(18.30 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Události přesáhly tolerovatelnou hranici, prohlásil v dubnu letošního roku Václav Klaus. Důvěra veřejnosti v tuto vládu, v její jednotlivé koaliční strany a vůbec v celý politický systém je tím vážně narušena, dodal prezident. Není žádných pochyb o tom, čí zájmy prosazuje Občanská demokratická strana, TOP 09 a Věci veřejné.

Pravda o podstatě uvedených politických směrů ovšem už dávno není na stránkách jejich programových dokumentů. Nelze ji hledat v heslech předvolebních slibů. Pravdu o tom, kdo jsou to různí Nečasové, Vondrové, Tluchořové, Schwarzenbergové, Kalouskové, Gazdíkové, Johnové, Bártové a Kočí, najdeme v jejich reálné každodenní politice, v metodách privatizace veřejných zájmů, v prostředcích, kterými likvidují i omezený polodemokratický sociální stát.

Ale jaká může ze zkorumpovaných a americkými volebními poradci ovlivňovaných voleb vzejít vláda? Může to být vláda kulturní, ekonomicky gramotná, která bude vládnout ne ve prospěch peněženek sponzorů a protektorů, ale ve prospěch občanů a republiky? Stěží. Proto se nedivím, že podle posledních průzkumů si nepřeje pokračování vlády Petra Nečase drtivá většina našich spoluobčanů.

Ano, Havlova a Klausova demokratura opět selhala. Na místě by tedy byla omluva. V případě Václava Havla, jak se nechal slyšet publicista Jan Čulík, by mohla znít prý následovně: Byl jsem naivní hlupák. Myslel jsem, že vedu svou zemi do svobody. Podcenil jsem a neznal jsem, co všechno a jak hluboce dokáže zpotvořit lidská přirozenost, má-li k tomu příležitost. Nevěděl jsem, že lidem jde jen o majetek a moc, aspoň těm, s nimiž jsem se setkával ve vlivných kruzích. To, co jsme z této země za dvacet let udělali, je děsné. Za to se hluboce omlouvám, nevěděl jsem, že to tak dopadne.

Dámy a pánové, v případě současné vládní koalice jde o partu zdatných pokrytců, která občanům tradičně káže vodu a sama, s prominutím, chlemstá víno. A tak je už opravdu na čase svrhnout to neuvěřitelné svinstvo, co nám tady stále ještě vládne. Ať tuto partu hlasatelů kultu sobectví a peněz konečně nahradí lidé ochotní naslouchat názorům druhých, přijmout kritiku a jednat ve prospěch České republiky a jejich občanů.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců opozice).

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím paní poslankyni Semelovou. Připraví se Pavel Kováčik.

 

Poslankyně Marta Semelová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, neuběhl ani rok, co byla ustavena vláda Petra Nečase, a už jsem svědky vládní hry, jinak se to ani nazvat nedá, škatulata hejbejte se. A nejenom to. Za tu poměrně krátkou dobu je to už podruhé, co na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny jednáme o vyslovení její nedůvěry vládě, která se od počátku svého vzniku sama tituluje přívlastky jako vláda rozpočtové odpovědnosti, vláda práva, boje proti korupci a podobně.

Po necelém roce svého působení však těmto vzletným heslům věří snad už jen samotní ministři s premiérem, případně poslanci koaličních stran, a to ještě ne všichni. Samo za sebe mluví i to, že pouze 18 % občanů se v průzkumu STEM vyjádřilo, že si myslí, že skutečně jde o vládu boje proti korupci. A další údaj z tohoto průzkumu. Opatření prosazovaná Nečasovou vládou podporuje jen 31 % lidí, z toho bezvýhradně s nimi souhlasí pouhá 2 %. Ano, slyšíte dobře. Pouhopouhá 2 % občanů této země se bezvýhradně staví za ony slavné reformy, které, aby se hrstka vysokopříjmových občanů měla lépe a lépe, mají vytáhnout peníze z kapsy těm, kteří už teď nemají na bydlení, na léky nutné vůbec k žití, na vzdělání pro své děti a tak dále.

Ale nemusíme sledovat průzkumy, abychom se dověděli, co si o těch takzvaných reformách, kompetentnosti jednotlivých ministrů, aférách, podrazech či vulgárních vyjadřováních myslí občané. Stačí mezi lidi chodit, naslouchat jejich názorům a zkušenostem, tomu, jak se jim žije. Stále většímu počtu občanů kolikrát nezbývá nic jiného, než se zadlužovat u lichvářských firem, bank či spořitelny, které využívají beznadějných situací mladých rodin, seniorů, ale i ostatních a nabízejí supervýhodné půjčky na ruku. Následuje kolotoč upomínek, soudních vymáhání a exekucí. Až sem přivádí lidi, kteří chtějí jen mít práci a žít normálním, slušným důstojným životem, tato vláda svými nezodpovědnými rozhodnutími.

Ono totiž nejde jen o ty do očí bijící skandály, které jako přihlouplou novelu na pokračování vysílají denně všechna média, přičemž jedna aféra zakrývá druhou, jak je zřejmé u nenápadně unikajícího skandálu kolem ProMoPro a ministra Vondry. Tyto aféry jen potvrzují, že vláda je složena z lidí odborně nekompetentních, nevyzrálých, opilých vlastní sebestředností a zaslepených penězi a mocí.

Postupně se stáváte, vážená vládo, v očích veřejnosti synonymem pro úplatkářské aféry, pro prorůstání korupce do nejvyšších pater, pro předem nachystané proniknutí bezpečnostní agentury a lidí s ní spojených do státní správy a politiky. Namísto zodpovědnosti a odbornosti vítězí politické ambice, byznys a snaha o privatizaci všeho, co má nějaký vliv. Chybí vám špetka sociálního cítění, zato arogance máte na rozdávání. Nezajímají vás petice občanů, protesty v ulicích, kterých den ze dne přibývá, stejně jako rozhořčení jejich účastníků.

Nezajímají vás odbory, které očividně berete jako nutné zlo. To koneckonců ukázalo i jednání tripartity, kterou byli nuceni odboráři opustit, neboť ministři odmítali jakoukoli změnu či kompromis ve vládních návrzích. A následná reakce? Ministr práce a sociálních věcí Drábek obvinil odboráře, že prý narušili sociální dialog a spolu s ministrem zdravotnictví Hegerem jejich odchod z jednání označili za zbabělý. Já osobně bych za zbabělost označila spíše postoj trojkoalice v momentě, kdy má naslouchat názorům ostatních.

A co se týče údajného narušení sociálního dialogu ze strany odborářů? Vzpomeňte si, členové trojkoalice, jak ten údajný dialog z vaší strany probíhá, a nejen při jednání tripartity. Jsme toho svědky při každém jednání Sněmovny, kdy argumenty opozice vůbec neposloucháte, jakýkoli návrh opozičních poslanců je předem odmítnut, a zahleděni výhradně do vlastních návrhů odhlasujete jako jeden muž či žena jakýkoli nesmysl. Není divu, že lidem dochází trpělivost a že se chystají mohutné protesty.

Vaší vládě totiž chybí jakýkoli náznak sebereflexe. Kosmetické změny, k nimž přistoupil premiér Nečas ve stylu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, absolutně nic neřeší a jsou výsměchem občanům této země. Jsou fraškou, za kterou by se ani Kocourkov nemusel stydět.

Pokračování vládnutí v tomto stylu je proto nemyslitelné. Pokud tato vláda zůstane u moci, budou dále pokračovat nebezpečné praktiky ohrožující bezpečnost a soukromí občanů, budou dále vítězit lži, podvody a korupce. Občané se pak mohou těšit na vládní dárky ve formě stále rostoucích poplatků u lékaře, za pobyt v nemocnicích a za léky.***




Přihlásit/registrovat se do ISP