornit, že zvýšení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici, takzvaný lůžkoden, z 60 na 100 korun dokonce v návaznosti na kvalitu lůžkových služeb je přesně stanoven v koaliční smlouvě a programovém prohlášení vlády, čili občanští demokraté na této věci trvají. Trvám na tom i já a pouze říkám to, co jsem řekl dříve, a to, co ODS řekla již dříve - že zdravotnická reforma nejsou poplatky. Zdravotnická reforma a její základní pilíř je právě definice nároku pacienta, definice standardu a nadstandardu, definice role pacienta v celém systému, změna systému zdravotního pojištění, změna role zdravotních pojišťoven a další věci. A tyto věci musí nutně provázet změny v regulačních poplatcích, které v tomto zákoně jsou víceméně kosmetické. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Teď předávám slovo panu poslanci Babákovi s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Michal Babák: Dobrý večer. Paní předsedající, dámy a pánové, já si myslím, že tady někdo někoho nechápe. Prostřednictvím paní předsedající pane předsedo Sobotko, rozhodně nejsme ve schizofrenní situaci. Vy jste nám zatím nedali možnost se tady nějakým způsobem vyjádřit. (Veselost v levé části sálu.) Zatím jsme slyšeli spoustu plácání z vaší strany, ale ke korektní diskusi ještě nedošlo. Takže jakmile nám dáte prostor, my vám určitě vysvětlíme, co zamýšlíme s tímto zákonem dělat, a zajisté za Věci veřejné i za pana poslance Bártu - my hodláme tento zákon propustit do dalšího čtení a bavit se o parametrických změnách, se kterými tam nesouhlasíme. Ale rozhodně to není schizofrenní situace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Polčák. Stahuje svoji faktickou poznámku. Tedy přihlášený je pan poslanec Bárta, poté samozřejmě s velkou radostí předám slovo panu poslanci Rathovi. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Za prvé mám potřebu zdůraznit, že jsem se řádně přihlásil do debaty, a to, že jsem přihlášen až v závěru debaty, já mám teď potřebu technicky upozornit sociální demokracii na to, že prostě samozřejmě se k té věci vyjádřím, ale holt jsem disciplinovaný a přijdu na řadu až ke konci.

Já jsem si teď vytáhl tu svoji citaci a musím říct, že já v rámci technické nebudu zneužívat toho, abych něco říkal. Já zůstanu jenom u technické, ale mám potřebu zdůraznit, že je fascinující to, že pro sociální demokracii se řídí obsah této sněmovny tím, co se objeví na jednom serveru s jedním titulkem. To je fascinující. To je o něčem úplně jiném, než o čem se tady celou dobu bavíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Rath. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, přiznám se, že tomu skutečně, ale skutečně nerozumím. Protože pan poslanec Babák tady říkal, že neměli za celý den šanci se k tomu vyjádřit. (Smích zleva.) Přitom já jsem si tedy všiml, možná asi omylem, že máte předsedu, o kterém tvrdíte, že je předsedou, který má přednostní právo, protože je místopředsedou vlády a může vystoupit kdykoliv, třeba stokrát za den, a pokud je toto pro vás tak klíčové a zásadní téma, tak bych čekal, že váš, ale pravděpodobně to není předseda, pravděpodobně je to jenom kamufláž na předsedu, protože vy říkáte, že jste neměli ani šanci se k tomu vyjádřit, tak váš domnělý předseda tady celý den sedí jak zařezaný a tváří se, že ho to nezajímá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP