(16.30 hodin)
(pokračuje Kohoutová)

Dovolte mi tedy z vyjádření Svazu měst a obcí odcitovat:

"Svaz vždy vystupoval především jako zastánce prevence v otázkách sociální integrace občanů České republiky. Je však pravdou, že v situacích, kdy tato selže, jsou města a obce České republiky dnes v podstatě bezmocné a nemohou daný sociální problém řádně řešit. Právě pro tyto situace by územní samospráva měla mít určité efektivní nástroje, které budou v rovnováze se snahou o sociální inkluzi. Takový nástroj může představovat návrh změny zákona o pomoci v hmotné nouzi a opatření, které omezuje přístup do místa, ve kterém jsou opakovaně a soustavně páchány přestupky. Protože současná opatření nedovolují účinně čelit společensky negativním jevům, se kterými se města a obce v praxi potýkají, vítá Svaz měst a obcí ČR snahu nalézt účinné a efektivní nástroje k řešení uvedených problémů."

Domnívám se, že tak jako jsme již některé věci vyřešili v sociální reformě římská jedna, je toto další z mnoha kamínků mozaiky, které si skládáme do daleko lepšího systému, který se týká sociální pomoci a řešení některých krizových situací v naší republice.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní další přihláška, faktická poznámka - paní poslankyně Semelová. Faktická poznámka? (Ano.)

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji, paní předsedající. Já jenom bych byla ráda, kdyby tady nedocházelo k matení pojmů. V tomto zákoně nejde o rovný přístup! Nemůže jít o rovný přístup v momentě, kdy tady jsou lidé, kteří práci získat nemohou. Nemůže jít o rovný přístup, kdy díky jiným zákonům mají pouhé dva měsíce na to, aby si práci našli, a nemůže jít o rovný přístup, když jsou tady mladé rodiny s dětmi, jejichž mámy nemůžou jít do práce, protože tady nejsou jesle a chybějí kapacity ve školkách! Nemůže jít o rovný přístup ani v případě, že jsou tady důchodci, jejichž důchod pomalu nestačí ani na nájem! Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan ministr Jaromír Drábek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, paní předsedkyně. Já bych chtěl jenom upozornit, aby nedošlo k nějaké mýlce, za prvé, že to není tak, že by měl někdo dva měsíce na hledání zaměstnání, a za druhé, že to není tak, že by z pojistného systému vzniklý důchod měl zajistit nějaké životní potřeby. Od toho je státní sociální systém, systém pomoci v hmotné nouzi. Důchod, tak jak všichni víme, je nějakým způsobem odvozený způsob, jak ohodnotit ve stáří předchozí pracovní aktivitu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím, končím tedy obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Paní poslankyně Řápková se do ní hlásí.

 

Poslankyně Ivana Řápková: Děkuji za slovo. Já si dovoluji navrhnout zkrácení lhůty pro projednání na 48 hodin. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Není žádná, končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat za malý okamžik o návrhu, který zde byl přednesen, tedy o návrhu na zkrácení lhůty na 48 hodin. (Čeká se na příchod poslanců do jednacího sálu.) Já vás ještě odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty na 48 hodin.

Zahajuji hlasování číslo 22. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 22, přítomno 144, pro 87, proti 56. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že Sněmovna zkrátila lhůtu k projednání pro třetí čtení na 48 hodin, a končím druhé čtení tohoto návrhu zákona, tedy projednávání sněmovního tisku 268 ve druhém čtení. Děkuji paní navrhovatelce a řízení se ujme paní místopředsedkyně Parkanová.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dalším bodem našeho dnešního jednání je

 

27.
Vládní návrh zákona o změně zákonů související se zřízením
jednoho inkasního místa a dalších změnách daňových a pojistných zákonů
/sněmovní tisk 473/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte, abych předložil návrh novely zákona v souvislosti se zřízením jednoho inkasního místa. Dovoluji si konstatovat, že se jedná o třetí základní pilíř daňové reformy, která byla startována již v roce 2008, která sestává z reformy instituce, z reformy pravidel a z reformy legislativy. To vše směřuje k možnosti, kdy z jednoho harmonizovaného základu všech přímých odvodů bude daňový poplatník odvádět na jednom formuláři na jedno místo součet všech přímých odvodů, které jsou a budou jeho daňovou i pojišťovací, tedy odvodovou povinností. Bude pak věcí státu, aby příslušné prostředky rozdělil ve prospěch státního rozpočtu, v případě sdílených daní krajských rozpočtů a obecních rozpočtů, veřejných zdravotních pojišťoven a penzijního účtu.

Novela tedy zahrnuje zejména novelu zákona o daních z příjmů, o sociálním pojištění a o zdravotním pojištění. Je také doplněna zcela novým instrumentem tzv. loterijní daně, kdy v rámci této novely navrhujeme zprostit loterijní společnosti osvobození od placení korporátní daně, a tím je současně zbavit povinnosti platit povinné odvody na veřejně prospěšnou činnost. A vedle korporátní daně, kterou budou zatíženy, a tím také budou podléhat kontrolní činnosti finančních úřadů, budou povinny odvádět ještě loterijní daň, jejíž objem bude odečitatelný od základu korporátní daně.

Je to poměrně rozsáhlá novela a neměníme zde zdaleka jenom parametry - naprosto zásadním způsobem měníme systém.

Tady si dovolím říct, že Poslanecká sněmovna v budoucnu vždy bude podle své politické orientace tíhnout ke změně parametrů. Levice zcela jistě se bude snažit přímé odvody zvyšovat, pravá část spektra bude mít opačnou snahu, nicméně systém sám o sobě by měl být dlouhodobě stabilní a dlouhodobě předvídatelný. Chci tím říct, že předpokládám poměrně vášnivou diskusi o parametrech, ale pevně doufám ve shodu o změně systému. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP