(11.40 hodin)
(pokračuje Šmerda)

Úprava přepravy nebezpečných věcí obsažená v této dohodě je v souladu s mezinárodním právem, závazky z mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána, i s příslušnými unijními předpisy. Text dohody má úzký vztah k dalším úmluvám v oblasti přepravy nebezpečných věcí, a to například k Řádu pro mezinárodní železniční přepravu nebezpečných věcí nebo například k Úmluvě o mezinárodní železniční přepravě a rovněž tak evropské dohodě o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí, jejíž smluvní stranou Česká republika již je.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zpravodajem zahraničního výboru je pan poslanec Jaroslav Foldyna, je omluven. Zastoupí jej ve druhém čtení pan poslanec Jan Hamáček. Prosím tedy, aby nás seznámil s usnesením výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 308/1.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Paní a pánové, zahraniční výbor tento tisk projednal na 11. schůzi 18. května a přijal následující usnesení, které říká, že po odůvodnění náměstka ministra dopravy Ing. Tomana, zpravodajské zprávě poslance Foldyny a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení, ve kterém Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Evropské dohody o mezinárodní přepravě nebezpečných věcí po vnitrozemských vodních cestách a jejích předpisů.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Otvírám rozpravu. Prosím pana poslance Hamáčka, aby v rozpravě ještě odkázal na toto usnesení.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji a odkazuji na usnesení, které jsem přečetl a které vám bylo rovněž rozdáno jako sněmovní tisk.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do této rozpravy. Nehlásí se nikdo, proto ji končím.

 

Budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem, tedy: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Evropské dohody o mezinárodní přepravě nebezpečných věcí po vnitrozemských vodních cestách a jejích Předpisů."

Zahajuji hlasování číslo 185. Táži se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti?

V hlasování číslo 185 přítomno 159, pro 108, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme projednali bod 64, sněmovní tisk 308. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji a budeme se věnovat dalšímu bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu 115, což je

 

115.
Návrh Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání

K tomuto bodu nám bylo rozdáno usnesení organizačního výboru číslo 147 ze dne 15. června tohoto roku. Prosím místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Vlastu Parkanovou, aby z pověření organizačního výboru tento návrh uvedla.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Kolegyně a kolegové, podvýbor pro udělování nebo propůjčování státních vyznamenání se scházel od podzimu v pravidelných setkáních. Tento podvýbor je složen ze všech zástupců všech poslaneckých klubů a takto vždy jednal. Průběžně se zabýval návrhy, které přicházely ať už od občanů -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, paní místopředsedkyně. Já žádám o klid v Poslanecké sněmovně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Průběžně se tedy zabýval jak návrhy, které přicházely od občanů, tak návrhů, které poslanci předkládali sami. Na svém závěrečném zasedání před podáním usnesení do organizačního výboru se výbor jednomyslně shodl na návrhu, který máte uvedený v tisku 147.

Musím říci, že jednání tohoto podvýboru probíhalo velmi konsenzuálně, zcela výjimečně se o návrzích hlasovalo a v těch případech, kdy bylo hlasováno, hlasování bylo jednomyslné. V tomto smyslu bych tedy chtěla všem kolegům z tohoto podvýboru poděkovat. Následně návrh podvýboru projednal organizační výbor a výsledkem je návrh, který máte na svých lavicích. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní místopředsedkyni Parkanové. Zahajuji všeobecnou rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku. Ptám se tedy, zda se někdo, některá z kolegyň či některý z kolegů hlásí. Nehlásí se nikdo, končím všeobecnou rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Opět vás vyzývám, abyste se přihlásili, pokud máte nějaký návrh. Není tomu tak, končím také podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení.

Paní kolegyně Parkanová ještě jednou.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Paní předsedkyně, já bych doporučovala, pokud Sněmovna nebude chtít jinak, abychom hlasovali po blocích, po části 1, 2 a 3, každou část samostatně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vzhledem k tomu, že nebyly žádné návrhy, já bych si myslela, že bychom mohli i hlasovat kompletně o tom celém návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, ale bude to nový postup, ale pokud s ním Sněmovna bude souhlasit...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pokud není námitka, navrhuji, abychom hlasovali o celém návrhu usnesení jedním hlasováním. Námitku žádnou proti tomuto postupu nevidím

 

Zahajuji tedy hlasování číslo 186 a táži se, kdo souhlasí s navrženým usnesením, tak jak jej máme k dispozici v písemné podobě. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 186 přítomno 160, pro 94, proti nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Tím jsme projednali bod 115. Děkuji paní místopředsedkyni Parkanové a můžeme se věnovat dalšímu bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu 116. Je to

 

116.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
předchozího souhlasu podle § 109i písm. f) zákona č. 90/1995 Sb.,
o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů,
a § 119k písm. d) zákona č. 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu,
ve znění pozdějších předpisů, návrh Nařízení Rady o elektronickém
zveřejňování Úředního věstníku Evropské unie
/sněmovní tisk 385-E/

Vláda předložila návrh na vyslovení předchozího souhlasu Sněmovny podle § 109i písm. f) jednacího řádu Poslanecké sněmovny bez zbytečného odkladu, aby umožnila jeho včasné projednání. Tento návrh uvede ministr vnitra Jan Kubice. Prosím, pane ministře, o vaše slovo.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, na programu dnešní schůze byl zařazen návrh Nařízení rady o elektronickém zveřejňování Úředního věstníku Evropské unie a žádost vlády o vyslovení předchozího souhlasu s návrhem Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky. Návrh předkládá vláda České republiky, která mě pověřila jeho projednáním v Parlamentu České republiky.

Evropská unie tímto návrhem reaguje na neustále se zvyšující složitost práva Evropské unie a jeho časté změny. Tato situace vyžaduje, aby se občané mohli s právem Evropské unie seznamovat neustále bezplatně a v systému, který zprostředkuje související informace a usnadní pochopení obsahu právních předpisů. Stávající listinná podoba Úředního věstníku Evropské unie, ve kterém jsou právní předpisy EU v současnosti vyhlašovány, tyto požadavky nesplňuje. Evropská unie proto navrhuje přechod k vyhlašování Úředního věstníku Evropské unie v právně závazné elektronické podobě a prostřednictvím moderního právního informačního systému Evropské unie EUR-Lex. Nahlížení do elektronické podoby i používání systému EUR-Lex bude bezplatné a elektronická podoba bude přístupná i pro osoby se zdravotním postižením. Autentičnost elektronických dokumentů obsahujících elektronickou podobu Úředního věstníku Evropské unie bude chránit zaručený elektronický podpis, díky kterému si bude každý občan na stránkách systému EUR-Lex moci ověřit, že dokument je skutečně závaznou elektronickou verzí věstníku a že nebyl nějak pozměněn.

Úřední věstník Evropské unie nebude nadále vyhlašován v právně závazné listinné podobě, která bude dostupná pouze jako informativní text zasílaný na objednávku od publikačního úřadu. Důvodem je minimální zájem o listinnou podobu ze strany občanů a administrativní a ekologické náklady s její přípravou a distribucí spojené, dvojí závazná podoba Úředního věstníku Evropské unie. Elektronická listina by navíc přinesla riziko vzniku textových odchylek mezi oběma verzemi a snižovala by tak jistotu občana ohledně toho, co je v daném okamžiku platným právem. Jedinou výjimku, pro kterou bude moci být listinná podoba Úředního věstníku Evropské unie právně závazná, představuje závažný výpadek v systému EUR-Lex. V takovém případě umožňuje nařízení přechodně vyhlašovat Úřední věstník Evropské unie v právně závazné listinné podobě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP