(16.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Navíc váš pan ředitel Mareš, nebyl on náhodou také člen ODS? Nebo je člen ODS? Nevím. Možná pan Bendl mně odpoví. Takže ten vedl kladenskou nemocnici těsně před volbami, honem rychle s tímto prádelníkem z Náchoda podepsal dodatek, kde jsou najednou smluvní pokuty, pokud by si nemocnice dovolila třeba to chtít vypovědět, takhle nevýhodnou smlouvu. Protože pan Mareš už možná tušil, že se jaksi nad vámi stahují mraky v kraji, a chtěl si to pojistit. Dalo nám zhruba rok práce, pane Bendle prostřednictvím předsedající, rok práce tuto nevýhodnou smlouvu ukončit a sehnat někoho, kdo pere kvalitněji za podstatně méně peněz. Za podstatně méně peněz! Já vím, že vám je to k smíchu, smějete se, pijete si svůj čaj a myslíte si něco o tom, ať si ten Rath tady povídá, co chce, vždyť - proč by si nepovídal?

Čili milý pane Bendle, když teď kritizujete to, že jsme udělali právě příspěvkovou organizaci, která má kontrolovat ty nemocnice, tak -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, své kolegy můžete oslovovat pouze mým prostřednictvím. Prosím, abyste se řídil jednacím řádem.

 

Poslanec David Rath: Ano, určitě budu. Čili místo toho, abyste, pane Bendle prostřednictvím předsedající, sám dohlížel nad kvalitou těch smluv nebo si k tomu pořídil nějaký orgán, jak jsme to udělali my, tak teď kritizujete, že my jsme zřídili kontrolní a koordinační orgán, který stál v podstatě drobné oproti tomu, co vydělal nebo ušetřil. Jen na této jedné smlouvě s vaším prádelníkem z Náchoda díky tomuto tlaku i právníků, které ta příspěvková organizace angažovala, šetříme více než milion korun ročně. Na jedné smlouvě! Ale takhle bychom mohli vzít praní prádla, respektive vaření, úklid, nákupy některých služeb...

Víte vy vůbec, pane Bendle prostřednictvím předsedající, že váš ředitel Rubáš například jen za právníka kolínské nemocnice platil více než sto tisíc měsíčně? Já nevím o tom, že by kolínská nemocnice čelila neustále nějakým právním sporům. Ale ejhle - sto tisíc měsíčně! Dnes podobné služby díky koordinační a kontrolní činnosti pořizujeme za částky třetinové nebo pětinové. Takže zatímco Petr Bendl, pan Rubáš, Tluchoř, Cabrnoch, ti všichni byli u té privatizace a podíleli se na tom, tak tito všichni pánové připravili Středočeský kraj, středočeské nemocnice o tři čtvrtě miliardy korun, na dalších nevýhodných smlouvách a kontraktech to byly další desítky milionů korun ročně, tak tím, že kraj udělal koordinační orgán, za dva roky, za dva roky na vašich nevýhodných smlouvách, na vašich nevýhodných smlouvách, které zbyly po vás, ušetřil částku někde kolem 80 milionů korun ve všech krajských nemocnicích dohromady.

A ještě poslední příběh, pod kterým jste podepsán. Neziskové nemocnice totiž neumožňují, ten zákon neumožňuje, aby si ředitel dělal co chce. Tam je totiž výrazná kontrola. Kontrola té dozorčí rady. Všechna důležitá rozhodnutí musí schválit dozorčí rada, kde v neziskové nemocnici má sedět zástupce města, lékařské komory, zaměstnanců, samozřejmě i zřizovatele. Teď si vezměme, jak byly řízeny nemocnice akciové společnosti za Petra Bendla. Krajské akciové společnosti. Zase jeden příklad nebo dva příklady za všechny.

Do benešovské nemocnice pan Bendl dosadil pana Petríka. Pan Petrík mu dělal zdravotního radu. Pak ho přesunul jako ředitele benešovské nemocnice a na jeho místo dal jeho družku paní Hellerovou. Je to ta paní Hellerová, samozřejmě členka ODS, myslím, že pan Petrík je taky člen ODS - nevím, jestli se tedy seznámili na stranických schůzích, ale to není asi předmětem dnešního jednání - tak paní Hellerová se pak stala náměstkyní ministra Julínka a kolegyní, náměstkyní pan Šnajdra. Takže tato skupina, tento pan Petrík byl současně ředitel, kam ho instaloval pan Bendl, současně i předseda představenstva akciové společnosti, kam ho také instaloval pan Bendl, a řídil se společenskou smlouvou akciové společnosti, kterou taky schválil pan Bendl. V této společenské smlouvě bylo napsáno, že vedení nemocnice, tedy ředitel a náměstci, si nechávají schvalovat všechny věci od představenstva. Ředitel nemocnice a náměstci byli současně předseda představenstva a členové představenstva. Takže to vedlo k tomu, že pan Petrík, člen ODS, nebo řekněme kamarád pana Bendla, poté co dovedl benešovskou nemocnici do obrovských dluhů, do obrovských dluhů jako akciovou společnost - kde je, prosím, to vaše proklamované, že obchodní společnosti hospodaří líp než příspěvkové organizace nebo neziskový sektor? Prosím, kde máte, dokažte mi jako ODS, teď na tomto příkladu vaše tvrzení, že obchodní společnost hospodaří lépe! To vedl váš ředitel, spřízněný s vaším hejtmanem, byla to obchodní společnost, kraj ji ještě potajmu dotoval, přesto měla obrovské dluhy, nějakých 40 milionů dluhů! Tak tento pan Petrík, který tam vyrobil takovýhle dluh v té obchodní společnosti, si nakonec sám jako předseda představenstva a svým kamarádům z představenstva a z vedení nemocnice, to byli titíž lidé, schválil odměny asi čtyři miliony korun. Za to, jak pěkně tu nemocnici zadlužili! A když se na to zeptáte Petra Bendla, který byl předsedou valné hromady akcionářů, tedy zodpovídal za to, schválil tu společenskou smlouvu, instaloval tam pana Petríka do obou funkcí, tak prosím, Petr Bendl je zase plný údivu! Jak se to mohlo stát, jak mi to ten kamarád Petrík mohl za zády s paní Hellerovou udělat? Prostě spiknutí!

Takže co si o tom máme myslet, dámy a pánové? Myslím, že učebnicový příklad, jak fungují poučky, které hlásá ODS, v praxi. Takže obchodní společnost alias v tomto případě akciová společnost nehospodařila lépe, byla zadluženější než předtím příspěvková organizace, přestože dostávala dotace z veřejného rozpočtu kraje, vedl ji pravicový politik do zadlužení a tento pravicový politik za to, že ji zadlužil, že neměla na výplaty zaměstnancům, si ještě sám sobě schválil odměny ve výši mnoha milionů korun. Já myslím, že pravicová politika a pravicové poučky v praxi.

No, pojďme se podívat o kousek dál, do Kolína. Tam byli jiní zajímaví známí pánové. Pan Rubáš a pan Cabrnoch. Pan ředitel, pan náměstek a současně pan Rubáš předseda představenstva, pan Cabrnoch člen představenstva. Náměstek Rubáše. Čili stejný model. Opět. Pana Rubáše tam instaloval pan Bendl, pana Cabrnocha taky, z pana Rubáše udělal předsedu představenstva a opět stejná společenská smlouva, že si sami sobě všechno schvalují. Čili jako ředitel Rubáš si něco navrhne a jako předseda představenstva Rubáš si to také schválí! Je to logické - proč by se někdo otravoval tím, že se bude bavit s nějakými cizími lidmi? Přece když už si to jednou sám vymyslel, proč by si to sám taky neschválil!

Takže podle této logiky pan Bendl a ODS i s lidovci - nutno podtrhnout i s lidovci, dámy a pánové - schválili a zprivatizovali brandýskou nemocnici. Představte si situaci, že tehdy, když běžela privatizace, pan Bendl do médií jasně říkal: Ničeho se nebojte! Majetky nemohou být rozkradeny a zcizeny, jak straší ten Dolejš s Rathem! Ti jenom straší lidi, šíří špatnou náladu. Přitom my máme jasně v privatizační smlouvě napsáno, že nemůže být privatizován žádný majetek těchto nemocnic, proto jsme je konečně prodávali tak lacino. To byla slova Petra Bendla: My jsme je prodávali tak lacino, protože tam je blokace, že majitel nemůže prodávat majetek. A ejhle, dnes vidíme, že ho prodal! Kroutíte nad tím hlavou, jak je to možné? Jednoduše, když se podíváte do privatizační smlouvy, tam je napsáno, že sice nemůže prodat, pokud mu to neschválí představenstvo příslušné akciové společnosti! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP