(21.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Pak máte asi skutečného předsedu, pana Bártu, který se kdykoli mohl přihlásit s faktickou a přihlásil se až teď. My jsme se ho zeptali, jak to vlastně myslíte, když v médiích je něco jiného, než jak pak teď hlasujete.

Pak taky máte místopředsedkyni Sněmovny. Předpokládám, že tu nemáte jenom na okrasu, byť jistě splňuje všechny parametry okrasy, ale předpokládám, že ji máte i k něčemu jinému, že třeba je schopna také říci zásadní stanovisko vaší strany k takto klíčovým věcem, jako je zdravotnictví. A ta také celý den mlčí jako zařezaná.

A pak máte ještě možná sem tam nějakého ministra ve vládě, který kdyby cítil potřebu se k tomu problému vyjádřit, tak také může kdykoli s přednostním právem.

A vy tady říkáte, že jste neměli prostor se k tomu vyjádřit? Tak to si myslím, že je trošku legrace. Já to jako nadsázku a legraci beru, je pozdní hodina, takže prosím, máte-li k tomu své zásadní vyjádření, máte předsedkyni klubu, ta měla říct stanovisko za klub. Máte někoho, o kom říkáte, že je předseda vaší strany, ten se také mohl vyjádřit.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, vypršel váš čas. Další přihlášený s faktickou poznámkou je pan poslanec Filip a omlouvám se, že jsem jeho faktickou poznámku přehlédla před faktickou poznámkou pana poslance Ratha. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Já jsem se k faktické poznámce přihlásil po vystoupení zpravodaje. Protože pan zpravodaj nám tady poprvé sdělil, co je záměrem, a v podstatě prozradil, že celý návrh zákona je v rozporu s článkem 31 základní listiny práv a svobod. Protože říká, že změní postavení pacienta! Ale to je přeci dáno! A já opravdu nechápu, jakým způsobem tedy jednáme bez ústavní změny. Tak prosím, když na tu ústavní změnu nemáte, tak ale nepředkládejte zákon, který bude v rozporu s ústavou! (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další s faktickou pan poslanec Bárta, poté pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Bárta: Technická poznámka je ke sdělování technických otázek v rámci projednávání Sněmovny. Takže promiňte, nemám ambici se vyjadřovat k tomu, k čemu jsem se přihlásil k řádné debatě. Já jsem přesvědčen, že tady se zneužívají technické poznámky ke žvanění místo toho, aby se lidé řádně přihlásili a debatovali v rámci řádného přihlášení.

Pan poslanec Babák neřekl nic jiného, než že my jsme se, tak jak je nejenom zvyklostí, ale jak je správné a řádné a poctivé se prostě přihlásit do debaty a v rámci debaty nezneužívat technické poznámky a odprezentovat naše stanovisko. To, že na nás ještě nepřišla řada - to, že na nás ještě nepřišla řada - je celá podstata věci, kvůli které tady teď mrháme víc než půlhodiny čas daňových poplatníků, toho, že tady 200 lidí si hraje na to, jakým způsobem se dělá demokracie. Je mi stydno! (Potlesk poslanců VV.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou - vidím, že pan poslanec Tejc dává přednost panu poslanci Rathovi. Protože se mi tak hezky vlichotil dneska do přízně, tak tomu vyhovím. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: To nebyla lichotka, to bylo konstatování skutečnosti. (Smích v sále.)

Čili dámy a pánové, chtěl bych poučit předřečníka pana poslance Bártu, že tyto poznámky nejsou technické, ale faktické. Faktická znamená podle jednacího řádu, a prosím, abyste si ho přečetl, tak to znamená, že reagujete na to, co řekl některý z předřečníků. A můžete v té rozpravě reagovat na cokoli, co ten z předřečníků řekl. To je jedna věc.

Druhá věc. Znovu zdůrazňuji: Vy svůj postoj jste přece opakovaně deklarovali ve vládním prohlášení, jste stále snad vládní strana! To prohlášení člověk, kterého prohlašujete za předsedu, podepsal! Taktéž jste pro to hlasovali ve vládě. Pravděpodobně jste pro to hlasoval i vy - prostřednictvím předsedající - když jste ve vládě seděl! Tedy pro tento návrh zákona, s kterým tam přišel pan ministr Heger, jste zvedal ruku! Čili jste byl pro a vaši ministři také byli pro, takže neříkejte, že byste nemohli říct svůj postoj. Vy jste to opakovaně na několika úrovních schválili. A pokud jste změnili názor, tak dnes jste od začátku projednávání měli šanci požádat vaši předsedkyni poslaneckého klubu, aby sdělila Sněmovně, že Věci veřejné otočily a změnily svůj názor. Že už tedy nestojí za tím, co podepsaly ve vládním prohlášení, že nestojí za tím, co odhlasovaly ve vládě. Anebo jste mohli o to požádat, aby možná vystoupil váš domnělý předseda a řekl aspoň toto zásadní stanovisko. Protože podle mého soudu není možné teď, skoro v deset hodin večer, říci, že vlastně vy jste neměli prostor říct svůj názor. Ten už jste řekli i hlasováním opakovaně a závazně. Jako vládní strana.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Tejc, poté pan poslanec Chvojka, poté pan poslanec Opálka, pan poslanec Benda, pan poslanec Skokan. (Smích v sále.)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Byl bych rád, aby tady nevznikal dojem, že snad za to vyjádření mohou novináři. Já bych si dovolil citovat ještě pana poslance Bártu, a pokud to, co je zde napsáno a vyšlo to na jednom ze serverů, pokud by to pravda nebyla, očekávám, že pan poslanec Bárta tady od tohoto pultíku dementuje svá slova. Přesně zaznělo: Dokud nebude jasně řečeno, kdo a jakým způsobem definuje zdravotní nadstandard, není pro nás naprosto akceptovatelná debata o jednotlivých poplatcích, prohlásil Bárta.

Myslím, že o tom ale tento zákon je. Ten je přece o těchto poplatcích a je o tom, že se zavádějí standardy a nadstandardy. Tak jestliže není akceptovatelná debata, tak debata přece logicky předchází návrhu zákona a jeho předložení do Poslanecké sněmovny. Já bych chápal, kdyby tato zpráva byla tři měsíce stará, ale ona je stará několik minut! A myslím, že pan poslanec Bárta by tady jasně měl říct, že buď si dělá z lidí blázny, anebo si dělají blázny z lidí novináři, když píší věci, které nejsou pravda! Buď dementuje ten výrok, který tady je, anebo sám sebe usvědčuje z toho, že si dělá z veřejnosti ani ne legraci, ale dělá si z ní trhací kalendář.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Poprosila bych pány poslance, kteří se další hlásí s faktickými poznámkami, aby byli tak laskavi a drželi se projednávaného bodu, protože k tomu by faktická poznámka měla směřovat.

Prosím, slovo má nyní pan poslanec Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já nebudu mluvit k bodu, protože musím přiznat jednu slabost. Když jde pan expert, pan kolega Babák, k tomuhle pultíku, tak se vždycky mírně orosím, protože co předvede za své pojetí experta, tak z toho jsem trošku v rozpacích.

Pane Babák, jak si můžete dovolit říkat o projevech opozičních poslanců, že plácáme?

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já vás prosím, abyste se držel jednacího řádu a obracel se prostřednictvím mé osoby.

 

Poslanec Jan Chvojka: Prostřednictvím předsedající - paní předsedající, omlouvám se - jak může pan Babák říkat opozici, která tady na rozdíl od vaší strany mluví, a vy, jak říkal můj předřečník, nemluvíte a nejste schopni tady prosazovat svůj program a nějakým způsobem o něm mluvit, jak můžete říkat o opoziční straně, že plácá? Zrovna vy, člověk, který není schopen vysvětlit okolnosti své půjčky! Já myslím, že tohle není zrovna to, co byste měl používat za slovník. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Znovu prosím a slušně žádám pány poslance, aby se vyjadřovali k projednávanému bodu. Prosím, dalším přihlášeným s faktickou poznámkou je pan poslanec Opálka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, problém dodržování jednacího řádu je tady vyřešen, protože vůle většiny koaličních poslanců svým usnesením může rozhodnout o tom, že zákon neplatí.

Já vám přečtu, co je faktická poznámka: Poslanec se může přihlásit k faktické poznámce, kterou reaguje na průběh rozpravy ... přeskakuji... nelze v ní však uplatnit věcná stanoviska k projednávané otázce.

A když už jsem byl u jednacího řádu: Dnes jsme viděli, že tam předseda klubu TOP 09 předložil návrh. Paní předsedkyně Poslanecké sněmovny ho hájila, že ho předložil za 41 poslanců. Není to pravda, chyběli dva ministři poslanci za TOP 09. Bylo jich tu 39.

Není to tak dávno, při nedůvěře vládě jste obhajovali, stejně paní předsedkyně Sněmovny, vyjádření pana kolegy, který zpíval. Přitom když se podíváte do příslušného § 74 a odstavce, tak se hovoří jasně: vyvolaný poslanec se vysloví, ne vyzpívá!

Čili já jenom konstatuji: prostě jednací řád pro koalici neplatí. Vždy si prosadí svoji. Ale možná, že jednou Ústavní soud i tyto věci pojme. Děkuji. (Potlesk zleva.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP