(9.40 hodin)
(pokračuje Dobeš)

Kolegyně Drastichová tady říkala - ministerstvo, které chystá další kroky, kdy státní maturitu zjednodušuje, odbyrokratizovává. Já tady chci říct, že až vyprší smlouvy uzavřené mými předchůdci za tři roky, tak budeme mít připravený model státní maturity přes počítač, který připravujeme nyní na 5. a 9. třídy.

A tady vám dám takovou jenom na závěr úplně perličku: zatímco státní maturita v této papírové podobě, je to bohužel tak, byla narozpočtována, nabudgetována ročně na 240 milionů, elektronická podoba na 5. a 9. třídách, kde je šestkrát více studentů, bude stát ročně šest milionů. To je velký argument. Bude to jednoduché a levné.

Prosím o podporu předloženého návrhu, kde se fixuje dvouletá přechodná doba. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Hlásí se, prosím, někdo další do rozpravy? Prosím, paní poslankyně Langšádlová, prosím. Putnová, pardon, omlouvám se.

 

Poslankyně Anna Putnová: Dobré dopoledne, vážená paní předsedající, dámy a pánové. Chci ocenit věcnou diskusi, která proběhla ve školském výboru, a chci ocenit snahu ministerstva spolupracovat velmi úzce, zatím se nám to daří. Chci připomenout, že ve školském výboru jsme tuto problematiku projednali a že jsme hlasováním 8 ku 3 dali právo školám, aby si maturity v této podobě, v tomto modelu, jak proběhla v letošním školním roce, zopakovali ještě příští školní rok. Od roku 2013 by podle našeho soudu měly nastat zásadní změny, které by vedly k tomu, že budou maturity ze tří povinných předmětů. Jaké to budou, to je ještě otázka.

Za druhé, byli bychom velmi rádi, kdybychom to nepovažovali za novinku, jak tady bylo zmíněno, že dostanou školy nějakou novinku. To je novinka pro školy, která je známa od roku 2004. A za třetí, chtěla bych říct se znalostí školských poměrů, školy pracují tak rychle, jakou mají motivaci pro to, aby dosáhly výsledku.

Apeluji na vás, abyste využili tuto šanci a dali školám, školákům i učitelům jasný vzkaz: Chceme maturity, chceme státní maturity a chceme maturity, které budou mít novou podobu, a to v nejkratším možném termínu. Prosím tedy o podporu novely, kterou jsem tady předložila v úterý. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji paní poslankyni Putnové. Pokud se již nikdo další nehlásí do rozpravy, rozpravu končím. Chce mít závěrečné slovo navrhovatelka nebo paní zpravodajka? Nikoli, můžeme tedy přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Prosím paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování a poté přednášela pozměňovací návrhy a při hlasování se k nim vyjádřila.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobré dopoledne, dámy a pánové. K tisku 396 byl načten a vám rozdán na lavice pouze jeden jediný pozměňovací návrh, paní Putnové, pana Bartoše a můj, který se týká odložení třetího předmětu pouze o jeden rok. Nejdříve tedy budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu a potom podle toho, jak budeme hlasovat, budeme hlasovat o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji za oznámení procedury. Vzhledem k tomu, že máme jenom jeden pozměňovací návrh, pokud nemá nikdo námitky, nenechám hlasovat o postupu a nechala bych hlasovat rovnou o tomto pozměňovacím návrhu. Ještě přivolám kolegy.

Prosím o stanoviska paní navrhovatelku nejprve. (Poslankyně Drastichová: Záporné.) Paní zpravodajka? (Poslankyně Bohdalová: Kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 40 z přihlášených 162 pro 100, proti 50. Tento návrh byl tedy přijat.

 

Dobře, bylo tedy hlasováno o všech návrzích a můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jany Drastichové, Dagmar Navrátilové, Marty Semelové a Ivany Levé na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 396, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 41 z přihlášených 164 pro 162, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní navrhovatelce a paní zpravodajce.

 

(Po chvilce:) Hlásí se paní poslankyně Semelová, prosím.

 

Poslankyně Marta Semelová: Chci zpochybnit hlasování. Mám na mysli hlasování o pozměňovacím návrhu, protože jsem hlasovala proti, a na sjetině mám pro.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano, o této námitce nechám samozřejmě hlasovat. (Námitky mimo mikrofon.)

Tak chvilinku, prosím o tříminutovou pauzu do 9.50 hodin pro poradu s legislativou, protože jsme vyslovili se zákonem souhlas, takže se potřebuji poradit s legislativou, jestli lze hlasovat o této námitce a zopakovat hlasování. Takže tři minuty pauza.

 

(Jednání přerušeno v 9.47 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP