(14.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Zajímavé je taky, většinou aspoň vláda si hraje na to, když lidem něco zdražuje, že jim jakoby za to něco dává, nějakou jinou lepší kvalitu. Tady tato vláda Petra Nečase si ani na nic nehraje ani nic nepředstírá. Prostě přichází a říká: Paciente, zaplatíš místo 60 korun stovku, bez pardonu, a nedostaneš za to nic navíc, nic lepšího, žádnou lepší stravu, žádné lepší služby. Prostě máš jenom zaplatit a mlč.

Zvláštní přístup. Já myslím, že je dobře, aby toto lidé věděli, protože pravděpodobně poslanci vládní koalice jsou skálopevně přesvědčeni, že z těch 60 na 100 korun to zachrání české zdravotnictví. Můžu vás ubezpečit a rád se s vámi všemi vsadím, s panem ministrem Kalouskem třeba o jeho byt, jestli se nebojí se vsadit, že to zdravotnictví nepomůže. On bude samozřejmě zbaběle mlčet, protože v žádném případě nebude riskovat ztrátu svého bytu na Petřinách v sázce, protože dobře ví, že zvýšení ze 60 korun na 100 korun problémy českého zdravotnictví prostě nevyřeší. A nezlepší situaci českého zdravotnictví ani o tisícinu milimetru. Ani o tisícinu milimetru. To vědí všichni. Ví to pan ministr Heger, ví to pan premiér, ví to pan ministr financí, ví to pan Schwarzenberg. Všichni to vědí. Ale přesto pro to budete hlasovat. Když se ptáme proč, prostě proto. Prostě pro to zvednete ruku, aby lidi platili víc.

Takže to je jedna věc. Je nepříjemná, je zatěžující. Lidem, kteří to budou muset platit, to samozřejmě sníží životní standard, protože o to přijdou jejich rodinné rozpočty. Ale není to samozřejmě ta věc nejklíčovější, byť se stala jakýmsi symbolem, nálepkou, známkou té reformy současné Nečasovy vlády. Tak jak pro vládu Mirka Topolánka byly nálepkou všechny poplatky, tak teď tento hospitalizační poplatek, jeho zdražení je v podstatě jasným signálem toho, oč v reformě jde, tedy - paciente, plať víc. Zaplať víc a nedostaneš za to nic! Téhle vládě jsi totiž úplně jedno. Téhle vládě je úplně jedno, jestli budeš mít problémy, jestli na tebe pošlou exekutory. Pány ze současné vlády to nezajímá. Nemáš na to? Skonči klidně pod mostem. Nám, tedy vládě, je to přece jedno. To je přístup současné vládní koalice.

Dobře, každý máme nějaký pohled na svět a vám to asi připadá jako správné, dobré a chvályhodné. Doufám, že někteří z vás budou konfrontováni sami s těmito svými výmysly v situaci, až se dostanete do nějakých nesnází. Pak si možná na tato slova vzpomenete. Bohužel pozdě.

Co je ještě nebezpečnější, je část, kdy začínáme rozdělovat péči na péči málo nákladnou a ekonomicky náročnou. To jsou slova z této vládní novely. Já bych tedy čekal, že tam najdeme dělení zdravotní péče na účinnou podle poznatků vědy a na tu, která ty důkazy nemá. Takové dělení já bych přivítal. To by bylo dobře, kdyby se takové dělení někde objevilo a našlo řekněme oporu v zákoně, tedy péče, pro kterou lékaři a vědci mají důkazy, že pomáhá, prodlužuje život, zachraňuje život, zásadně mění perspektivu pacientů, kvalitu života pacientů. Samozřejmě to bych v návrhu zákona uvítal. Já jsem to tam nikde takto stanoveno a popsáno prostě neviděl. A pak samozřejmě péči, kde takovéto důkazy chybějí, nejsou, lékaři je nemohou předložit, vědci je nemohou dát na stůl. To jsou věci, které také existují. A tam je samozřejmě na diskusi, co s nimi. Jestli je má veřejné pojištění hradit, má je hradit ve všech případech, má je hradit ve 100 %. To je naprosto legitimní a správná debata. To ovšem v tom zákoně také nenajdeme. Tam najdeme, když to zjednoduším, péče laciná pro těch 10 mil. obyvatel - a pak ta péče ekonomicky náročná, jak jste tam, pane ministře, napsal, péče ekonomicky náročná, na kterou si pacient má doplatit.

A dneska už přesně dochází na to, co jsem tady říkal při tom minulém projednávání. Třeba příklad s endoprotézou. Když si otevřete Mladou frontu, tak tam je přesně popsáno to, před čím jsem tady před několika měsíci varoval při projednávání tohoto zákona. Pan ministr říkal, že se to určitě této věci týkat nebude. Ejhle, už je o tom diskutováno! Už najednou jsou na stole vážně míněné návrhy, kde se říká: Pojištění bude hradit jen endoprotézu do 50 tis. Dobře, tak buď jsme v situaci, kdy všechny dražší endoprotézy nad 50 tis. jsou v podstatě k ničemu, resp. jsou úplně srovnatelné s těmi levnějšími, ale stojí dvojnásobek. Pak se ptám, proč je tedy páni docenti, profesoři, aplikují, indikují, doporučují u některých svých pacientů a jasně říkají, že u nich mají význam, mají smysl. Pak všichni tedy podle ministerstva asi lžou. Vymýšlejí si, tahají nás za nos a zbytečně pacientovi dají třeba endoprotézu za 110 tis., když to nemá žádný význam, když to nemá žádnou vyšší kvalitu. A nebo je to tak, jak jsem tady říkal a jak říkají mnozí ortopedi. Říkají: Jistěže jsou mezi těmi endoprotézami rozdíly - v životnosti, v kvalitě pohybů atd. Nejsem ortoped, jsem internista, takže v tomto mohu dávat informace jen relativně omezené a zprostředkované. Nicméně samozřejmě pokud se dostane na sál nějaký šestnácti- sedmnácti- osmnáctiletý hoch nebo děvče po nějakém vážném úrazu, tak podstatná část ortopedů sahá po těch nejdražších endoprotézách právě proto, že těmto mladým aktivním lidem chtějí dát to, co jim vydrží co nejdéle, aby nemuseli za pár let na reoperaci, aby to jejich tělo přijalo co nejlépe, aby jim to umožnilo co největší rozsah pohybů odpovídající téměř normálnímu kloubu. Samozřejmě že tato endoprotéza stojí nějakých třeba 100 až 120 tis. a nemá význam ji implantovat třeba u 70letého člověka, který neběhá, nejezdí na kole, neplave, nehraje fotbal, nelyžuje. Ale samozřejmě u těch mladších a aktivních odborníci-ortopedové, tvrdí, že to má svůj význam a že to, že indikují tyto drahé, ale velmi sofistikované endoprotézy, výrazně vylepší kvalitu života těch mladých lidí.

A teď mi řekněte, co nastane poté, co schválíme definitivně - tedy vy schválíte, ne my. Tady bych - zase novináři napíší: poslanci schválili. Ne poslanci, vládní koalice schválila, to je sakra rozdíl. Ještě tady nemáte 100 % hlasů v Poslanecké sněmovně. Až je budete mít, tak novináři zase můžou chytře psát, že poslanci schválili. Do té doby, dokud tady nebudete mít 100 %, tak to schválila vládní koalice.

Tedy vy tady proválcujete a protlačíte situaci, kdy jakýkoli mladší člověk, který bude potřebovat dražší náhradu kolenního nebo kyčelního kloubu, si bude muset platit. A platit nemalé finanční částky - desítky tisíc. Já už vidím, jak budou lékaři sdělovat rodinám: Milá rodino, váš osmnácti- sedmnácti- šestnáctiletý syn nebo dcera musí zaplatit 50 - 60 tis. po třeba vážné autonehodě. Já jsem zvědav, kde ty rodiny na to vezmou. To vám samozřejmě je taky fuk. Vám totiž o lidi a o jejich osudy vůbec nejde. Vy reformujete svoje představy, často scestné, často mylné. Reformujete nějaké inertní prostředí, kde nejsou jednotliví lidé a jednotlivé osudy, protože ty vás vlastně nezajímají, ty vás vlastně zdržují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP