(15.50 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Je navíc objektivním faktem, že na žádost ministrů za Věci veřejné byl změněn výpočet loterijní daně tak, že snižuje ministrem financí navržené inkaso. V rámci koaličního kompromisu vláda tomuto požadavku vyhověla a tento aritmetický výpočet mohu kdykoli dokázat.

Vláda jednohlasně a jednomyslně schválila novelu zákona o dani z příjmu všemi hlasy ministrů za Věci veřejné. Je mi velmi líto. Teď to musím říct nejen jako ministr financí, ale jako první místopředseda koaliční strany TOP 09. Koaliční stanovisko u vládního návrhu formulují ministři ve vládě, nikoli řadový poslanec v Poslanecké sněmovně. Nicméně názory pana poslance Novotného respektuji, jakkoli s nimi nesouhlasím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je přihlášen poslanec Michal Babák.

 

Poslanec Michal Babák: Dobrý den, dámy a pánové. Chci jen poupravit prostřednictvím předsedající pana ministra financí. Ano, naši ministři částečně snížili odvod té obratové daně, nicméně celkově je potřeba to vnímat tak, že na vládě to nastavili tak, že budou odvody minimálně 20 %. To znamená u kasin zvyšují z 10 na 20 %, u číselných her možná v tuto chvíli se zdá, že snižují, nicméně ten odvod může být po vyjednání klidně 30 až 40 %, protože pan ministr pravděpodobně chyběl na vládě, nicméně tam se hovoří o minimálním odvodu 20 %. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní ještě pan poslanec Josef Novotný starší.

 

Poslanec Josef Novotný st.: Nebudu se vyjadřovat k zmatkům, které byly ve vládě, když tam nebyl přítomný ministr financí. Byl tam nějaký náhradník, když TOP 09 trucovala a neúčastnila se. Přitom byly předkládány tyto normy. Hledal si pseudoproblém pana Bátoru.

Chci říci, že tak jak jsem se díval na vládní návrh, tak je tam jedna věc, která je šíleně nemravná. Představte si, že limitace správních poplatků, o které jsem mluvil, v tom návrhu je nadále. To považuji za naprostou neuvěřitelnost.

Nicméně si myslím, mluvil jsem o tom před chvílí, že je potřeba samozřejmě posoudit u jednotlivých loterií jejich nebezpečnost a jejich výnosovost. Bude tam velká diferenciace, která je potřeba samozřejmě dohodnout. Ale prosím vás, k tomu potřebujeme podklady. My jsme je nedostali. Doteď jsme nedostali podklady pro přípravu rozhodnutí vlády. Je tam jedna věta, že to bude nastaveno tak nějak na současné zdanění. Tato jedna věta nám vůbec neumožňuje posoudit, jak nová daňová úprava dopadne a jestli to bude dokonce nebo nebude opět méně.

Zatím to bylo 17 novel loterijního zákona. Vždycky z poslanecké kuchyně. A bylo to 17 : 0 ve prospěch hazardu. Já doufám, že 18. norma neprojde a ta 19. norma, tzn. nová forma zdanění, bude konečně už ve prospěch společnosti, a doufám, že ministr financí na dopis, který dostal od místopředsedkyně vlády Karoliny Peake, bude reagovat a urychleně dodá podklady, ze kterých vycházel při jeho návrhu na stanovení 10, 20 a 50 pro jednotlivé hry.

O tomto je potřeba diskutovat. Ale o čem se nemůžeme bavit, je, že zdanění musí být skutečně 10 miliard, jinak jsme směšní. Mluvím zejména k vládní koalici. My řežeme do živého, DPH, všechny sociální škrty, a my hazard necháváme rok a půl být. Hazard je podnikání, které profituje na krizi. Ministr Kalousek řekl, že v době krize je potřeba zdanit víc obory, kterých se krize nedotkne. Hazard ukazuje, že se ho nedotkne. A k čemu dochází? Z osmi miliard jsme na šesti. Je to úplně opačně. Prosím vás, probuďte se. Probuďte se, nebo budeme úplně směšní.

A já, pokud tam nebude premiérem garantované zapojení peněz z vyššího hazardu do rozpočtu příštího roku, rozpočet na příští rok jako koaliční poslanec nepodpořím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Hlásí se někdo další do rozpravy? Pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Myslím, že mluvíme o jiných tématech než o tom, o kterém teď hlasujeme. Jen opravdu stručnou poznámku.

Ne že by mi váš zápal nebyl sympatický, pane poslanče, ale skutečně jste si to měl vyřídit se svými ministry. Jejich vystupování ve vládě nekopíruje vaše názory. Existuje o tom zvukový záznam. Byť tam byl můj náměstek, přesně mě informoval o tom, jak to probíhalo, a zvukový záznam z vlády existuje. Pan poslanec Babák ho nepřevypráví. To byla opravdu bezzubá snaha. (Smích, potlesk.)

Druhá věc. Mně neumožňuje do návrhu státního rozpočtu zařadit jakýkoli příjem, který nemá legislativní podklad. Rozpočet musí být sestaven na řádu platné legislativy. Nicméně spolu s vámi, pane poslanče, se budu usilovně snažit, aby to od 1. 1. 2012 skutečně platilo. Je to mým zájem a o tuto částku v příštím roce bude snížen deficit, což je samozřejmě také prospěšné.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Vít Bárta se hlásí. Pan poslanec Pavel Kováčik s faktickou. Faktická poznámka nejprve, promiňte pane poslanče Bárto, nyní faktická poznámka pana poslance Kováčika.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, paní předsedkyně. Myslím si, že je nedůstojné této sněmovní síně, abychom sledovali potvrzení onoho zlatého pravidla stupně nepřátelství. To znáte. Nepřítel - úhlavní nepřítel - koaliční partner.

Chci říci, že pokud jsou nějaké nevyřízené vztahy ve vládní koalici, abyste s nimi nezdržovali jednání Poslanecké sněmovny. Ráno na poradě jsme se dohodli, že by eventuálně dnešní den byl posledním jednacím dnem těchto dvou běžících schůzí, a proto dávám námět. Nestálo by za to svolat si na tyto hádky K9 a teď už hlasovat? Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan poslanec Vít Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já musím říci, že se stále jako nováček učím, jak to v politice má být. Uznávám, že zvenku je atmosféra trochu jiná než zevnitř. Přesto z jedné strany jsem mnohokráte říkal, že má opozice pravdu v tom, že je zapotřebí o všech návrzích řádně a s pokorou vést debatu, hlasovat o nich, jednat, a teď z opozičních lavic slyším o tom, že místo toho, abychom se tady o tom bavili, aby proběhla řádná diskuse, tak že tady tím nemáme zdržovat a že si to máme vyřídit na K9.

Mě velmi mrzí a souhlasím v tomto směru s opozicí, že toto je velmi citlivé téma, dotýkající se fungování koalice. A samozřejmě mě velmi mrzí, že toto téma je předmětem debaty, kde dochází k určité koaliční disharmonii. Nicméně je zapotřebí připomenout právě to, že Farského novela - pardon, pane poslanče, že tomu tak říkám - je novela, která byla prohlasována právě za účasti hlasů sociální demokracie, komunistů a opozice. Právě bez Věcí veřejných. Jinými slovy řečeno, o to více je správné napříč Poslaneckou sněmovnou o tomto tématu hovořit.

Nicméně já za poslanecký klub Věcí veřejných mám potřebu říci, že není naší ambicí tady vytvářet větší koaliční disharmonii, než je nezbytně nutné, ale s ohledem na řadu věcí, které se měly podle koaličních dohod stát, a přesto visí určité otazníčky nad tím, jestli se tak stane, nebo nestane, viz mezigenerační solidarita v důchodové reformě a podobné věci, tak právě proto se klub Věcí veřejných domnívá, že je správnou naopak koaliční - nebojím se říci jistotou, nebo chcete-li pojistkou, určitou velmi výhodnou hygienickou pojistkou to, jaksi poslat Farského novelu v tuto chvíli k ledu, právě s tím, aby byl vytvořen dostatečný prostor a motivace k tomu, aby byla přijata nová právní úprava.

A pokud tuto ne zrovna veselou debatu sledují televizní diváci a veřejnost na balkoně, tak obzvláště zde doporučuji sledovat individuální hlasování napříč Poslaneckou sněmovnou.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP