(18.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Dneska se to reálně týká většiny společnosti. Vysokoškoláků, středoškoláků, učitelů, vědců, lékařů, zdravotních sester. To jsou všechno vaši úhlavní nepřátelé, kterým vy vymýšlíte ve své zvrácené radosti, jak jim prostě život ztrpčíte, zhoršíte. Samozřejmě, ono by to vypadalo mediálně hloupě, když ta média přese všechno vám jdou na ruku a papouškují ta klišé, jak jste vlastně vláda rozpočtové zodpovědnosti, která se projevuje tím, že budete přeborník ve státním dluhu. Vy jednou budete mít pomník, pane ministře financí prostřednictvím - vlastně vás můžu oslovovat přímo - čili pane ministře financí, vy jednou budete mít pomník jako největší zadlužovatel této země.

Čili, dámy a pánové, co skutečně většina občanů udělala tak zlého členům této vlády, že jim takto promyšleně trvale a dlouhodobě škodíte? Vy skutečně musíte nenávidět většinu lidí v naší zemi. Protože jinak si to nelze vysvětlit. Vy to samozřejmě halíte. Například toto zvýšení DPH, tedy zdražení všech komodit, o kterých se tady mluvilo, léků, bydlení, potravin, řady dalších věcí, knih, časopisů, novin, halíte do toho - přece důchodová reforma. Prosím, ale co je vaše důchodová reforma? Vaše důchodová reforma není nic jiného než lumpárna, loupež za bílého dne!

Co vy chcete udělat? Vy chcete udělat to, že lidem nabulíkujete, že když si budou pěkně spořit na stáří, u soukromých fondů nejlépe, 20, 30 let, tak že za těch 20, 30 let ty soukromé úžasné fondy, které jim určitě ty peníze zmnohonásobí, jim pak dají velký balík. A abyste vůbec někoho na to nalákali, tak jim dáte možnost takzvaně vystoupit částečně z průběžného systému, tedy platit méně. Tím, že budou platit méně do důchodového pojištění, vám tam vznikne deficit a ten deficit se vy budete snažit pokrýt touto navýšenou DPH. To je celá tato účetní operace.

Vy fakt musíte mít pocit, že vládnete národu hlupáků. Protože si myslíte, že fakt vám to někdo baští? Baští tyhle pohádky? Prosím, pane ministře financí, já moc prosím, jestli zavedete tento systém důchodového spoření, tak já moc prosím, já chci mít soukromý důchodový fond. To je ráj! Dámy a pánové, to je ten nejlepší erotický sen pro všechny finančníky. Možná se vám o tom, pane ministře, v noci zdá, že takový fond máte. Protože není nic lepšího. To je státem řízené a garantované finanční letadlo. Vy si pěkně sednete a jenom investujete velké peníze do reklamy: Zabezpeč se na své stáří! Mysli na zadní vrátka! Nebuď lehkomyslný! Samozřejmě to všechno podbarvíte úžasnými klipy spokojených důchodců, kteří v hotelu Hilton se svou o 30 let mladší partnerkou večeří, pijí dobré francouzské víno - po kterém Vít Bárta říká nesmysly, důchodce nikoliv -, protože on si to může dovolit ze svého důchodového spoření, které škudlil 30 let. Proč by si nemohl dovolit pozvat o 30 let mladší partnerku do hotelu Hilton? Takže takové reklamy pěkně natočíte, pustíte je všude a samozřejmě, bohužel to tak je, vždycky v každé společnosti se část lidí chytí. Ti lidé s naivní představou, že za těch 30 let budou moci svoji družku či manželku vyměnit za někoho o 30 let mladšího, že budou mít tolik, že si budou moci běžně chodit do hotelu Hilton na večeři a na francouzské víno, podlehnou tomu a samozřejmě poběží do těch fondů jim svěřovat své peníze, protože stát jim to umožní, stát jim o to sníží sociální pojištění a bude do jejich hlav tlouci, že je to ještě strašně výhodné. Navíc vám hraje do ruky, že většina českých občanů je skutečně zodpovědných. My skutečně žijeme v zemi, kde hodně lidí spoří, hodně lidí myslí na zadní vrátka. Konečně je to vyjádřeno tím, že úspory českých obyvatel jsou enormní. Prostě my Češi jsme takoví trochu spořílci. Čili na to samozřejmě vy taky budete hrát, že přece ti lidé budou myslet, že si to spoří jako na vkladní knížku, že jednou tam ty peníze najdou.

A teď k tomu snu. Takže soukromý fond udělá pár takovýhle úžasných reklam a pak už jen 30 let melete palci. Padají vám peníze - to je mlýn na peníze. Padají vám takhle peníze každý rok, každý měsíc, vy utrácíte v podstatě výhradně jenom za reklamu, která vám žene další a další klienty. A co se za těch 30 let stane?

Dámy a pánové, zvlášť pravice by se měla povinně chodit dívat do kina film Wall Street 2. A měli byste ho vidět dvakrát, třikrát, čtyřikrát. Protože pak možná pochopíte, o čem je finanční sektor, o čem jsou fondy, o čem jsou investiční fondy a o čem třeba byly americké důchodové fondy. Co? No tak investujete, samozřejmě jako ten fond investujete, peníze těch střadatelů. A samozřejmě investujete do finančních bublin. A nedělejme si iluze. Tím, že byla jedna finanční bublina obrovská, která skoro zlikvidovala světovou ekonomiku, a kdo ji zachránil? Samozřejmě americká vláda. Co udělala americká vláda? Vytiskla peníze, narvala do soukromých bank stovky miliard. Bublina maličko splaskla a už zase roste. Banky, investiční fondy opět zase kupují pochybné a další různé dluhopisy a bondy a nevím co všechno, které nejsou kryty ničím. Jsou kryty možná sladkými sny, jako jsou kryty těmi sny důchodové fondy, které tady chcete založit.

Čili co s velkou pravděpodobností nastane za těch 20 let? Důchodce, který si takto spořil, nebude čekat žádná růžová budoucnost. Prostě dopadne jako mnoho důchodců ve Spojených státech. Fondy, kterým svěřoval své peníze, prostě dopadnou špatně. A co se jim řekne? Pokrčí se rameny a řekne se: Sorry, nevyšel nám podnikatelský záměr. Mysleli jsme to dobře, investovali jsme obezřetně - co my za to můžeme, že to byla bublina, která splaskla? Bohužel, sorry. Peníze nejsou, došly. V horším případě pak nenastane nic, v lepším případě příští vláda České republiky, která tady bude za těch 20, 30 let, se zachová stejně jako ta americká vláda. To znamená, pokrčí rameny, řekne, co nám zbývá, přece ty lidi nenecháme umřít hlady, tak to nějak zachráníme.

A tenhle příběh není pohádka. Pane ministře financí, jestli to nevíte při vašem vzdělání chemika, tak si to aspoň někde přečtěte, jak dopadaly americké důchodové fondy ještě před pár měsíci. Nebo jste takový ignorant, že vás to nezajímá? Nebo si myslíte, že tohle se nás netýká? Že my jsme lepší než Američani a budeme mít lepší důchodové fondy a chytřejší správce důchodových fondů a chytřejší bankéře, kteří se o peníze budou starat? Já vám řeknu, jaká je pravda: budeme mít v lepším případě alespoň stejné - to znamená mizerné. Respektive, oni nejsou mizerní, oni jsou chytří pro sebe. Čistě pro sebe a myslí jen na sebe. Samozřejmě v té reklamě se tváří stejně, jako se tváříte vy, že myslíte na blaho lidí od rána do večera. Jediné, na co myslíte, je vaše vlastní kapsa. Váš vlastní prospěch. Nic jiného vás nezajímá! Vy prostě se chováte, že tu zemi chcete vyždímat jak citron a pak hodit do koše! A je vám úplně jedno, že v tom koši s tím zůstane většina lidí. Vy si půjdete klidně o dům dál se svým panem Šťávou... pít někam šťávu, protože už abstinujete. Prý... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP