(16.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Protože brandýskou nemocnici předtím Petr Bendl vtělil do majetku kolínské nemocnice, o tom, zda může být majetek brandýské nemocnice obratem rozprodáván, rozhodoval pan Rubáš s panem Cabrnochem. Oba dva. A světe div se, před krajskými volbami, tedy dva roky, nebo rok dopředu před vlastním prodejem, podepsali novému majiteli, tedy tomu, který to teď rozkradl, tak tomu podepsali bianco šeky oba dva pánové, tedy Rubáš s Cabrnochem, že to může prodat.

A bylo zajímavé. Přišel za mnou novinář, ptal se a říkal: "Mluvil jsem s panem Rubášem. Bylo to nedávno. Ptal jsem se ho, jak to, že byly prodány majetky brandýské nemocnice, když tam byla blokace. A pan Rubáš mi řekl, že to bylo prodáno už za vás, tedy za nového krajského vedení." Já jsem říkal: "Jistě, bylo, ale bohužel jsme s tím nemohli nic dělat, protože tam byl souhlas pana Rubáše a Cabrnocha, který rychle stačili podepsat před krajskými volbami." Takže ještě pan Rubáš měl tu drzost, že to chtěl shodit na nás! Samozřejmě my jsme v archivu jednoduše našli podpisy pana Rubáše a Cabrnocha, a koho by to zajímalo, všem mohu ukázat, jak vaši prominentní členové ODS podepsali souhlas s nevýhodnou privatizací majetku brandýské nemocnice.

A když se teď někdo na to pana Rubáše, tedy poradce pana Bendla přes zdravotnictví, zeptá, jak je možné, že s tím souhlasil, tak víte, co odpoví: "My, tedy ODS," říká Rubáš, "my držíme heslo, že majitel si se svým majetkem může dělat, co chce." A teď si to dejte ve srovnání s tím, co říkal při privatizaci sladkým libým hláskem vlka, který si upiloval jazyk před kůzlátky, jak říkal: "No, nemějte lidé strach, nic se nemůže stát, máme tam blokace a nikdo nemůže nemocnice rozkrást, protože ti majitelé to nemohou udělat po mnoho příštích let." A najednou na stejnou otázku pan Rubáš odpovídá: "My říkáme, že majitel si může dělat se vším, co chce." Takovouhle hru vy hrajete s veřejností. Když něco chce pravice rozkrást, tak lidem říká, jak to bude báječné, jak to bude skvěle fungovat, jak to s nimi myslí dobře, jak se nikdo nemusí ničeho bát. Když někdo před tím varuje a říká: "Prosím vás, to je jasný plán, jak to vytunelovat, zcizit, rozvrátit.", tak říkají: "Straší. Je hulvát. Útočí. Pojďme se bavit věcně." Tedy nejlépe o tom, jaké je počasí. Ale pak když k tomu dojde, tak najednou otáčejí a říkají, buď že jsme nic netušili, my jsme nic nevěděli, to se všechno dělo za našimi zády, to dělal někdo úplně jiný, anebo říkají takové ty věci: "Vždyť jsme od začátku říkali, ať si s tím majitel udělá, co chce."

Čili dámy a pánové, bohužel pravice má v této Sněmovně drtivou většinu a v demokracii samozřejmě platí ve finále ta síla hlasů. V civilizované a vyspělé společnosti však některé věci jsou tabu. Je tabu například obírat nemocné, je tabu obírat či si svaly ukazovat na invalidech, je tabu tunelovat nebo rozkrádat zdravotnictví. Bohužel je vidět, že nejsme vyspělou zemí a že k ní máme ještě hodně daleko, protože teď jsme konfrontováni tím, že má padnout snad poslední pojistka před další vlnou privatizace, tedy, chcete-li, nejspíš rozkrádání nemocnic a la ODS, a la Petr Bendl, a la pánové Rubášové, a la pan Šnajdr a další.

Za pár let uvidíme výsledky a budeme říkat totéž a budeme mít pocit deja vu: vždyť už jsme to jednou zažili, vždyť už jsme to jednou říkali. Bohužel je to stále dokola a stále špatně. A jestli si pan Bendl myslí, že já mu to, co si - ne o něm, on je možná docela milý chlapík -, ale co si myslím o tom, co dělal a na čem se podílel buď vědomě, nebo nevědomě, neřeknu do očí třeba za rohem, tak pane Bendle prostřednictvím předsedající, klidně vám to řeknu do očí! (Slabý potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Paní poslankyně Soňa Marková má nyní slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, jenom na začátek oznamuji, že i když jsem z Náchoda, tak o žádném špinavém prádle ze Středočeského kraje nic nevím, nikdy jsem ho neprala ani neperu.

A teď vážně. Dovolte mi, abych se nezapojila do pořadu Ring volný, který tady teď vlastně nastal, a vrátila se k projednávání tématu, abych odpověděla na to, co tady bylo řečeno panem ministrem.

Obvinění z demagogie, nekonkrétní kritiky a strašení není od vás zcela fér, pane ministře, protože na mé otázky, které jsem kladla již podruhé, jste mi neodpověděl.

A tak tedy ještě jednou, staří Římané říkají repetitio est mater studiorum, takže prosím, odpovězte mi. Já vám je v rychlosti zopakuji. Proč Ministerstvo zdravotnictví nepředložilo ještě obecný zákon o neziskovkách ve veřejných službách? Proč Ministerstvo zdravotnictví nepředložilo zákon proti korupci a plýtvání miliardami veřejných peněz ve zdravotnictví? Proč Ministerstvo zdravotnictví nezákonně opakovaně odmítlo žádost Středočeského kraje a nepovolilo převod jeho nemocnic na neziskovou formu? A poslední otázka: Co konkrétně, protože na to jsem také nedostala odpověď, znamená pojem nezisková organizace rozumného typu?

Já si myslím, že to, co jsem přednesla, nebyla žádná demagogie ani strašení ani nekonkrétní kritika. Odpovězte mi, prosím, pane ministře, a můžeme pokračovat dále v jednání. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Jsme v obecné rozpravě. Já se ptám, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Paní poslankyně Soňa Marková se do ní přihlásila, má tedy slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Dovolte mi, abych navrhla zamítnutí tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Krákora se hlásí.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Taktéž navrhuji zamítnutí, zrušení tohoto zákona.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Dále se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Pan kolega Šnajdr.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji, paní předsedkyně. Dovolte, abych navrhl zkrácení lhůty na projednávání ve třetím čtení na 48 hodin. Děkuji. (Nesouhlasné hlasy zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další prosím do podrobné rozpravy? Není žádná přihláška, končím podrobnou rozpravu.

Pan předseda Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, paní a pánové, už jsme si tady možná někteří zvykli na překotné tempo, kdy se pracuje na více stavech a pokud možno souběžně. Ale tkadlena Korabelniková za sebou měla konkrétní výsledky, krásné plátno, krásné utkané látky. Tohle není fabrika na zákony! Tohle není fabrika na politiku! Takže mi dovolte jménem dvou klubů vetovat, tedy klubu KSČM a sociální demokracie, ono zkrácení na 48 hodin. Děkuji. (Potlesk zleva.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP